Ingrediente (pentru 2 portii): 4 andive, 4 felii de sunca de Praga sau de jambon (circa 300 g), 4 felii de cascaval (circa 100 g), 4 cartofi mari, unt sau ulei pentru uns tava, 200 g smantana (sau frisca nebatuta), 4 fire de rozmarin, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: * Se scoate cotorul tare al andivelor cu ajutorul unui cutit ascutit si se infasoara fiecare andiva mai intai cu sunca si apoi cu cascaval (doar in partea de jos). * Se aseaza andivele intr-o forma unsa, impreuna cu cartofii curatati si taiati cubulete. Se adauga rozmarinul, smantana, sare si piper si se dau la cuptorul incins la 180gr.. * Se coc aproximativ o ora si se servesc imediat.
Supa de praz
Ingrediente (pentru 3 portii): 500 g praz, 30 g unt, 1 lingura faina, 1/2 l lapte, eventual 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper proaspat macinat, nucsoara, 100 g frisca batuta, 6 felii de paine prajita, 50 g parmezan (sau cascaval) ras.
Mod de preparare: * Se curata prazul si se spala. O tulpina se pune deoparte iar restul se taie rondele (inclusiv partea verde). Se caleste in untul incins, la foc potrivit, pana ce devine sticlos, dupa care se adauga faina (presarata) si laptele. * Se lasa prazul sa fiarba circa 5 minute, se marunteste - cu mixerul - in cratita, adaugandu-se zeama de legume, daca e nevoie, si se incorporeaza sare, piper, un varf de cutit de zahar si nucsoara rasa. * Se toarna supa in trei boluri mari termorezistente. In fiecare bol se pune o lingura de frisca, 2 felii de paine prajita si putin cascaval ras, se da supa la cuptor, sub gril, si se lasa pana ce se topeste cascavalul. * Se serveste garnisita cu fasii de praz crud (din tulpina pusa deoparte).
Peste prajit cu rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii marunte, sare, piper macinat, 1/2 legatura de patrunjel verde, 1/2 legatura de busuioc proaspat, 50 g parmezan (sau cascaval), 4 linguri capere, 1 lingura pesmet, 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 4 fileuri de peste a 200 g (cod sau merluciu), 1 lamaie, 1 lingura piper verde (boabe), ulei pentru gratar (sau pentru tigaie) si pentru forma.
Mod de preparare: * Se spala rosiile, se taie in doua si se aseaza cu taietura in sus intr-o forma unsa. Se sareaza si se pipereaza. * Verdeata spalata si zvantata se toaca marunt (se pune putin patrunjel deoparte, pentru garnisit), iar parmezanul se da pe razatoarea mica. * Se presara verdeata, caperele taiate, pesmetul si parmezanul ras peste rosii, se toarna deasupra zeama concentrata de legume si se dau circa 10 minute la cuptorul incins la 2000 sa se patrunda. * Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu zeama unei jumatati de lamaie. Se unge gratarul (sau tigaia) cu putin ulei si se prajeste circa 3-5 minute. * Se garniseste cu piper verde, patrunjel tocat si felii de lamaie si se serveste cu rosiile coapte.
Dulciuri
Prajitura cu migdale
Ingrediente (pentru 16 bucati): Pentru aluat - 75 g unt sau margarina, 75 g zahar, 1 priza de sare, 1 ou, 200 g faina, 2 lingurite rase cu praf de copt, 5 linguri lapte.
Mod de preparare: * Glazura - Se pun intr-o cratita laptele, untul, zaharul si zaharul vanilat si se lasa sa se incinga pe foc, amestecand intruna, pana ce se topeste zaharul. Se incorporeaza migdalele si se lasa sa se raceasca. * Aluatul: Se freaca bine - eventual cu mixerul - untul, zaharul, sarea si oul, pana ce compozitia devine spumoasa, dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt si laptele, si se toarna aluatul intr-o tava rotunda (diametrul: 26 cm) tapetata cu hartie pentru copt. Se intinde deasupra glazura si se da prajitura aproximativ 40 de minute la cuptorul incins la 170gr., dupa care se lasa sa se raceasca. * Umplutura: Se amesteca praful de budinca cu 200 g de frisca. Restul de frisca se pune pe foc impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba se incorporeaza praful de budinca diluat cu frisca si se lasa sa clocoteasca. * Se taie prajitura in doua (pe orizontala) si se umple cu crema rece.