Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g cartofi fainosi, 3 legaturi de ridichi (a 250 g), 1 ceapa, 20 g unt, sare, piper, 1 lingura zeama concentrata de pasare sau legume (Knorr+apa), 1 legatura patrunjel, 1 pahar smantana subtire (125 g), nucsoara, 100 g jambon (taiat cubulete).
Mod de preparare: * Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cubulete. Se curata ridichile, se spala, se pun deoparte opt, iar restul se toaca marunt. Ceapa curatata se taie fideluta. * Se caleste ceapa in untul incins, se adauga cartofii si ridichile, se prajesc putin, se condimenteaza si se toarna peste ele zeama concentrata. Dupa ce dau in clocot, se lasa sa fiarba incet circa 15 minute. * Se taie marunt sau fasii ridichile puse deoparte si se toaca patrunjelul. * Se trece supa prin sita (sau se mixeaza in blender), se gusta de sare, piper si nucsoara si se presara deasupra ridichile taiate, cubuletele de sunca si patrunjelul tocat. Se serveste cu paine prajita.
Un sfat util: patrunjelul poate fi inlocuit cu frunzele de ridiche, dar numai daca sunt proaspete si verzi.
Taietei cu sos de castraveti si somon
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 castravete mare, 1 ceapa, 400 g taietei lati, sare, 400 g file de somon, 20 g unt, piper, 5 linguri vin alb demisec, 200 ml zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 200 g frisca nebatuta, 1-2 linguri mustar, amidon pentru legat sosul, 1/2 legatura marar.
Mod de preparare: * Se curata castravetele de coaja, se taie in doua pe lung, se indeparteaza semintele si apoi se taie felii subtiri. Se curata ceapa si se toaca nu prea marunt. Se fierb taieteii al dente in apa cu sare. * Se spala fileurile de peste, se zvanta si se taie cubulete. Se prajesc circa 3 minute in untul incins, se sareaza si se pipereaza. * Se scoate pestele din tigaie si se prajesc in untul ramas ceapa si cubuletele de castravete. Se condimenteaza si se sting cu vinul alb. Se adauga zeama concentrata de legume si frisca lichida si, dupa ce dau in clocot, se lasa sa fiarba incet, aproximativ 3 minute. Se incorporeaza mustarul si se leaga sosul, dupa gust, cu amidon sau faina. * Se toaca marunt mararul, se incorporeaza in sosul cu frisca, se mai gusta o data de sare si piper si se serveste impreuna cu taieteii fierti.
Piept de pui cu morcovi si sos de patrunjel
Ingrediente (pentru 4 portii): 700 g morcovi, 20 g unt, sare, piper, 4 fileuri de piept de pui (600 g), 6 linguri ulei de masline, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingura seminte de pin, 30 g parmezan (sau cascaval) ras, coaja rasa a unei lamai.
Mod de preparare: * Se spala morcovii, se curata de coaja, se taie rondele subtiri si se calesc in untul incins. Se gusta de sare si piper, se adauga 2-3 linguri de apa si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 7 minute. * Se spala carnea de pui, se zvanta, se condimenteaza si se prajeste in 2 linguri ulei incins, cam 4 minute pe fiecare parte. * Se maruntesc in robotul de bucatarie frunzulitele de patrunjel si semintele de pin, se adauga uleiul ramas si se incorporeaza parmezanul ras. Se amesteca pesto-ul astfel preparat cu morcovii, se gusta de sare si piper si se presara peste carne coaja rasa de lamaie.
Risotto cu dovlecei
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g dovlecei, 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 1 ceapa, 300 g orez pentru risotto, 1/8 l vin alb, 1 l zeama concentrata de legume, 1 legatura busuioc, 1 legatura patrunjel, 50 g parmezan (sau cascaval) ras.
Mod de preparare: * Se curata dovleceii de coaja, se spala, se taie in doua pe lung si apoi felii subtiri. Se calesc circa 5 minute in uleiul incins, se condimenteaza si se scot din tigaie. * Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt si se dunstuiesc in grasimea ramasa. Se adauga orezul, se prajeste pana ce devine sticlos si se stinge cu vin. Se toarna peste el - putin cate putin - zeama de lamaie si se fierbe circa 20 de minute. Se incorporeaza dovleceii si se mai lasa pe foc inca 10 minute. * Se spala verdeata, se zvanta, se taie marunt si se incorporeaza impreuna cu parmezanul ras in risotto. Se mai gusta o data de sare si piper, si se serveste cald.