Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (1,2 kg) curatat si spalat, 500 g spanac (frunze), 2 foi de dafin, 300 g morcovi, 2 tulpini de praz (partea alba), o legatura ceapa verde, 100 g orez cu bobul lung, sare, piper.
Mod de preparare: * Puneti puiul intr-o oala, acoperiti-l cu apa rece si lasati-l pe foc ceva mai iute, sa dea in clocot. Curatati morcovii, taiati-i cubulete si taiati prazul bucati. * Cand s-a adunat spuma la suprafata, indepartati-o si incorporati foile de dafin, morcovii si prazul. Spalati spanacul si ceapa, lasati frunzele de spanac intregi si taiati ceapa rondele fine. * Scoateti puiul din oala si lasati-l sa se raceasca. Treceti zeama printr-o strecuratoare si degresati-o. Desprindeti carnea de pui de pe oase si taiati-o (fara pielita) sau rupeti-o bucati. * Puneti pe foc 1,5 l de zeama si cand clocoteste adaugati orezul (in ploaie) si lasati-l sa fiarba 5 minute. Incorporati spanacul si ceapa (restul legumelor, nu), lasati supa sa fiarba inca 5 minute, introduceti bucatile de carne si gustati-o de sare si piper.
Pui marinat, cu citrice si ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe de pui, 6 catei de usturoi, 1 lingura boia, 1/2 lingurita ardei iute pisat, 1 lingura miere, 5 linguri ulei de masline, 300 g ceapa, 600 g cartofi, 1 ardei iute rosu (intreg), 1 lingura ghimbir ras, 1 lamaie, 1 portocala, sare, piper. Facultativ: sare grunjoasa, busuioc verde.
Mod de preparare: * Pregatiti puiul in ziua anterioara. Amestecati 1 catel de usturoi curatat si presat cu condimentele, mierea si uleiul de masline si ungeti bine pulpele de pui cu amestecul astfel obtinut. Puneti-le intr-un castron, acoperiti-le cu folie de plastic si lasati-le sa se odihneasca peste noapte la frigider. * A doua zi, curatati ceapa si taiati-o in doua sau in patru (daca e mai mare), curatati cartofii si taiati-i in patru, curatati cei 5 catei de usturoi ramasi si taiati fasii subtiri ardeiul iute rosu. * Incingeti cuptorul la 210gr.. Spalati lamaia si portocala cu apa fierbinte (cu o perie), stergeti-le bine si taiati-le felii subtiri. Asezati-le pe o tava (de aragaz) unsa cu unt si acoperiti-le cu cartofii, ceapa, ardeiul iute taiat si ghimbirul ras. Puneti deasupra pulpele de pui si turnati un pahar de apa. Lasati pulpele sa se patrunda aproximativ o ora la cuptorul incins si, inainte de a le servi, presarati peste ele frunze de busuioc.
Salata de pui cu fasole verde
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g piept de pui (fileuri), 250 g fasole verde, 1 inima de laptuca, 40 g cascaval (parmezan) ras, 4 felii de paine, 1 iaurt, 1 fir de busuioc, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper.
Mod de preparare: * Incingeti bine o tigaie antiadeziva si rumeniti fileurile cate 5-6 minute pe fiecare parte (in functie de grosimea lor). Sarati-le, piperati-le si puneti-le deoparte pe o farfurie. * Fierbeti fasolea circa 15 minute, scurgeti-o, tineti-o putin sub jetul de apa rece si scurgeti-o din nou. * Rupeti fasii salata verde si taiati frunzele de busuioc cu foarfeca. Prajiti feliile de paine (in toaster) si taiati-le cubulete. * Bateti intr-un bol iaurtul, zeama de lamaie, busuiocul si jumatate din cascavalul ras, sarati si piperati. * Taiati fileurile de pui felii subtiri. Amestecati legumele cu sosul, puneti-le intr-un castron, asezati deasupra feliile de carne si presarati peste ele restul de cascaval ras si crutoanele.
Dulciuri
Ingrediente: 600 ml frisca dulce, coaja rasa si zeama de la 2 lamai, 150 ml vin alb sec, 1 lingura zahar, 3 albusuri. Pentru garnisit: felii de lamaie sau fructe proaspete.
Mod de preparare: * Se pun intr-un castron frisca si coaja rasa de lamaie si se bat bine de tot. Se adauga vinul, apoi zeama de lamaie, putin cate putin, si zaharul dupa gust (sa nu fie prea dulce). * Se bat albusurile, se incorporeaza in amestecul de frisca si se da spuma la frigider. * Inainte de-a o servi, se mai bate o data cu telul si se toarna in pahare sau boluri. Se garniseste cu felii de lamaie sau fructe proaspete de sezon.