- Intr-adevar, imediat dupa primul tur de scrutin a fost limpede ca alianta "celor 322" fusese resuscitata - mai bine zis reactivata, deoarece ea nu a fost denuntata nici o clipa. Primul care a vazut acest lucru a fost presedintele Basescu, care a atras atentia PD-L ca batalia pentru Capitala este una politica, nu una administrativa. Este greu de inteles de ce nu a fost ascultat de la bun inceput. In tot cazul, rezultatul a fost o campanie schizofrenica din partea lui Vasile Blaga: la inceput s-a concentrat exclusiv pe chestiuni edilitare, dand de inteles ca nu va declansa conflicte politice, pentru ca ulterior, dupa primul tur de scrutin, sa promoveze o retorica politica prost inspirata, cu accent exclusiv pe relatia Oprescu-Iliescu si pe reticenta doctorului de a se delimita de mineriade. Vasile Blaga, pur si simplu nu a fost credibil cu acest discurs incropit, iar in confruntarile televizate cu rivalul sau a cazut in toate capcanele care i-au fost intinse, luandu-se la harta cu un politician mult mai versat in razboiul verbal decat era el.
Din motive greu de inteles, PD-L nu a pus de la bun inceput accentul pe faptul ca alegerile locale nu reprezentau decat un episod din marele razboi politic care se duce acum in Romania: intre cei care vor sa mentina sistemul de complicitati politico-economico-judiciare stabilit imediat dupa decembrie 1989, reuniti in coalitia care a incercat sa-l suspende pe seful statului acum un an (PSD-PNL-PC-UDMR-PRM) si cei care doresc sa dezmembreze acest sistem corupt si pagubos pentru tara. Din pacate, cea de-a doua tabara numara prea putini reprezentanti printre politicieni, iar Traian Basescu este destul de singur. Nici macar PD-L, singurul sau aliat politic, nu-l sustine cu prea multa tragere de inima si ai adesea impresia ca unii dintre liderii partidului, chiar s-ar intelege cu liberalii sau cu psd-istii, daca nu ar fi tinuti in frau de presedinte. Cine a urmarit talk-show-urile politice in campanie a putut constata ca PD-L, arareori si-a trimis personalitatile de prim rang in platou si ca reprezentantii sai au fost adesea neconvingatori.
Daca acest gen de atitudine se va perpetua si dupa dusul rece al localelor, atunci, intr-adevar, dezastrul din Bucuresti se poate repeta la scara nationala cu prilejul alegerilor parlamentare. Partidele anti-prezidentiale au de partea lor nu numai resursele guvernamentale, cu ajutorul carora pot castiga bunavointa electoratului, cum au procedat cu marirea pensiilor, ci si toate televiziunile fara exceptie, in timp ce PD-L si Presedintia nici macar nu au fost capabile sa-si numeasca oamenii in consiliile de administratie ale societatilor publice de radio si respectiv de televiziune. PD-L pare sa fi crezut ca este suficient sa fie asociat in mintea oamenilor cu presedintele Basescu, pentru a avea victoria asigurata. Iata insa ca in urma actiunii sustinute de denigrare a presedintelui, pe televiziunile de stiri, si popularitatea sa este in scadere. Ceea ce le-a lipsit atat PD-L-ului cat si presedintelui a fost o retea de organizatii civice care sa militeze pentru schimbare si care sa le asigure conectarea la aspiratiile electoratului, si un parteneriat cu acesta. Acum este destul de tarziu pentru un astfel de proiect, dar macar un inceput tot ar trebui facut, pentru ca altfel la toamna, coalitia celor 322 va pune mana pe Romania si nu va putea fi inlaturata prea usor. Iar acest lucru nu se va intampla doar pentru ca aceasta coalitie este populara (nu este), ci pentru ca tabara presedintelui a fost delasatoare si infatuata.
Ce avantaje concrete reprezinta pentru PSD si PNL prezenta "independentului" Sorin Oprescu pe scaunul de Primar General?
- Mai intai este vorba de o imensa victorie politica, ce va trimite un semnal al invincibilitatii aparente a coalitiei celor 322. Pentru prima data Dreapta pierde Capitala si o da pe mana lui Ion Iliescu, fara sa clipeasca. Bucurestenii nu-si dau inca seama ce au facut, dar nu va dura mult pana cand se vor intreba cum a fost posibil ca Sorin Oprescu sa fie ales primar general. Destul de curand va deveni evident ca fostul senator PSD nu este deloc independent, ci, dimpotriva, exponentul unor grupuri de interese bine definite. Sa nu uitam ca, de altfel, campania sa a fost sprijinita puternic de un om de afaceri controversat, cum este Costel Bobic. Nimeni nu-si poate imagina ca domnul Bobic si alti sustinatori mai putin cunoscuti ai lui Sorin Oprescu au investit in el fara a pretinde ca aceasta investitie sa produca si un profit. Nu va fi greu pentru Sorin Oprescu sa le dea satisfactie sustinatorilor sai: pe de o parte, Capitala este bogata si are un buget considerabil, din care sunt finantate numeroase proiecte publice atribuite firmelor private, iar pe de alta parte a mai ramas inca destul teren in Bucuresti care asteapta sa fie atribuit patronilor politici si financiari ai noului Primar, pentru proiecte imobiliare profitabile. Din aceste doua surse vor fi satisfacute pretentiile liberalilor si psd-istilor, care au devenit maestri in a folosi resursele publice in avantaj personal. In schimb, Sorin Oprescu va avea acces, probabil, la fonduri guvernamentale ce vor fi redistribuite prin proiectele atribuite firmelor private. Nu degeaba s-a intalnit premierul Tariceanu cu noul Primar la doua zile dupa victoria sa in alegeri: liberalii au tinut astfel sa-l anunte pe "independentul" fara stapan ca nu este indicat sa-i ignore, pentru ca nici ei nu-l vor ignora pe el. Este usor de anticipat ca, in ajun de alegeri parlamentare, este avantajos sa te bucuri de sprijinul Primarului Capitalei. Iar daca ai nevoie de acest sprijin, este util nu numai sa-l "cumperi", ci si sa te asiguri ca Primarul este popular si deci ascultat atunci cand da semnale electorale.
Este de asteptat, asadar, sa asistam in lunile urmatoare la o avalansa de gesturi populiste spectaculoase, menite sa consolideze popularitatea noului primar general, in vederea alegerilor generale. Banii publici vor fi canalizati catre mituirea electoratului usor de manipulat, in speranta ca electoratul sofisticat va ramane scarbit de politica si nu se va duce la vot. In spatele acestor focuri de artificii mediatice, tranzactiile oneroase vor continua in Primarie, doar ca unii dintre beneficiari vor fi diferiti. Este probabil doar o chestiune de timp pana cand vom descoperi legaturile lor politice subterane. S-ar putea insa sa fie prea tarziu, pentru ca ascensiunea lui Sorin Oprescu si a sustinatorilor sai sa mai poata fi oprita.