Maioneza nu se mai taie daca peste galbenusurile crude turnati putin otet cald. Frecati apoi cu ulei, punand sarea abia la sfarsit.
Ouale tari se fierb 15 minute in apa rece; ouale cleioase se fierb 4 minute, in apa data in clocot; ouale moi se fierb 3 minute, in apa data in clocot.
Ouale care cad si se sparg pe podea trebuie presarate cu sare sau cu un pumn de faina. Dupa un sfert de ora, le puteti aduna cu un servetel.
Oua de Pasti in culori naturale puteti obtine procedand in felul urmator:
- sucul de sfecla cruda face ouale rosii- cojile de ceapa coloreaza ouale in galben
- fiertura de urzica sau de spanac face ouale verzi
Pentru ca sa prinda bine culoarea, stergeti ouale, inainte de a le pune la fiert, cu suc de lamaie sau cu apa amestecata cu otet.
Zaharul vanilat isi accentueaza aroma daca puneti in aluatul de prajituri o lingurita de sare fina.
Prajiturile nu se mai ard daca puneti un strat de sare grunjoasa intre tabla cuptorului si fundul formei in care se coc.
Fripturile vor fi bine patrunse daca le tineti la cuptor dupa urmatorul grafic orar (calculat pentru 500 gr.): carnea de miel - 10 minute; carnea de vaca - 15 minute; carnea de berbec - 15 minute; carnea de porc - 30 de minute. (La un kilogram de carne, timpul se dubleaza etc.).
Fripturile se sareaza numai cand se scot din cuptor.
Friptura de porc, de vita, de pasare devine aurie daca o pudrati usor cu faina sau o ungeti cu suc de lamaie.
Stropii de unsoare nu mai sar pe peretii cuptorului daca presarati pe fundul lui sare fina.
O sticla umpluta cu apa si pudrata cu faina inlocuieste foarte bine un sucitor (vergea), pentru intins aluatul. Daca apa din sticla e calda, coca se inmoaie mai repede.
untul - cand se spune ca trebuie sa fie cat o nuca, el cantareste 15 g. Cand se spune ca trebuie sa fie cat un ou, cantareste 50 de g
faina - o lingura de supa = 20 g, o lingurita = 10 g
zaharul - o lingura de supa = 30 g, o lingurita = 15 g
sarea de masa - o lingurita = 6 g
13.05.2008, 13:20Anca-Daniela Scuri
Am incercat si eu anul acesta metoda "naturista" de vopisre a oualelor de Pasti, cu suc de sfecla rosie: nu a dat nici un rezultat. Am pregatit sfecla de zahar cu 24h inainte de a vopsi oale, am taiat-o in bucatele mici si am fiert-o timp de o ora; a doua zi am pus ouale la fiers in amestecul obtinut si am lasat la fiert timp de 1 ora !! Rezultatul: "vopseaua" nu a prins deloc, ouale aveau aceeasi culoare la la cumparare. Anul viitor o sa incerc voposea normala chimica fara sa ma mai gandesc la metode ecologige ;-)
Anca