Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluat fraged din 175 g faina, 350 g rosii tari, 2 linguri verdeata tocata (inclusiv busuioc, daca se poate), 6 cepe verzi taiate marunt, 250 g branza de vaci, 4 oua batute, 125 g cascaval ras.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se aseaza aluatul intr-o forma rotunda (diametrul: 20 cm), se acopera cu hartie pentru copt, se pun peste hartie boabe de fasole sau de mazare uscata si se coace aluatul 10 minute, in cuptorul incins. Se indeparteaza folia si fasolea, se da din nou la cuptor si se lasa inca 8 minute. * Se taie rosiile felii subtiri, se intind peste aluat si deasupra se presara verdeata tocata. * Se incorporeaza ouale - unul cate unul - in branza de vaci si se amesteca, pana ce se obtine o pasta omogena. * Se toarna pasta peste rosii si se presara cascavalul ras. * Se coace placinta inca 40 de minute, pana ce se rumeneste frumos si se serveste calda sau rece.
Peste in aluat cu bere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g file de peste alb (salau, cod etc.), ulei pentru prajit. Pentru aluat: 150 g faina, sare, 2 linguri ulei de masline, 200 ml bere blonda, 1 albus, 1 galbenus (separate).
Mod de preparare: * Se face aluatul: se cern intr-un castron faina si sarea, se face o gropita la mijloc, in care se pun galbenusul, uleiul si putina faina si se amesteca. * Se adauga berea - putin cate putin - pana ce se obtine un aluat neted, ceva mai gros decat aluatul de clatite. Se lasa sa creasca aproximativ doua ore. * Se incinge uleiul la 190gr. (testul: un cubulet de paine trebuie sa se rumeneasca in 50 de secunde). * Se zvanta fileurile de peste cu hartie absorbanta si se taie in 4 fasii lungi de 7,5 cm. * Se bate albusul spuma si se incorporeaza, cu o lingura, in aluat. * Se inmoaie jumatate din fasiile de peste in aluatul cu bere (se scutura de aluatul in plus) si se prajesc 4-5 minute in uleiul incins. Dupa ce s-au rumenit, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se tin la cald pe un platou incins. * Se incinge din nou uleiul la 190gr. si se prajeste si restul de peste. Pestele in aluat cu bere se serveste fierbinte, cu o garnitura de cartofi si - eventual - cu sos de rosii.
Cotlet de miel cu crusta de ierburi aromate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cotlet de miel (cu costite cu tot), 1/2 legatura patrunjel verde, cimbru si maghiran, 100 ml ulei cu busuioc (sau cateva crengute de busuioc separat), 2 catei de usturoi, 400 g rosii mici, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala carnea si se zvanta. Se aleg frunzulitele de patrunjel, cimbru si maghiran, se toaca marunt, se amesteca cu uleiul si apoi se adauga usturoiul curatat si taiat feliute. Se unge carnea cu uleiul astfel preparat si se lasa sa se patrunda peste noapte la frigider, intr-un vas acoperit. * Se incinge cuptorul la 250gr. si se introduce tava pentru friptura ca sa se-nfierbante bine. Se spala rosiile, se mai sterge putin din uleiul aromat cu care-a fost unsa carnea (si se pastreaza), dupa care se sareaza si se pipereaza. * Se aseaza cotletul (cu partea carnoasa in sus) in tava fierbinte, se baga la cuptor si se prajeste circa 15 minute. Se adauga si rosiile, sarea, piperul, se picura putin ulei aromat si se mai tine la cuptor inca 5 minute. * Se scoate friptura si se inveleste vreo zece minute in hartie de aluminiu (in felul acesta carnea ramane zemoasa pentru ca se imbiba bine cu sos). Se presara (dupa gust) cu verdeata tocata si se serveste cu rosiile coapte si - eventual - cartofi prajiti.
Dulciuri
Ingrediente: Aluatul - 120 g faina, 30 g zahar pudra, 1 priza sare, 50 g unt rece de la frigider, 1 galbenus. Umplutura: 375 g frisca nebatuta, groasa, 375 g ciocolata amaruie, 1 lingura coniac, visine din compot.
Mod de preparare: Pentru aluat - Se face un aluat neted din faina, zahar, sare, unt (taiat bucatele) si galbenus, framantandu-l mai intai cu mixerul si pe urma cu mana. Se inveleste in folie de plastic si se tine 30 de minute la frigider. Se intinde o foaie subtire si se imbraca cu ea fundul si marginile unei forme de tarta (diametrul: 24 cm). Se inteapa aluatul cu o furculita si se coace circa 15 minute, in cuptorul incins la 175gr.. Pentru umplutura: se pune frisca pe foc si cand clocoteste se topeste in ea ciocolata rupta bucatele, dupa care se incorporeaza coniacul. Se presara visinele bine scurse peste aluatul copt, se toarna deasupra ciocolata calda si se lasa sa se intareasca.