De Pasti...

Redactia
Ouale de vopsit pentru Pasti nu mai pleznesc la fiert, daca puneti in apa doua lingurite de sare si le intepati cu un ac in partea turtita.

•  Maioneza nu se mai taie daca peste galbenusurile crude turnati putin otet cald. Frecati apoi cu ulei, punand sarea abia la sfarsit.

•  Ouale tari se fierb 15 minute in apa rece; ouale cleioase se fierb 4 minute, in apa data in clocot; ouale moi se fierb 3 minute, in apa data in clocot.

• Ouale care cad si se sparg pe podea trebuie presarate cu sare sau cu un pumn de faina. Dupa un sfert de ora, le puteti aduna cu un servetel.

• Oua de Pasti in culori naturale puteti obtine procedand in felul urmator:

- sucul de sfecla cruda face ouale rosii
- cojile de ceapa coloreaza ouale in galben
- fiertura de urzica sau de spanac face ouale verzi
Pentru ca sa prinda bine culoarea, stergeti ouale, inainte de a le pune la fiert, cu suc de lamaie sau cu apa amestecata cu otet.

• Zaharul vanilat isi accentueaza aroma daca puneti in aluatul de prajituri o lingurita de sare fina.

• Prajiturile nu se mai ard daca puneti un strat de sare grunjoasa intre tabla cuptorului si fundul formei in care se coc.

•  Fripturile vor fi bine patrunse daca le tineti la cuptor dupa urmatorul grafic orar (calculat pentru 500 gr.): carnea de miel - 10 minute; carnea de vaca - 15 minute; carnea de berbec - 15 minute; carnea de porc - 30 de minute. (La un kilogram de carne, timpul se dubleaza etc.).

•  Fripturile se sareaza numai cand se scot din cuptor.

• Friptura de porc, de vita, de pasare devine aurie daca o pudrati usor cu faina sau o ungeti cu suc de lamaie.

•  Stropii de unsoare nu mai sar pe peretii cuptorului daca presarati pe fundul lui sare fina.

•  O sticla umpluta cu apa si pudrata cu faina inlocuieste foarte bine un sucitor (vergea), pentru intins aluatul. Daca apa din sticla e calda, coca se inmoaie mai repede.

Cantitatile folosite in bucatarie se traduc in felul urmator:
untul - cand se spune ca trebuie sa fie cat o nuca, el cantareste 15 g. Cand se spune ca trebuie sa fie cat un ou, cantareste 50 de g
faina - o lingura de supa = 20 g, o lingurita = 10 g
zaharul - o lingura de supa = 30 g, o lingurita = 15 g
sarea de masa - o lingurita = 6 g