Raspuns pentru Virginia Toma, "Este eficient Megaminul in Alzheimer?", F. AS 806
Psihiatria oficiala foloseste medicamente cu grave efecte secundare, utile in situatii extreme, dar incapabile sa constituie o solutie definitiva pentru perturbarile mai mult sau mai putin grave ale psihicului uman. Pentru cele de personalitate si de comportament, de exemplu, specifice maladiei Alzheimer, aflata acum in centrul atentiei mondiale, nu exista medicamente specifice care sa influenteze manifestarile bolii. Exista doar pilule ce incetinesc procesele neuropsihiatrice, dand impresia de linistire, mai ales in faza de debut. Avand in familie pe cineva drag aflat in aceasta situatie, am fost nevoita la un moment dat sa apelez la medic. Cel de familie nu m-a luat pur si simplu in seama (70% dintre ei nu disting semnele de inceput ale bolii, sustine Catalina Tudose, presedinta Societatii Romane pentru Alzheimer). Noroc cu posibilitatea de a ma sfatui cu cineva competent, care m-a lamurit ca avem doar iluzia actiunii medicamentoase asupra bolii Alzheimer. E mult mai comod sa oferim un hap si un pahar cu apa, asteptand minuni, decat sa cautam alte solutii. Minunile, fireste, exista, dar se cuceresc, ca orice lucru deosebit si rar, doar daca dovedim ca meritam.
Dragoste, tandrete, rabdare
Bolnavul de Alzheimer devine alta persoana decat cea pe care am cunoscut-o initial si alaturi de care traim. N-o recunoastem, nu ne recunoaste nici ea, dar are nevoie in mod special de dragoste, tandrete, acceptare, rabdare, intelegere, un mediu de viata linistit, familiar. Asa cum si cel care il ingrijeste are nevoie de acelasi lucru din partea celor din jur; de consiliere, terapie specializata, momente de respiro, intimitate sau schimbare de decor, care sa-i asigure normalitatea judecatii. Doar el e cel ce duce greul! Intrucat eu am parcurs aceasta experienta, iata cateva sugestii, atat pentru ingrijitor, cat si pentru bolnav. Selectati ce va intereseaza!
* Esentiala (in orice boala), inainte de fixarea unei terapii, este stabilirea unui diagnostic corect. In cazul maladiei Alzheimer, este vorba de evaluare psihologica, psihiatrica, neurologica, pentru ca boala poate fi confundata cu: depresia, afectiunile tiroidiene, cardiace, infectii, deshidratare, alcoolism.
Factori de risc
* Hipertensiune, hipercolesterolemie, obezitate, tutun, ereditate, maladia Parkinson, diabet, boli vasculare, sindromul Down, traumatisme craniene repetate, hipertiroidism.
* Tulburarile de metabolism si carentele in vitaminele B1, B6, B12, PP, C, biotina (vit. H) dovedite de psihiatria ortomoleculara.
* Cele 3000 de E-uri, dintre care doar 201 sunt aprobate de Ministerul Sanatatii, multe cu "atac" direct psihic si neurologic asupra creierului. Ele singure pot provoca toata simptomatologia bolii Alzheimer: hiperactivitate sau dimpotriva, lentoare psihica, enurezis, lipsa de concentrare, incontinenta urinara, accese de violenta, incapacitate de a lua decizii, somnolenta, capricii sau fobii alimentare, inapetenta, cefalgii, iritabilitate si comportament instabil, depresie, ticuri, anxietate, tulburari de memorie, sindrom Speer (alternanta de stari tensionale, insomnie, oboseala, agitatie, fotofobie, ticuri).
* Radiatiile electromagnetice ale televizorului, calculatorului, telefonului mobil, precum si ale altor aparate electrocasnice, combinate cu unele din atmosfera, produse de lipsa de curatenie (sindromul casei insalubre).
* Lipsa sau insuficienta somnului. Doar 4 zile (100 de ore) fara somn (punct la care sistemele de transfer de energie cedeaza) duc la dezintegrarea progresiva a personalitatii si a comportamentului rational, la manifestari paranoice, persoana in cauza devenind caz psihopatologic.
* Dezordinea, murdaria, lipsa de aer accentueaza starile psihice proaste.
* Aluminiul aflat in: sare de masa (tratata cu silicat de aluminiu), folii pentru copt, medicamente pentru durerile de stomac, agenti de albire ai painii, filtrele tigarilor, unele proteze dentare, unele feluri de branza topita, unele paste de dinti, deodorante, bauturi din cutii metalice si, bineinteles, in oale, tigai, ibrice, vase de tot soiul.
Factori de protectie
* Efectuarea periodica a analizelor medicale. * Consum de alimente bogate in grupul vitaminic B. * Activitate fizica (gradinarit, gatit, plimbari). * Activitate intelectuala peste medie, in perioada adulta (multa lectura, exercitii de memorare, auditii muzicale, care modifica undele cerebrale, frecventa cardiaca, calmeaza, inlatura insomnia, o singura nota putand actiona benefic asupra organismului.
* E-urile incriminate in Alzheimer sunt foarte multe si produsele ce le contin, asijderi. Acidul galic (compus fenolic comun) se afla in 75% din colorantii alimentari. Exista posibilitatea de a afla ce oferiti celor dragi de mancare, accesand bundeconsum@jurnalul.ro, telefonand la 021/318.20.37, 021/318.20.43 (persoana de contact Cristina Catana Calin), sau expediind etichetele produsului ce doriti sa fie verificat d-lui prof. dr. Mencinicopschi, director al Institutului de cercetari alimentare - Bucuresti, pe adresa: Piata Presei Libere 1-3, Corp D, sector 1, Bucuresti. Dupa noile reguli UE, toate produsele de consum trebuie sa fie sigure, nu numai alimentele, ci si jucariile, hainele, aparatura electrica, cu gaz, cosmeticele, masinile, produsele farmaceutice. Ultima lista de aditivi aprobata in Romania de Ministerul Sanatatii contine totusi numeroase E-uri interzise in foarte multe tari, iar in imbracamintea de bumbac chinezesc s-a gasit la un moment dat o substanta toxica - formaldehida, in cantitate de 900 de ori mai mare decat limita admisa.
Exista si un test sublingual sau oral de reactii la aditivi, ce e bine sa fie efectuat in spital, sub control medical. Evitati toate E-urile si neplacerile, renuntand la alimentatia obisnuita si acceptand hrana vie, nepreparata termic (Ghid excelent - terapeuta-autoare a 10.000 de retete publicate, Elena Nita Ibrian din Piatra Neamt - tel. 0233/21.48.50).
* Influenta negativa a radiatiilor electromagnetice poate fi drastic redusa prin consum de magneziu, seleniu, vitamine A, E, C, o priza buna la pamant, ecrane protectoare, flori proaspete in vaze, plante verzi si cactusi, puse in preajma aparatelor electrocasnice. Lichenul de piatra (o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi) este extrem de eficace. (E folosit pentru decontaminare radioactiva in zonele accidentelor nucleare.) Extern, in pernute tinute pe abdomen, reduce efectele radiatiilor. Ceaiul negru (1 lingurita se lasa 6 ore la macerat intr-un pahar cu apa, se bea de doua ori pe zi) este foarte folositor celor expusi la radiatii. Ca si polenul de albine (1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol), reduce cu 50% simptomele deranjante datorate radiatiilor. Seleniul, zincul, magneziul, cobaltul, complexul vitaminic B, continute in drojdia de bere, fac minuni. Uleiul de catina - 30 picaturi de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol - este un excelent factor antiradiant intern si extern. "Plantavorel" (firma renumita, cu aproape 200 de ani de existenta!) produce o eficienta crema antiradianta (din ulei de catina, tataneasa, galbenele), Radex (tel. 0233/21.46.13).
* Neplacerile legate de "somnul cu probleme". Maladia psihica poate da insomnie si lipsa de somn care, prin acumulare, provoaca deranjamente psihice. Pilulele creeaza dependenta, scad memoria, actioneaza pe termen scurt, nu readuc somnul, au efecte necunoscute la utilizare indelungata. Plantele nu dau nici una din aceste neplaceri. Japonezii folosesc pentru insomnii infuzie din mustati de ceapa si ceai verde. Douazeci de minute (seara) de baie fierbinte, cu doar 3 picaturi (nu mai mult!) de esenta de brad, reduc si anxietatea, pentru care exista si remedii homeopatice (Ignatia si Argentum nitricum). Ceaiurile de hamei si busuioc linistesc, dar minuni adevarate face doar captalanul, asociat cu mac, sunatoare, talpa-gastei, sulfina, tei. Tinctura de captalan este excelenta si prin faptul ca este complet lipsita de toxicitate, putand fi utilizata in doze mari si foarte mari.
* Stresul si depresia fug pur si simplu de splinuta. Ingerul pazitor al plantei se gaseste in imediata ei apropiere, influentandu-ne pozitiv viata afectiva, echilibrandu-ne in stari emotionale grele, asemenea unei maini care mangaie, consoleaza, calmeaza, actionand linistitor.
Eu ma uit la filme simple, cu poveste, filme despre adevar, dreptate, dragoste, sacrificiu, cu copii ce stiu mai multe despre viata decat cei mari, cu nedreptati indreptate, cu case, zile si orase obisnuite, cu oameni buni. Si plang. (Majoritatea sunt pe Hallmark.)
Daca simtiti, totusi, ca e nevoie de psihoterapeut, inainte de a consulta pe cineva, verificati daca persoana respectiva este pe lista on-line a psihoterapeutilor acreditati de Federatia Romana de Psihiatrie si care e nivelul ei de pregatire (prin www.psihoterapie.ro).
* Mentineti permanent curatenia in casa, aerisiti seara, cand noxele din atmosfera sunt mai potolite, puneti in saltele si sub pat urzica si feriga proaspata, si in fiecare camera, crengute de vasc si planta ornamentala Sparmannia. Inlocuiti ceasurile cu cuart. Folositi ceasuri mecanice.
* Exista o vitamina contra Alzheimer: COLINA, una dintre putinele substante capabile sa penetreze bariera sanguina a creierului. Este vitamina care actioneaza in acelasi timp in trei directii: ficat (afectiuni grave, chiar ciroza), creier (calmeaza, intareste memoria in Alzheimer) si colesterol. Gasiti colina in: galbenus de ou, creier, inima, ficat, drojdie, germeni de grau, lecitina. Este prezenta in formula B complex si in capsulele de lecitina din soia, fiind necesare 1-5 g pe zi.
* Indemnurile verbale indicate de dr. Emile Coue (neaparat, ca o rugaciune, dimineata si seara, de preferat de 20 de ori de fiecare data): "Ma voi simti din ce in ce mai bine, totul e in ordine in organismul meu, nimic rau nu mi se poate intampla". Dupa care, cu trei degete impreunate, loviti cu putere, zambind, sternul, aproape de baza.
Doi pe un balansoar
Ca sa tii balanta in echilibru, cand ai in grija un bolnav Alzheimer, trebuie efort necontenit, curaj, vointa, inteligenta, rezistenta psihica si fizica. Nimeni nu mi-a spus - la momentul potrivit - ce drepturi legale am in aceasta situatie. Poate mai sunt persoane ratacite in hatisul obligatiilor carora cu greu le pot face fata si nu stiu ca: in cadrul Spitalului "Al. Obregia" din Bucuresti si la Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov, Targu Mures, Galati si Piatra-Neamt, exista Centre ale Memoriei, in care psihiatri, psihologi, neurologi lucreaza pentru depistarea persoanelor cu Alzheimer sau urmaresc evolutia - in stadiu precoce, intermediar, tardiv - a celor declarati deja cu acest diagnostic.
La Piatra-Neamt si in toate bibliotecile din orasele mari a aparut (inca din 2005), concisa, bine structurata (pe puncte), accesibila si mititica, o carte despre Alzheimer, in general, si tulburari de memorie in cadrul bolii, in special. Autorul, Romeo Panaitescu, este psiholog clinician, masterand in evaluarea psihologica si terapii recuperatorii, membru al Asociatiei Psihologilor din Romania si al Societatii Romane de Alzheimer. Numarul de telefon al domniei sale este 0233/21.15.91.
Prof. ILARIA CARARE
Dumnezeu sa binecuvanteze si sa ajute pe bolnavii de Alzheimer din intreaga lume si pe toti cei ce-i ingrijesc! Impreuna cu realizatorii revistei "de suflet" a romanilor: "Formula AS".
04.05.2008, 09:40Popa Dorina
Multumesc foarte mult pentru sfaturile profesioniste si pot garanta ca mancand hrana nepreparata termic m-am simtit mult mai bine, mai usoara, am putut sa fac exercitii fizice fara greutate si am simtit ca intineresc. Felicitari pentru acest articol foarte bun si felicitari formula as pentru profesionism si seriozitate.
06.05.2008, 16:06Mihaela Cioba
Bunica mea a suferit de aceasta boala nemiloasa aproape 2 ani. Din o femeie harnica, sprintena, vesela si iubitoare s-a transformat destul de rapid in o persoana apatica, absenta, cu timpul nu ne-a mai recunoscut, traia si totusi era aproape moarta.
2 ani de zile mama mea( mai ales), dar si noi ceilalti am ingrijit-o ca pe un copil. Nici la toaleta nu mai mergea, iar daca apucam si o duceam de cele mai multe ori nu voia sa se aseze pe toaleta.
Ceea ce vreau sa spun tuturor este ca trebuie o rabdare inimaginabila cu cei bolnavi, dragoste, intelegere si puterea de a ni- aduce aminte asa cum erau inainte de afi bolnavi.
Saraca, s-a stins in decembrie 2007. Dumnezeu sa-i ajute si sa-i indrume atat pe cei bolnavi cat si pe cei care-i ingrijesc.
Trebuie facute eforturi de a nu ajunge in aceasta situatie pentru ca, va spun din propria experienta, odata dobandita e o boala ireversibila.
Sanatate tuturor!
Mihaela Cioba