Mancarimi, iritatii, ochi lacrimosi, nas infundat, stranuturi... Sunt semnele certe ale alergiilor, pe care medicina clasica le trateaza cu medicamente antihistaminice. Exista insa numeroase tratamente naturale care au o actiune la fel de puternica, fara reactii adverse. In cazul alergiilor, prevenirea si inlaturarea alergenilor joaca un rol foarte important. Luptati cu acarienii, cu mucegaiul si umezeala, limitati la maximum contactul cu substantele iritante. Dar inainte de toate, adresati-va unui medic alergolog, pentru ca in urma unor teste specifice sa stiti exact la ce anume sunteti alergici
Cum se produc alergiile?
Alergiile sunt o reactie exagerata a sistemului imunitar la substante bine tolerate in mod normal, ca polenul, praful, scuamele (saliva uscata, resturi cutanate, par), dejectii de acarieni sau mucegai. Sistemul imunitar ignora, in principiu, aceste substante, si nu intervine decat in caz de pericol real pentru organism (infectii). In cazul alergiei, el nu mai face distinctie intre substantele inofensive si cele periculoase. Contactul cu alergenul se face prin ingestie (alergie alimentara sau medicamentoasa), capilaritate (alergie de contact cu plante, metale etc.), inhalatie (alergie respiratorie, astm) sau prin injectii (alergie medicamentoasa). Cauzele exacte ale alergiilor nu sunt cunoscute, dar se pare ca si in cazul lor stresul joaca un rol important.
Antihistaminice naturale
Urzica. Contine o substanta care actioneaza exact ca un antihistaminic. Potoleste mai ales simptomele create de alergia la fan si polen (nas infundat ori care curge non-stop). Puteti apela atat la ceaiul de urzici, cat si la gelulele prezente in magazinele naturiste. Se beau trei ceaiuri pe zi sau se iau 300 mg pilule. Doza poate creste pana la 500 mg pe zi.
Ginkgo Biloba. Cunoscuta pentru eficienta ei asupra memoriei, are putere si in lupta cu alergiile. Se administreaza pana la 240 mg pe zi.
Quercitina. Pigmentul care da culoarea albastra strugurilor si pe cea verde ceaiului verde blocheaza productia de histamina. Luati pilule de 500 mg, de doua ori pe zi. (Nu luati concomitent quercitina si urzica, pentru ca urzica contine si quercitina.)
Omega-3. Atenueaza reactiile inflamatorii asociate cu alergiile. Acesti acizi grasi sunt prezenti mai ales in somon, sardele, ton si macrouri. Daca preferati sa luati ulei de peste in pilule, alegeti-le pe cele asociate cu EPA si DHA (sunt cele mai active forme de Omega-3). Luati echivalentul a 500-1000 mg de EPA/DHA pe zi.
Uleiul de seminte de in. Este, de asemenea, o sursa de Omega-3. Puteti sa luati o lingura de supa pe zi, adaugand-o, de exemplu, intr-un sos amestecat cu otet sau incorporand uleiul intr-un desert. Uleiul de in nu trebuie incalzit.
Remedii naturale contra iritatiilor provocate de alergii
* Pentru a calma mancarimile si ochii umflati, aplicati comprese cu apa rece.
* Spray-urile utilizate contra nasului infundat trebuie abandonate in favoarea serului fiziologic sau a apei sarate. Studii recente au dovedit ca unele din aceste produse contin un conservant susceptibil de a irita sinusurile. E mult mai indicat sa va preparati propria dvs. solutie salina. E suficient sa dizolvati o jumatate de lingurita de sare in 250 ml de apa calda. Umpleti cu acest lichid o seringa fara ac si injectati-o incet in fiecare nara, aplecandu-va deasupra chiuvetei.
Remedii contra alergiei la polen, fan, flori
* Pe vreme de furtuna, nu iesiti din casa nici inainte, nici dupa minimum trei ore de la declansarea ei. Valorile de umiditate din aer cresc puternic, antrenand deschiderea grauntelor de polen, * Daca trebuie sa iesiti din casa in varf de sezon de polenizare, purtati ochelari de soare cat mai mari, ca sa limitati cat mai mult posibil iritatiile oculare.
* Preparati un soi de capcana pentru polen aplicand putina vaselina la intrarea fiecarei nari. Sporii de polen se lipesc de ea, inainte de a-i inspira.
* Blocati orificiile de aerisire din masina. Daca folositi aerul conditionat, alegeti pozitia "circuit inchis", ca sa impiedicati patrunderea aerului imbibat de polen.
* In perioadele cu mult polen zburator (de la pomi, arbori, flori etc.) spalati-va pe cap in fiecare seara, inainte de a va culca, ca sa nu ajunga praf sau polen pe perna.
Alergia la animale domestice
* Nu lasati animalul dvs. de casa sa patrunda in camera unde dormiti. Alergiile pot fi provocate de par, scuame sau saliva. Aceste reziduuri raman multa vreme in camera, chiar si dupa ce animalul pleaca.
* Imbaiati-va atat cainii, cat si pisicile, o data pe saptamana. Apa elimina circa 85% din pielea moarta. Utilizati un sampon special.
Curatenie profunda
Igienizarea de fond a locuintei permite reducerea prafului, a mucegaiului si a altor alergeni frecventi. Faceti curatenie mare o data pe anotimp. Spalati toate suprafetele, interiorul dulapurilor, a meselor pe care gatiti la bucatarie, radiatoare, mobile, plinte, covoare etc. Dupa ce folositi detergentul, clatiti bine cu apa curata. Apelati eventual la alta persoana pentru aceste munci si plecati de acasa pe durata desfasurarii lor.
* Pivnitele si camerele de la subsol sunt veritabile cuiburi de acarieni si mucegai, mai ales daca e umezeala. In acest caz, instalati un dezumidificator sau puneti cateva lazi cu carbune de lemn in incaperi.
Mierea, contra alergiei la polen
Acest remediu a fost incercat cu succes de catre armata americana. El consta in a consuma miere produsa chiar in regiunea de resedinta (cea mai eficienta e capaceala). In felul acesta se produce o desensibilizare la polenul local. (Principiul homeopatic "cui pe cui se scoate".) Incepeti tratamentul cu doua luni inainte de perioada polenului, luati doua linguri de miere sau capaceala pe zi si mestecati ceara vreme de 5-10 minute. Practicati procedeul pana la sfarsitul perioadei critice.
Sarutul poate fi periculos
In cazul cand sunteti alergici la unul din alimentele pe care le consuma partenerul dvs, determinati-l sa renunte la ele. A devenit celebru cazul unei femei care si-a sarutat sotul pe gura, dupa ce acesta mancase crustacee. Alergica la ele, fara sa stie, acesteia i s-au umflat buzele, respiratia i-a devenit suieratoare si a inceput sa se sufoce. Pielea i s-a acoperit de urticarie, s-a plans de dureri la stomac, iar presiunea arteriala s-a prabusit. A supravietuit, din fericire, dar numai dupa interventii medicale energice.