* Nu creati conditii de confort acarienilor. Ei se simt bine intr-un mediu cald si umed. Aerisiti cu regularitate, pentru a da afara din incaperi umezeala transformata in vapori. Nu incalziti prea tare camerele, in primul rand dormitoarele.
* Nu folositi umidificatoare, fiindca ele favorizeaza inmultirea acarienilor. Pe langa aceasta, la multe aparate - chiar si la cele curatate regulat - exista pericolul ca in interiorul lor sa se dezvolte germeni, ulterior acestia fiind raspanditi in aer.
* Nu dormiti dezbracati. Acarienii se hranesc cu fragmentele desprinse din epiderma noastra, iar omul pierde numeroase asemenea scuame, indeosebi in pat. Pentru a oferi cat mai putina hrana acarienilor, alergicii n-ar trebui nici macar sa se imbrace si sa se dezbrace in dormitor.
* Spalati-va lenjeria de pat la minimum 60 de grade. Este temperatura de la care pot fi distrusi acarienii.
* Renuntati la spray-urile contra acarienilor. Ecologistii avertizeaza ca ele contin substante chimice daunatoare sanatatii.
* Persoanele alergice la praf ar trebui sa lase curatenia cu aspiratorul in grija altora. In comert se gasesc aparate cu filtre speciale de particule, destinate alergicilor, insa rezultatele obtinute cu ele sunt deocamdata controversate. Studiile efectuate pe perioade scurte au ajuns intr-adevar la concluzia ca aspiratoarele echipate cu filtre Hepa ("high efficiency particulate air filter") indeparteaza acarienii mai bine decat altele. In schimb, observatiile pe termen lung n-au confirmat acest efect.
*Ca sa nu rascoliti praful, stergeti-l cu o carpa umeda. Exista si solutii de ultima ora, mai comode si desigur mai costisitoare, ca de exemplu "magnetul de praf hipoalergen".
* Desfiintati depozitele de praf inutile. Pastrati-va lucrurile mai curand in dulapuri inchise decat in rafturi.
* Renuntati la draperii si la covoarele de mari dimensiuni. Insa podelele netede, parchet sau gresie, sunt de preferat doar daca le stergeti des. Altfel, praful se va ridica de pe ele mai lesne decat de pe covor. Ca alternativa, se recomanda covoarele mici.
* Incercati sa va dati seama daca sistemul dvs. imunitar reactioneaza la animalele de casa. In blana sau penele lor, acarienii se pot adaposti cu usurinta.
* Pentru concediu, preferati regiuni cu altitudinea incepand de la 1500 m. Acolo veti intalni categoric mai putini acarieni.
Alergiile la PLANTE CU FLORI
* In sezonul polenului, nu va lasati imbracamintea peste noapte in dormitor, dupa ce ati purtat-o afara. In aceasta perioada nu va uscati rufele in aer liber.
* Deschideti ferestrele pentru aerisire, atunci cand densitatea polenului e mai redusa. Daca va aflati la tara, momentul cel mai indicat e seara, iar in mediul citadin - dimineata.
* Plasele de protectie contra polenului, montate la ferestre, pot impiedica patrunderea alergenilor in incaperi, dar in acelasi timp ele ingreuneaza circulatia aerului. Plasele protectoare se vand in magazinele cu materiale de constructii si in unele drogherii.
* O persoana sensibila la polen nu trebuie sa renunte neaparat la fructele ce pot provoca reactii alergice, ci numai in cazul cand simptomele isi fac efectiv aparitia.
* Ocoliti, pe cat posibil, in sezonul polenului strazile intens circulate. In contact cu gazele de esapament si particulele de funingine, polenul actioneaza mai agresiv asupra mucoaselor.
* Cautati-va destinatii de concediu adecvate. La munte, la peste 1500 m altitudine, si la mare, efectul polenului e considerabil mai redus.
Alergiile la mucegaiuri si la alti alergeni prezenti In aerul din Incaperi
* Fiti atenti la umiditatea aerului, mai ales in baie, in colturi greu accesibile si in vecinatatea peretilor exteriori, pentru a preveni formarea mucegaiului. In acest scop, va puteti servi de un higrometru. Umiditatea relativa a aerului din camere nu trebuie sa depaseasca 55%. Metoda cea mai eficienta de a o reduce este aerisirea fortata: deschideti larg toate ferestrele si faceti curent, timp de cinci sau zece minute.
* Ocupati-va cu mare grija de plantele de camera, caci la suprafata pamantului de flori sau a granulatului din ghivece se poate forma repede un strat de mucegai. Daca nu vreti sa renuntati la verdeata care va inveseleste casa, schimbati regulat pamantul sau revizuiti-va preferintele si treceti la cactusi.
* Supravegheati-va cu strictete alimentele, ca sa nu mucegaiasca. Cele dintai in pericol de a fi atacate sunt nucile si aluaturile, iar mucegaiul poate fi prezent inca inainte de a deveni vizibil.
* Alegeti-va animalele de casa in functie de potentialul dvs. alergic. Cainii declanseaza alergii mai rar decat pisicile sau rozatoarele. Importanta este si rasa: de exemplu, cele mai problematice sunt boxer si schnautzer, pe cand beagle si ciobanescul german provoaca doar arareori reactii alergice.
* Pe cat posibil, lasati-i pe altii sa dea cu aspiratorul, atunci cand in casa a fost un animal la care dvs. reactionati alergic. Cercetatorii au constatat ca, in timpul aspirarii prafului, are loc un contact sporit cu alergenii din parul animalelor.
ASTMUL ALERGIC
* Pe langa alergenii dvs., evitati si noxele din mediu, ca sa nu va iritati suplimentar caile respiratorii. In masura posibilitatilor, nu stati in incaperi unde se fumeaza.
* Faceti sport. Un antrenament de rezistenta, precedat de o faza de incalzire, practicat cu regularitate poate ameliora simptomele. Astmaticii pot, de exemplu, sa aleaga ciclismul, canotajul, jogging-ul pe distante scurte si medii sau inotul. Evitati totusi solicitarile extreme. Si nu va executati programul sportiv in aer rece, deoarece aceasta ar solicita prea mult caile dvs. respiratorii. Astmaticilor le este contraindicat schiul sau patinajul.
* Straduiti-va sa evitati infectiile respiratorii. Vaccinati-va regulat contra gripei si acordati o atentie deosebita igienei, in perioada virozelor.
* Cand e foarte frig, respirati printr-un fular, pentru a va proteja caile respiratorii.
NEURODERMITA
Imbracamintea
* Daca se poate, nu purtati lana si materiale sintetice aspre direct pe piele. Mai potrivite sunt tesaturile moi din bumbac, matase ori microfibre.
* Imbracati-va in asa fel, incat sa va ramana cat mai putina transpiratie pe piele. In general, transpiratia se evapora mai usor sub hainele vaporoase si lejere, decat sub cele stranse pe corp. Textilele din microfibre transporta umezeala spre exterior.
Ingrijirea pielii
* Evitati sa faceti frecvent bai sau dusuri prea lungi si prea fierbinti. Ele usuca pielea.
* La baile cu uleiuri, nu mai folositi alte adaosuri in apa, ca sa nu se piarda efectul de ungere a pielii. Apoi lasati pielea sa se usuce fara s-o stergeti, altfel pelicula de ulei va ramane pe prosop, iar dvs. nu veti obtine rezultatul scontat. Examinati cu atentie lista ingredientelor: unele uleiuri pentru baie contin extracte de soia, arahide sau parafina. Acestea pot declansa reactii alergice.
* Cand va stergeti pielea, tamponati-o cu prosopul, in loc s-o frecati.
* Intrebuintati prosoape cat mai moi. Daca nu doriti sa utilizati un balsam de rufe, cumparati-va prosoape de voiaj de la un magazin cu articole pentru timpul liber. Ele sunt confectionate din microfibre care se usuca rapid si va trebui sa va obisnuiti cu ele, caci la inceput nu va veti simti pielea perfect uscata. Prosoapele mici de voiaj le puteti purta cu dvs. in permanenta - ca inlocuitor pentru prosoapele aspre de hartie din toaletele publice.