Profesor universitar, inginer chimist, absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, Claudiu G. Matasa din Hollywood, Florida, este doctor in Stiinte Tehnice la Technische Hochschule din Viena. In 1970, a emigrat in SUA, unde si-a construit o cariera stralucita in domeniul chimiei industriale. Pentru intreaga sa activitate, Comitetul National al Partidului Republican i-a conferit, in 2004, Medalia de Aur "Ronald Reagan". Lider recunoscut al organizatiilor romanilor americani, autor de carti si editor de reviste, Claudiu G. Matasa este membru fondator al Congresului Mondial al Romanilor. Din 2004, detine functia de Consul Onorific al Romaniei in Florida.
- Desi este gazda a Summitului NATO, Romania are o pozitie diferita de a marii majoritati a celorlalte state membre ale Aliantei, in chestiunea independentei Kosovo. Cum comentati aceasta "sfidare romaneasca", stiut fiind ca sunteti apropiat de cercurile republicane aflate acum la carma Americii ?
- Nu pot sa fiu decat de partea corecta a lucrurilor. Kosovo este o problema in care nu exista alb si negru, ci doar variatii de cenusiu. Principial, Romania a luat o pozitie corecta, aceea de a nu accepta modificari structurale ale tarilor, cu atat mai mult cu cat Serbia ne-a fost apropiata si este de aceeasi religie. Aceasta intra in opozitie insa cu tendinta normala de autoguvernare a unui popor. Kosovarii, ca si secuii, au dus o lupta de decade pentru a-i elimina din mijlocul lor pe sarbi, respectiv pe romani. Este regretabil ca interesele UE si SUA cauta, pe spinarea altora, adica a sarbilor, o impaciuire cu Islamul (kosovarii fiind, dupa cum se stie, mahomedani). Impotrivirea fata de independenta Kosovo (vremelnica, desigur, pentru ca in curand Romania ar putea fi nevoita sa se alinieze celorlalte tari din UE) a fost determinata de supozitia (perfect justificata de ceea ce a urmat) ca revizionistii maghiari vor crea probleme. FIDESZ din Ungaria si corespondentii acestui partid din Romania si Serbia (Voivodina) obtin capital politic din situatia creata de americani si vest-europeni, in timp ce guvernul Ungariei este constrans sa respecte linia UE, de a nu crea situatii destabilizatoare in tarile vecine. Este o criza de moment peste care se va trece, si sunt bucuros ca Romania, prin presedintele ei, a avut prestanta sa-si arate opozitia, fie aceasta doar formala. Despre acest subiect vom mai auzi curand, deoarece revizionistii/pro-independentii maghiari, prin lobby-ul coordonat de europarlamentarul Laszlo Tokes, vor sa ridice problema in cadrul NATO, la Summitul de la Bucuresti.
- De ce credeti ca a fost ales Bucurestiul ca gazda a Summit-ului NATO si care ar fi, pentru Romania, beneficiile organizarii acestui eveniment?
- Alegerea Bucurestiului pentru Summit-ul NATO se datoreaza mai multor factori: * Pozitia simbolica a Romaniei intre Est si Vest; * Existenta Cladirii Parlamentului, un mastodont pe masura unui eveniment de o asemenea anvergura; * Prezumata lipsa a unor manifestatii potrivnice (se cunoaste atitudinea favorabila a populatiei, desi ar putea exista manifestari pro-Kosovo); * Este cunoscuta capacitatea autoritatilor romane de a asigura un bun control al desfasurarii lucrarilor, printr-o securizare adecvata. De asemenea, cred ca SUA au avut in vedere organizarea acestui Summit la Bucuresti si pentru a oferi indirect o considerare a aportului Romaniei in Afganistan si Irak, dar si pentru a crea o contrabalansare a faptului ca tara noastra nu a obtinut inca "visa-waiver" (scutirea de vize) de la SUA, desi celelelte tari ale UE o au. Daca vorbim de beneficii, cel mai important e acela ca Summit-ul ne va pune, asa cum se zice, tara pe harta. De acum inainte, va fi mai greu pentru occidentali, in special pentru americani, sa mai spuna "Budapesta este capitala Romaniei". Alt beneficiu va fi dat de apropierea tarii si a cetatenilor ei de miile de vizitatori, dintre care majoritatea fac parte din presa. Acest impuls va trebui folosit cu grija de guvernanti, deoarece isi vor putea, poate, imbunatati imaginea in lume, mult deteriorata in ultima vreme. In concluzie, desfasurarea Summit-ului NATO la Bucuresti este extrem de importanta, deoarece ridica Romania din anonimat in randul partenerilor esentiali ai politicii mondiale, pozitie pe care n-a mai detinut-o niciodata in istorie.
13.04.2008, 16:22Adrian Mihai Butnariu
Ca stiu toti occidentalii care si cum e capitala cui...
15.04.2008, 02:37Marta Danciu
Ideea acestui Summit e, dupa parerea mea, de a face astfel ca nu cumva sa-i mai treaca prin cap cuiva ca n-ar fi trebuit sa ne implicam in Afganistan.Iata, daca sintem cuminti si facem frumos, primim si zaharel: ne onoreaza de-alde Bush cu prezenta!
Alina Daringa