Fusilli cu Salsiccia
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g Salsiccia (carnati picanti), 4 linguri ulei, 250 g ciuperci (taiate marunt), sare, piper, 500 g rosii decojite (taiate bucatele), 1 lingurita oregano, 400 g fusilli (spirale).
Mod de preparare: * Se taie carnatii felii (sau se scot bucati de umplutura din pielita), se prajesc pe toate partile in uleiul incins si se pun deoparte. In grasimea ramasa se prajesc la foc iute ciupercile, se condimenteaza, se adauga rosiile si oregano, se gusta de sare si piper si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 5 minute. Se adauga si feliile de carnati si se fierb si ele cateva minute. * Se fierb pastele al dente in apa cu sare, se scurg, se amesteca cu sosul, se condimenteaza daca e nevoie si se servesc imediat (eventual cu parmezan ras).
Penne cu vinete
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete (circa 500 g taiate bucatele), 200 ml ulei de masline, sare, piper, 400 g penne (macaroane scurte), 2 catei de usturoi (taiati feliute), 1 kg rosii (decojite si taiate cubulete), piper, zahar, 150 g Mozzarella (taiata bucati mici), 1 legatura de busuioc proaspat (tocat).
Mod de preparare: * Se prajesc vinetele - pe rand - circa 3 minute in uleiul bine incins, se lasa doua ore sa se scurga, pe hartie absorbanta, se sareaza si se pipereaza. * Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga. Se dunstuieste usturoiul in 2 linguri de ulei, se adauga rosiile, vinetele si macaroanele, se condimenteaza si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 3 minute. Se incorporeaza Mozzarella si busuiocul, se mai gusta o data de sare si piper si se servesc imediat cu parmezan ras.
Tortiglioni cu ardei gras
Ingrediente (pentru 4 portii): 3 ardei grasi galbeni (curatati, copti si taiati in patru), 400 g tortiglioni (macaroane foarte scurte), sare, o ceapa taiata marunt, 1 catel de usturoi (tocat), 5 linguri ulei de masline, 400 g rosii (decojite, taiate in sferturi), 1/2 legatura busuioc, piper, 40 g cascaval ras.
Mod de preparare: * Se pun ardeii copti intr-o punga de plastic si dupa ce s-au racit, se curata de pielita, seminte si nervuri si se taie intai in patru, si pe urma fasii. * Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare. Se calesc ceapa si usturoiul in uleiul incins, pana ce devin sticloase, se adauga fasiile de ardei, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa se dunstuiasca circa 5 minute. Se incorporeaza rosiile, se lasa sa se infierbante si se amesteca sosul de ardei si rosii cu macaroanele scurse si cu busuiocul tocat. Se servesc imediat, cu cascaval ras.
Tagliatelle cu salata verde si slaninuta
Ingrediente (pentru 4 portii): 80 g bacon (taiat fasii), 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa rosie (taiata pestisori), 200 g salata romana taiata fasii (este rosie, amaruie si se gaseste la supermarketuri), sare, piper, 1/4 l vin rosu, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 400 g taietei, 40 g unt moale, 50 g samburi de nuca tocati (mai mari), 40 g cascaval ras.
Mod de preparare: * Se prajeste putin baconul in uleiul incins si se pune deoparte. In grasimea ramasa se dunstuieste ceapa, circa 3 minute si fasiile de salata, 1 minut. Se adauga sare si piper, se toarna peste ele vinul si zeama de legume si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ 5 minute. * Se fierb taieteii al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se incorporeaza untul in sos, se lasa sa se topeasca (fara sa mai fiarba), se mai gusta o data de sare si piper si se amesteca cu taieteii, samburii de nuca si baconul prajit. Se presara cascavalul ras si se servesc imediat.
Dulciuri
Poletto (Tarta cu mere)
Ingrediente (pentru 8 bucati): 225 g aluat de foietaj (3 pachete, congelat), 15 g seminte de pin, 15 g samburi de nuca, 1 lingura rom, 2 linguri zahar pudra, 3 mere (a cca. 150 g), 2 linguri unt topit, 3 linguri gem de caise.
Mod de preparare: * Se lasa aluatul sa se decongeleze. Se prajesc semintele de pin si samburii de nuca intr-o tigaie fara grasime, se scot si se toaca ceva mai mare. * Se incinge cuptorul la 220gr. si se clateste cu apa rece o forma de tarta rotunda (26-28 cm diametrul). Se decupeaza un cerc de marimea formei din hartie pentru copt si se aseaza pe fundul formei. Foile de aluat se pun una peste alta pe planseta si se intind cu vergeaua in asa fel incat sa depaseasca marginile formei. Se imbraca forma si se inteapa aluatul cu furculita. * Se curata merele, se indeparteaza partea lemnoasa si se taie spalturi subtiri. Se aseaza peste aluat de la margini spre mijloc, se ung cu unt topit, se presara cu nuca, seminte de pin si zahar pudra, se stropesc cu rom si se da tarta circa 20 de minute la cuptorul incins. * Se incinge gemul intr-o craticioara - circa 2 minute, si se intinde peste tarta, care se serveste calda.