producator TV, 29 de ani
"Sunt posibile si azi casatorii care sa dureze pana la moarte. Dar pentru asta e nevoie de un nu stiu ce care seamana cu magia"
Cand eram copil, imi imaginam casatoria ca pe ceva magic, care pleaca de la o hotarare a unui barbat si a unei femei, in baza a nu se stie ce, de a trai impreuna si din care rezulta, nu se stie cum, copii. Dupa ce-am mai crescut un pic, mi-am dat seama ca la baza unei casatorii sta, de cele mai multe ori, iubirea, dar am vazut si ca barbatul si femeia casatoriti unul cu celalalt in urma cu ceva vreme par sa fi pierdut lucrul care statea la baza. Mi-am spus ca in cazul meu va fi cu siguranta altfel si mi-am propus sa ma marit la 24 de ani si sa am un copil la 30.
Acum am aproape 30 de ani. N-am nici un copil, iar casatorita nu (mai) sunt. M-am maritat - nu la 24 de ani, ci la 19, ca-n povesti, sau cum se-ntampla in clasele sociale defavorizate. M-am maritat din dragoste. Am crezut cum nu se poate imagina de mult in casatoria mea, si-un divort, chiar si dupa 6 ani de stat impreuna, parea ultimul lucru care s-ar putea intampla. S-a intamplat insa dupa cel de-al saptelea an. Mi-ar fi greu sa spun de ce. Ne-am dat seama, pur si simplu, ca lucrul care statea la baza disparuse. Din ce parte mai mult si din ce parte mai putin, nu mai conteaza. Dar partile, partea mea si partea lui, incepusera sa devina pe vremea aia mai clar delimitate, nu mai eram unul singur, ci doi. Fiecare cu dorintele lui, cu nemultumirile lui, cu job-ul lui si cu programul impus de acesta. Eram prea tineri ca sa ne consolam cu gandul ca vom trai in felul acela pana cand moartea ne va desparti.
Cred ca ne-am despartit, de fapt, in numele dragostei. Tocmai pentru ca traisem impreuna o mare iubire si stiam cum e. Iar pentru ca relatia noastra ajunsese cam departe de ceea ce inseamna dragoste, ne-am despartit cumva pentru a o cauta prin alte cai. As indrazni sa spun ca de regula oamenii se despart in numele dragostei, pentru ca isi spun, atunci cand se duce, ca merita sa o traiasca din nou.
Vremurile in care traim noi sunt mult mai atente si mai tolerante cu bunastarea interioara a omului, care e considerata mult mai importanta decat o institutie precum casatoria. De fapt, in zilele noastre, iubirea e cea ridicata la rang de "institutie", dupa ea alergam cu totii. In plus, am ajuns sa punem mare pret pe dezvoltarea personala, si-aici intra nu numai ce simtim, ci si ce-nvatam, ce experimentam, ce profesam, cati bani castigam. Or, dezvoltarea asta personala nu face casa buna cu o casatorie si, in conditiile astea, ne gandim si ne razgandim de multe ori, inainte de a decide sa facem casa cu cineva.
Greu de stabilit care e punctul de plecare al noii neincrederi contemporane in casatorie. S-ar putea ca neincrederea aceasta sa vina din judecatile noastre mai rationale si mai egocentrate, care ne permit sa ne dam seama ca iubirile, oricat de frumoase, se consuma, si ca e important sa trecem si noi cat mai frumos prin ele si cat mai elegant peste ruinele lor, mereu mai departe. S-ar putea insa ca tocmai judecata moderna despre care vorbeam, rationala si egocentrata, sa ne impiedice sa vedem acel ceva "pana la moarte" din mariaje si sa ne faca sa nu ni le dorim. Adevarul nu se stie unde este, dar contextul social de neincredere e gata creat si impotriva contextelor nu se pot castiga razboaie, ci doar batalii mici. Sunt convinsa ca sunt posibile si azi casatorii cu iubire, care sa dureze pana la moarte. Dar ca sa fii protagonistul uneia dintre ele, iti trebuie un nu se stie ce, de nu se stie unde, care se-aseamana cu magia.
RAZVAN,
specialist web, 33 de ani
"Ma trezesc noaptea, in pat langa ea, speriat de distanta care s-a creat intre noi"
VERONICA ARSENE, profesoara,
52 de ani
"Nu e vorba de moda, ci de-o realitate obiectiva"
Nu cred ca adevarul se afla undeva pe la mijloc. Exista, intr-adevar, o categorie de oameni pentru care casatoria reprezinta un impediment. Acestia fac parte din generatia "noua", aparuta in Romania dupa 1989, compusa din insi pe care oportunitatile ivite odata cu economia asa-zis capitalista (mai avem pana acolo) i-au ajutat sa prinda un tren pe care parintii lor nu au avut sansa nici macar sa-l vada trecand prin gara. Creatori de afaceri proprii sau angajati la firme particulare (aparute ca ciupercile dupa ploaie) ori in nenumaratele organisme mass-media, ei au fost constransi de noul statut profesional, extrem de profitabil din punct de vedere material, sa acorde prioritate absoluta muncii pe care o fac. O munca frumoasa, pasionanta, dar exclusivista si dura, plina de responsabilitati uriase, care iti ocupa tot timpul. Sa vrei sa te sustragi si nu poti, mai ales ca impricinatii sunt in majoritate tineri intre 25-35 de ani, fara prea mare experienta de viata, incapabili sa gestioneze armonios obligatiile profesionale cu cele sentimentale. Sub lozinca "acum sau niciodata", ei dau tot ce pot, stimulati, mai ales, de rasplata materiala, care le permite sa dobandeasca ceea ce parintii lor n-au avut niciodata: case, masini, haine de firma, calatorii in strainatate, pe scurt, un standard de viata care le da sentimentul ca sunt niste invingatori. Si chiar sunt! La varsta lor, pe vremea lui Ceausescu, asteptai ani in sir o locuinta repartizata prin intreprindere sau te mutai cu nevasta sau sotul la un loc cu parintii, intr-o camera de doi pe trei. In mod obiectiv, e foarte greu sa acomodezi cu acest statut de viata o casatorie, care cere ea insasi, pentru a rezista, cel putin la fel de mult efort si abnegatie, precum slujba cea aducatoare de fericire. Cred si eu, la fel ca una din corespondentele dvs., ca lucrul acesta e mai usor de indeplinit spre 35-40 de ani, cand aspectul profesional al vietii incepe sa se "clasicizeze" si sufletul ne este suficient de matur pentru a intra intr-o legatura profunda si de durata. In concluzie, eu nu cred ca amanarea casatoriei este o moda, asa cum se spune, ci o realitate obiectiva, impusa de noul context social in care traim. Ceea ce nu inseamna deloc ca nu exista si tineri "normali", ramasi in afara marii curse a capatuielii post decembriste, pentru care profesia nu este o decizie "pe viata si moarte", si care isi pot dedica energiile tineresti, visului de a intemeia o familie cu multi copii. Slava Domnului, se mai fura si astazi mirese in Romania, si nuntile cu lautari tin, ca acum o suta de ani, pana-n zori.
15.02.2008, 20:43Rotaru Ada
Pacat ca lucrurile care conteaza cu adevarat nu sunt intotdeauna apreciate.
E foarte important sa ai o cariera, si asta cere efort si sacrificii. Dar ca sa-ti substitui sau sa-ti deformezi viata personala dupa asta e o greseala enorma.
Ceea ce-i pierde pe multi e presiunea (peer pressure cum zic americanii) celor din anturaj ca sa ai ca ei, sa te comporti ca ei, sa te imbraci ca ei si sa fi ca ei.
Un articol interesant despre "Femeia de cariera" a fost scris de Mircea Dinescu. Era hazliu dar tragic de adevarat ce goala de sentimente si valori poate deveni o femeie si ce usor isi sacrifica viata personala pentru o glorie de birou desarta.
Devi un manechin al normelor in care viata personala si sufletul nu au nici o valoare daca nu se incadreaza in "norme".
In ce o priveste pe prietena ta eu as avea o discutie serioasa punandu-i pe tapet toate posibilitatile si ce poti tu sa-i oferi. Daca nu apreciaza cred (opinia mea) e ca de fapt cauta altceva. Dragoste ca a ta nu va mai gasi. Daca banii si convenientele ii plac mai mult, sa aleaga.
Probabil ca vaneaza ceva mai "bun". Vre-un carierist care s-o si satisfaca personal (?). Nu prea cred c-o sa gaseasca. Te tine la distanta ca sa aiba optiunile deschise, si te foloseste ca sa se satisfaca cand nu gaseste ce cauta varsandu-si esecul tot pe tine.
In locul tau i-as da ultimatum, si mi-as cauta de viata daca nu e 100% langa tine.
Sunt sigura ca e cineva acolo care-ti va aprecia iubirea la adevarata valoare, va vrea sa fie mereu langa tine si va fi fericita sa-si faca o familie alaturi de tine.
Daca nu vrei sa te alienezi si sa te gasesti singur la 40 de ani plin de obida si singur sau cu ea plina de resentimente stand cu tine doar pentru ca nu a gasit pe altcineva, detaseaza-te. Nu poti trai din ce a fost si nu mai e.
Iti urez mult noroc si fericire. Sa le gasesti si sa te bucuri din plin.
16.02.2008, 14:08Daniela Tane
Am citit cu emotie articolele de mai sus... Am 37 de ani... si, adolescenta fiind, ma gandeam ca ma voi marita virgina, la 24 de ani, cu un barbat pe care il voi iubi. Ca vom avea copii si vom fi fericiti. A venit Revolutia si ne-a schimbat vietile. Am devenit cu totii altfel. Am fost invadati de obiecte. Ne-am vandut sufletele pentru bani, pt o casa, o masina... Am deprins sa fim individualisti, sa traim fiecare in micro-universul lui... sa concuram cu prietenii, cu fratii, cu rudele... Ma intristez de cate ori vad spiritul acesta negativ de competitie in jurul meu... Insa este din ce in ce mai prezent, otravindu-ne sufletele, la tot mai multi dintre noi...
In urma cu 5 ani decisesem sa renunt la cariera de atunci, sa ma intorc in tara (traiam in India) si sa ma casatoresc cu logodnicul meu. Ne iubeam de 13 ani... trecusem prin multe, traisem impreuna si bune si rele. Nu a fost sa fie, dumnezeu l-a chemat la el... Am reluat colindatul prin lume, m-am dedicat muncii in domeniul umanitar... Am cunoscut, in urma cu 2 ani, un barbat de care m-am indragostit la prima vedere. A fost reciproc. Pasiune, dar si o comunicare deosebita, asa cum nu iti e dat sa ai de multe ori in viata... Am fost convinsa ca ne vom casatori, la un moment dat. Insa societatea occidentala, in care s-a nascut el, l-a modelat in asa fel incat ii e greu sa se daruiasca cuiva. Egoismul, individualismul sunt vizibile in reactiile lui fata de o posibila viata in cuplu. Ar vrea, dar... vrea sa fie si liber... Am incercat sa ii explic ca libertatea e in noi, e o stare de spirit... Si oare ce libertate mai mare poate fi, decat aceea de a iubi? Dar fricile lui sunt mai mari decat sentimentele...
Traiesc inconjurata de oameni singuri. Sau de cupluri care sunt impreuna, dar in acelasi timp singuri (cam ca in istoria lui Razvan)... In acest inceput de secol 21, in care faliile dintre lumi se maresc din ce in ce mai mult, am senzatia ca suntem pe cale de a ne pierde sufletele.
Dana
PS. Pentru Razvan: nu cred ca are rost sa prelungesti o agonie. Intre tine si prietena ta s-a produs o ruptura pe care numai dragostea ta nu e suficienta ca sa o umple. Nu cred ca poti suferi mai mult fara ea, decat suferi acum... Sufletele voastre s-au indepartat pentru ca nevoile tale si ale ei sunt diferite... Ea... si-a perdut sufletul pentru iluzia banilor si a carierei... Tu trebuie sa continui sa cauti adevarata iubire. Nu e imposibil, chiar daca e dificil. Daca crezi cu adevarat, vei gasi.
12.03.2008, 10:19Elena Stroia
E usor sa dai sfaturi la altii! Asa o sa spui cand o sa citesti ce-ti voi scrie eu.
Am trecut printr-o situatie oarecum similara cu tine. Tocmai de aceea imi permit sa-ti scriu. Si eu vroiam sa ma casatoresc, sa am o familie dar am pierdut mult timp cu o persoana si nu prea mi-am dat mie insami o sansa reala in a infaptui o familie cu persoana potrivita. Asa am ajuns si eu peste 30 ani singura si fara sperante.
Ce m-a ajutat pe mine a fost providenta divina. Am ajuns la un loc de rugaciune la o biserica mica si foarte draguta din Judetul Mures si am reusit, ce-i drept dupa un timp, sa stau de vorba cu parintele paroh, sa-i spun ce ma durea. Sfaturile lui m-au intarit si le-am urmat dupa puterea mea. Cert este ca m-a ajutat Dumnezeu sa-mi intemeiez o familie si sa fiu fericita. Multumesc lui Dumnezeu pentru asta.
Sfatul meu pentru Razvan este sa stea de vorba despre problema lui cu duhovnicul lui, sau cu un preot in fata caruia sa simta ca poate sa-i destainuiasca suferintele lui si de la acest punct depinde de Razvan si de credinta lui In Dumnezeu.