Ca sa fiu sincer, acest articol trateaza o problema la care chiar eu, in calitate de autor, as prefera sa nu ma gandesc. Pe de alta parte, informatiile cuprinse in el mi-au fost de ajutor in surprinzator de multe situatii dificile. Cititi, asadar, cu atentie cele ce urmeaza, fiindca elementele practice care vor fi prezentate se pot dovedi salvatoare, nu doar pentru dvs., ci si pentru cei din jur. Aceasta, cu atat mai mult cu cat an de an, iarna, la noi in tara, trotuarele din orase ajung adevarate patinoare, acoperite cu gheata si zapada. Din cauza lor (merit exclusiv al nepasarii municipalitatilor) mii de oameni ajung in spitale, la sectiile de Ortopedie si Traumatologie cu fracturi si luxatii, Romania stabilind si in aceasta privinta un trist record zonal al numarului de accidente raportate la mia de locuitori. Victimele sunt mai ales persoane in varsta, care din cauza fragilitatii oaselor si a tonusului muscular scazut sunt mult mai predispuse la fracturi. Ce e de facut? In primul rand, sa circulam cu mai multa atentie (un sfat pe care, cu siguranta, il stiati) si tot in primul rand, sa aflam cat mai multe despre aceasta problema, pentru ca o leziune osoasa sau a articulatiei depistata la timp si tratata corect trece de cateva ori mai repede.
Cum recunoastem o fractura
Atunci cand se produce un accident mai grav la nivelul membrelor, exista trei posibilitati de diagnostic: entorsa, luxatie ori fractura, ultima fiind de regula cea mai grava, motiv pentru care ne vom ocupa de acest subiect in mod special. Definita pe scurt, fractura este ruperea unui os, rupere care poate merge ca gravitate de la o simpla fisura pana la o leziune la care se formeaza aschii. Daca in cazurile grave, fracturile sunt usor de recunoscut, atunci cand exista simple fisuri sau cand ruptura nu este insotita de o dislocare evidenta, recunoasterea fracturii o poate face numai un medic specialist care dispune de o aparatura adecvata. De aceea, cel mai bine este ca atunci cand exista un traumatism puternic la nivelul osului sau al articulatiei, iar cel accidentat acuza dureri puternice si nu-si mai poate folosi membrul afectat, el sa fie transportat de urgenta la spital dupa ce, daca este cazul, ii acordati primul ajutor.
Primul ajutor in caz de fractura
Daca nu exista posibilitatea ca cel accidentat sa fie preluat direct de o ambulanta, este necesara imobilizarea membrului lovit cu o atela. Ea se face dintr-o bucata de lemn dreapta (o scandurica) si un bandaj. Bucatica de lemn este pusa pe exteriorul osului, asa incat sa-i fixeze capetele rupte, unul in prelungirea celuilalt, dupa care se bandajeaza membrul lovit pe atela, pentru fixare. Punerea atelei este singurul lucru util pe care il puteti face in cazul unei fracturi. Nu incercati sa readuceti capetele osului in pozitia initiala, nu apasati si nu masati o fractura, pentru ca nu faceti decat sa agravati leziunea. De asemenea, daca exista suspiciunea de fractura, nu pregetati sa aduceti pe cel accidentat la spital, altfel existand riscul sa apara complicatii care sa puna in pericol chiar viata acestuia. Transportul pana la spital este cel mai bine sa fie facut cu o ambulanta. Evitati sa inghesuiti accidentatul pe bancheta unei masini, pentru a nu produce dizlocari si mai grave ale membrelor fracturate.
Tratamentul la ortopedie
Cum putem grabi vindecarea unei
fracturi prinsa in bandaj ghipsat
De la bun inceput, trebuie spus ca medicul specialist este singurul care poate hotari cand si in ce conditii pacientul va renunta la ghips. Ceea ce poate insa, sa faca, este sa favorizeze sudarea rapida a osului afectat si sa impiedice, intr-o anumita masura, atrofierea muschilor care sunt imobilizati de ghips. Iata cateva sfaturi in aceste sens:
Faceti cat mai multe miscari cu partea de membru care nu a fost prinsa in ghips (doar daca aveti acordul medicului). De exemplu, in cazul unei fracturi de femur, se vor face cat mai multe miscari ale degetelor de la picioare, precum si a labei piciorului, dar - subliniem din nou - numai daca medicul permite. Aceste miscari impiedica atrofierea muschilor, maresc afluxul de sange, grabind vindecarea si scurtand perioada de recuperare de dupa aceea.
Vitaminizati-va - exista cateva vitamine care sunt absolut necesare pentru ca oasele sa se sudeze rapid si bine. Acestea sunt vitaminele din complexul B (le gasiti din belsug in taratele de grau si in drojdia de bere) si vitamina E (luati 90 de picaturi de ulei de catina pe zi).
Stati la soare - dezveliti-va fata si bratele si expuneti-le la soare cat de des puteti (macar doua sedinte, a cate 15 minute pe saptamana). Acest demers simplu activeaza niste celule receptoare de la nivelul pielii, care vor determina producerea de vitamina D in organism. Vitamina D este indispensabila refacerii tesutului osos si fixarii calciului si este produsa de corp mai ales atunci cand ne expunem la soare.
Mariti aportul de calciu si de magneziu - cele doua sunt indispensabile producerii de substanta osoasa. Va recomandam in acest context un tratament extrem de simplu: beti in fiecare zi cate un litru de apa minerala de Valcele, care este foarte bogata in cele doua minerale. Cel mai bine aceste minerale se asimileaza daca tineti si un regim lactovegetarian cu multe legume si fructe crude - un demers extrem de util mai ales pentru persoanele in varsta, la care sudarea oaselor se produce greu.
Faceti bai partiale ale portiunii de membru care nu este prinsa in bandajul ghipsat. Cea mai utila este baia fierbinte cu decoct de radacina de tataneasa (6 linguri de planta la 3 litri de apa), care contine substante ce maresc de pana la 3 ori viteza de formare a calusului (tesutul osos care "repara" oasele fracturate).
Recuperarea dupa scoaterea bandajului ghipsat
Este - s-ar putea sa va mire - probabil cel mai important si cel mai neglijat demers in tratamentul unei fracturi. De ce? Pentru ca dupa cateva saptamani sau luni de sedere in bandaj ghipsat, muschii sunt atrofiati, articulatiile intepenite, iar redobandirea capacitatii functionale a membrului accidentat nu este deloc usoara. Nenumarate persoane, care dupa fracturi sau luxatii grave au pierdut intr-o anumita masura functionalitatea respectivului membru, nu s-ar fi confruntat cu aceasta problema daca ar fi actionat corect in timpul perioadei de recuperare. Iata cateva demersuri terapeutice, pe care este imperios necesar sa le faceti in perioada de recuperare:
Kinetoterapia, adica terapia prin miscare, este esentiala pentru a nu face greseli grave atunci cand reincepeti sa folositi membrul accidentat. Se face intotdeauna sub indrumarea unui specialist, pe care il gasiti fie in sectiile de fizioterapie ale spitalelor judetene sau municipale, fie in statiunile balneare care se ocupa de afectiunile aparatului locomotor (pe care le vom indica imediat). Specialistul in kinetoterapie va va invata cum sa va redobanditi tonusul muscular si mobilitatea articulatiilor, cum sa va recapatati coordonarea si precizia miscarilor.
Balneoterapia face adevarate minuni in recuperarea, dupa fracturi si luxatii, anumite ape minerale de la noi, in special cele clorurosodice, sulfuroase si termale, accelerand foarte mult procesele de refacere din organism. Va recomandam, in mod special, statiunile Techirghiol, Baile Herculane, Baile Felix, Eforie Nord, Mangalia, Baltatesti, Amara, Lacul Sarat.
Masajul facut de doua ori pe saptamana de un specialist ajuta, de asemenea, foarte mult articulatiile si muschii sa-si recapete tonusul si elasticitatea. Un efect extraordinar il are masajul cu un macerat de sofranel (Curcuma longa), obtinut din doua lingurite de planta la o cana de apa.
Tratamentul intern cu plante - se vor lua leacuri vegetale care favorizeaza redobandirea tonusului muscular si refacerea totala a tesuturilor lezate. Acestea sunt: schinduful (Trigonella foenum-graecum), sofranelul (Curcuma longa), spirulina (Spirulina maxima). Primele doua plante sunt folosite drept condiment, asa incat le puteti introduce in hrana de zi cu zi, in timp ce spirulina o gasiti in farmacii, sub forma de comprimate care se consuma conform prospectului.
Arnica (Arnica montana) este probabil cea mai eficienta planta din lume pentru tratarea afectiunilor post-traumatice. Va recomandam sa faceti zilnic aplicatii externe cu crema de arnica, pe membrul afectat, vreme de macar trei saptamani, dupa scoaterea bandajului ghipsat.
Tratamentul luxatiilor si entorselor
Entorsa este o leziune articulara produsa de o miscare fortata, care depaseste mobilitatea articulatiilor, afectand ligamentele. Este de obicei insotita de umflarea articulatiei si de dureri puternice, dar oasele nu apar deplasate de la locul lor.
Luxatia are o gravitate mai mare, dupa fortarea articulatiei oasele ramanand deplasate si necesitand, pentru punerea lor la loc, interventia medicului ortoped. Cel mai adesea, luxatiile si entorsele sunt asociate si cu leziuni musculare si ale ligamentelor (intinderi sau chiar rupturi), motiv pentru care sfaturile care urmeaza se adreseaza si acestei categorii de probleme. Iata pasii care trebuie parcursi pentru a trata o luxatie sau o entorsa:
Verificati daca va confruntati cu o simpla leziune articulara sau daca este vorba de o fractura. Este recomandat cu insistenta ca, daca exista cea mai mica umbra de suspiciune de fractura sau de leziuni grave ale ligamentelor, sa va adresati fara ezitare unui medic specialist de la urgenta, care in urma investigatiilor va putea da un diagnostic precis.
Daca este vorba de o leziune articulara, atunci faceti urmatoarele demersuri:tineti, vreme de 24-48 de ore, pe locul afectat o punga de gheata, aceasta reduce edemul (umflarea articulatiei) si are efect anestezic, diminuand durerea. Daca puneti la timp gheata si aveti suficienta consecventa in aplicarea acestui tratament, urmarile traumatismului vor fi considerabil reduse.
in acelasi interval de 24-48 de ore de la producerea leziunii, aplicati tinctura de arnica pe zona afectata sau ungeti-o usor cu o crema de arnica sau puneti o compresa cu tinctura de arnica. Arnica aplicata extern este un adevarat miracol, accelerand de 2-3 ori viteza de vindecare a acestor traumatisme.
imobilizati cu un bandaj strans sau cu un manson elastic special (se gasesc in magazinele de articole medicale) articulatia afectata, pentru a nu mai forta deloc tendoanele si muschii.
o data trecut intervalul de 48 de ore in care ati aplicat gheata, treceti la un demers diametral opus: vreme de cateva minute, faceti zilnic bai calde ale articulatiei afectate, dupa care ungeti-o in continuare cu crema de arnica, pana la completa vindecare.
dupa dezumflarea completa a articulatiei si disparitia durerilor, consultati un specialist kinetoterapeut, pentru a va redobandi elasticitatea articulatiei si a preintampina o noua leziune a acesteia, deja vulnerabilizata. De regula, o articulatie afectata de o entorsa sau de o luxatie este extrem de vulnerabila la noi accidentari, pentru ca a fost sensibilizata in urma leziunii. Singura solutie de a evita noi probleme in zona respectiva este sa faceti, cu ajutorul unui specialist, exercitii fizice care sa fortifice musculatura si sa intareasca articulatia.
16.01.2008, 17:14Purcelu Marcelu
Pt. ca acum se consuma m.m.mult combustibil pt. incalzire,curent electric,mancare mai consistenta,etc....si atunci claro:mergi pe strada si te gandesti la cum o sa le platesti pe toate-si la timp-si nu te uiti ca semaforul e pe rosu,ca in fata ta e o groapa,...si hop si fractura!!!...si atunci iei as-ul si citesti articolul!!!----p.s. dupa ce te-a facut nevasta :bou,chior,bleg......un an mai bun pt.voi si... pt. mine!!!