Dimitrie cel Bun, protectorul animalelor
Dupa cum consemneaza cartile bisericesti, Sfantul Dimitrie s-a nascut in secolul XIII din parinti crestini saraci, intr-un satuc numit Basarabov, asezat pe malul apei Lomului. De mic copil se indeletnicea cu mestesugul traditional al taranilor, pascand vitele satului.
Citeste tot articolul
Maia Morgenstern
Toamna e un anotimp binecuvantat. La noi, la evrei, acum incepe anul nou, se numara, intr-adevar, bobocii si se sadesc semintele care vor rasari in anul viitor. E o perioada in care se canta mult, se posteste, se inalta rugi pentru sanatatea celorlalti, dupa care se mananca paine cu miere si se bea un pahar de vin.
Citeste tot articolul
Mangaierile (II)
Se spune, adesea, ca nimic pe lumea asta nu este intamplator, ca toate urmeaza niste legi pe care indeobste nu le accepti si le intelegi prea tarziu. In clasa a sasea, am vazut la televizor, cu totul intamplator, bineinteles, o emisiune in care apareau de dupa un panou alb doua maini.
Citeste tot articolul
Zodiacul lunii noiembrie
Din 2 incepand, ne bucuram ca planeta comunicarii Mercur intra din nou in miscare directa. Acest lucru ne permite sa mai dregem din neintelegerile iscate luna trecuta, cand multi dintre noi nu si-au putut reprima placerea de a fi rai. Energicul Marte devine in schimb retrograd pe 16, ceea ce ne face sa ne pierdem rabdarea usor, mai ales cu membrii familiei, sau sa luam decizii pripite. Ar trebui sa evitam actiunile intreprinse in forta si sa ne ferim de accidente.
Citeste tot articolul
Clarificarile euroalegerilor
Apropierea alegerilor pentru Parlamentul Europei a impulsionat sondajele de opinie. In functie de interesele comanditarilor, ele se diferentiaza la scorurile protagonistilor. Diferentele nu sunt insa atat de mari incat sa se poata vorbi de o falsificare a tendintelor electoratului sau de incercari de manipulare a lui. In toate sondajele trendul este acelasi, in ciuda "nuantarilor" impuse de unii interesati. In toate sondajele PD-ul este pe primul loc, urmat la o distanta apreciabila de PSD, PNL si PNG.
Citeste tot articolul
Mizera Craiova are nevoie de aer curat
Ma numesc Vladimir Spataru si locuiesc de 15 ani in Canada. De loc sunt din Craiova, acolo unde s-au nascut si cele doua fete ale mele. In Craiova am locuit in cartierul Cornitoiu, despre care s-a scris recent in "Formula AS". Dupa Revolutie am avut intuitia ca in Romania nu se vor schimba prea multe.
Citeste tot articolul
Sanatosi sa fim!
Inceput in urma cu cateva luni, programul de control al sanatatii a intrat in coma. Nici jumatate dintre romani nu s-au prezentat la medicul de familie. Si mai putini si-au facut analizele. Nici macar vara nu mai poate fi invocata drept alibi de cei care n-au vrut sa dea ochii cu medicii lor de familie, nici cu specialistii de prin spitale. Din varii motive care au drept componenta principala meschinaria, romanul detesta sa mearga la mecanicul auto si la medic.
Citeste tot articolul
Analiza politica a lunii OCTOMBRIE - Tia Serbanescu
Se intampla ca suntem in Romania, unde desfasurarea evenimentelor politice ar pendula intre comic si dramatic, daca n-ar avea accente scandaloase. Iar povestea acestei legi a votului uninominal respecta pe deplin canoanele politicii romanesti. Suntem in plina campanie electorala mascata pentru alegerile europarlamentare, si orice prilej de a iesi in fata este binevenit pentru acesti circari ai politicii, care creeaza uneori situatii din care nimeni nu mai intelege nimic.
Citeste tot articolul
"Energy Plus" - o noua sansa in lupta impotriva cancerului
Pornind pe urma scrisorilor sosite pe adresa redactiei, descoperim oameni extraordinari, a caror preocupare pentru sanatate da rezultate remarcabile in lupta cu bolile mileniului III. Combinand stiinta medicala cu cele mai noi descoperiri din domeniul terapiilor naturiste, colectivul de specialisti ai Centrului de Consultanta "Energy Plus" din Bucuresti da noi sperante bolnavilor de cancer
Citeste tot articolul
Arta de a opri timpul
Constienti de faptul ca stresul in care traiesc ii imbolnaveste si de trup si de minte, americanii si englezii lanseaza un nou program de viata: "Grabeste-te incet!". Bine ar fi sa invatam si noi lectia inainte de a fi prea tarziu
Citeste tot articolul
Noutati in lupta cu ridurile
Deoarece aparitia ridurilor este un proces obligatoriu de imbatranire, caruia nimeni nu i se poate opune, visul dintotdeauna al femeilor (dar si al barbatilor) a fost sa descopere mijloace prin care sa atenueze sau macar sa intarzie aceasta "degradare" inestetica.
Citeste tot articolul
Cosmetica naturista
Reteta 2: preparati in casa o crema apicola antirid, din 10 g ceara de albine, 5 ml miere poliflora, 2 ml suc de bulbi de ceapa si 10 ml suc de bulbi de crin. Omogenizati ingredientele pe baie de aburi, amestecand pana la racire.
Citeste tot articolul
Bucatarie rapida
Omleta cu mozzarella sau telemea - Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, un ardei rosu, 300 g mozzarella sau telemea proaspata, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 fire de menta, 3 linguri de untdelemn, 1 lingura lapte, sare grunjoasa, sare fina, piper.
Citeste tot articolul
O locuinta... naturala (II)
Evitati mobilierul toxic. Daca este posibil, alegeti pentru locuinta dvs. mobile din lemn natural (se gasesc la magazinele IKEA si sunt foarte ieftine) si nu din materiale sintetice, lemn aglomerat, plastic. Preferati si tapiteriile naturale celor sintetice, care sunt tratate cu formaldehida, un produs chimic foarte toxic.
Citeste tot articolul
Sibiul, iarasi in sarbatoare: ASTRA FILM FEST 2007
Duminica, 28 octombrie, ia sfarsit la Sibiu festivalul de film documentar si antropologic "ASTRA Film Fest 2007", unul dintre cele mai importante evenimente din agenda Capitalei Culturale Europene, rasplatit de Gala Societatii Civile cu Premiul de excelenta pentru Cel mai bun proiect cultural din Romania. 56 de filme din 30 de tari au intrat in cele patru sectiuni competitionale ale festivalului, in care au putut fi vizionate, de asemenea, programe speciale BBC si ARTE, premiere mondiale si portrete de regizori celebri.
Citeste tot articolul
Selectia "Formula AS"
Jules Renard (1864-1910) va este probabil cunoscut celor mai in varsta ca autor al lui Morcoveata, cartea "pentru copii si tineret" cu mare succes pe vremea cand acestia se mai distrau citind. Traduse la noi de Modest Morariu inca din 1958, peripetiile baiatului roscovan care sufera din pricina unei mame tiranice si a unui tata inchis in sine, afland consolare doar in afectiunea fata de natura si de fiintele ei necuvantatoare - sunt atasante si amuzante. Nu poti simti decat tandrete fata de pustiul caruia, fiindca i se refuza caldura parinteasca, face schimb de sentimente cu arborii, insectele, plantele, iepurii... Daca "Morcoveata", publicat in 1894, a ajuns in secolul 20 o carte populara in toata lumea, adevarata capodopera a lui Jules Renard e jurnalul tinut de la 23 de ani pana la moarte ...
Citeste tot articolul
Mesaje prin Internet
Inca o data se dovedeste puterea pe care o are credinta noastra stramoseasca. Bisericile din afara tarii sunt pline. Oamenii il cauta pe Dumnezeu si se bucura atunci cand il au aproape. O spun ca sotie de preot, cu toata sinceritatea. Suntem in Spania de 6 luni, drumul nu este usor, dar satisfactiile duhovnicesti sunt extraordinare.
Citeste tot articolul
O vijelie de vara, pe ploaie mocaneasca: Beyonce la Cluj!
Faldurile grele ale cortinei negre se misca batute de un vant rece, in timp ce in fata scenei cateva mii de spectatori stau zgribuliti in ploaie si asteapta cu sufletul la gura aparitia divei americane. La Cluj este o seara mohorata, si minutele trec greu, pana cand, invaluita intr-un nor gros de abur, Beyonce isi face aparitia...
Citeste tot articolul
Treizeci de ani cu SEMNAL M
I-am vazut cantand in fata catorva mii de spectatori, stransi pe plaja la festivalul Stufstock - Vama Veche, i-am ascultat intr-un club intunecos din Suceava, in mult mai celebra "Laptarie a lui Enache" din Bucuresti, cu Iuliu Merca in prim plan, sau la Sala Sporturilor din Cluj, intr-un concert emotionant "in memoria lui Iuliu Merca"...
Citeste tot articolul