Nici jumatate dintre romani nu s-au prezentat la medicul de familie. Si mai putini si-au facut analizele. Nici macar vara nu mai poate fi invocata drept alibi de cei care n-au vrut sa dea ochii cu medicii lor de familie, nici cu specialistii de prin spitale. Din varii motive care au drept componenta principala meschinaria, romanul detesta sa mearga la mecanicul auto si la medic. Are sentimentul ca, si intr-o parte si-ntr-alta, i se inventeaza tot felul de betesuguri si remedii complicate pentru a plati o reteta piperata.
Indiferent de motiv, pe tot cuprinsul tarii, plebiscitul sanitar se remarca prin absenteism si da un vot de neincredere programului de sanatate. Cu toate ca este, probabil, prima masura radical-reformatoare din domeniul medical care vrea sa ne faca mai sanatosi. Celelalte certuri pe medicamente, pe distributia acestora, pe instrumentarul spitalelor sau pe directia acestora le-au lasat pacientilor un gust amar. Ca de obicei, smecherii intrati in politica fac bani din bolile noastre si se lupta la baioneta pentru a-si plasa favoritii si clientii in fruntea spitalelor. La randul lor, medicii, atunci cand nu fac coada sa plece la cules de capsuni sau la carat roabe pe santierele occidentale, se afla intr-o permanenta greva de zel. Ii consulta si nu prea pe pacienti sau prescriu medicamente iesite din uz. De sanatatea noastra nu se mai ocupa nimeni. Nici chiar noi, dupa cum se vede.
Inconjurati de pericole, ne multumim sa traim fara a dori sa aflam si cat de sanatos traim. In Romania nu supravietuiesc doar dinozaurii comunisti, ci si virusii eradicati in mai toate tarile civilizate. Avem cazuri de antrax, botulism si turbare. In scolile si gradinitele din Dolj, Buzau, Botosani si Neamt, sute de copii au fost trimisi la tratament pentru ca s-a descoperit ca au paduchi si raie. Ar fi trebuit sa-i trimita si pe parinti, bunici, veri, unchi si matusi, pentru ca locuiesc cu totii in camera dintre grajd si cotetul porcului, tin puii in casa, sa nu-i prinda vulpea sau ulii, gainile dorm in pod unde se afla si lana tunsa anul trecut inca nedaracita si toarsa, locul unde traiesc galaxii de ganganii pestilentiale. Copiii de la tara si familiile lor beau apa si se spala cu totii la fantana de langa grajd si closet. Asa se explica si nenumaratele cazuri de enterocolite si boli digestive cronice.
Cu un asemenea mediu ostil, nu e de mirare ca Romania are cel mai mare numar de boli pe cap de locuitor, circa 7 boli acute sau cronice. De asemenea, ramane campioana europeana la mortalitatea infantila. Se nasc prematur tot mai multi copii, media greutatii la nastere este dintre cele mai mici din Europa, iar sageata care marcheaza recurenta anemiei la copiii de pana la 7 ani are varful in sus.
Nu demult, unul dintre marii nostri specialisti in probleme de gastroenterologie si hepatologie spunea ca, in Romania, exista cel putin un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei C, adica virusul celei mai rezistente si mai mortale forme de hepatita. Cifra este estimativa si ar putea fi exagerata, insa ramanem cu sentimentul ca nepasarea, indiferenta si frica joaca un rol important in evitarea medicilor. Cu hepatita nu e de glumit. Si nici cu arterele ingrosate de tutun si grasimi sau cu stomacul gaurit de alcoolul dublu-rafinat dat drept coniac sau vodca prin magazine. E clar ca sanatatea nu este punctul nostru tare. Oamenii vor sa fie flatati de medici, desi stiu ca nu merita. Mai cu seama cei care au prins anii comunismului stiu ca sanatatea lor e ruinata si nu spera sa atinga media de viata a europeanului mediu. Au fost siliti sa traiasca in conditii inumane si nu se asteapta ca sanatatea lor sa fie infloritoare. Pe de alta parte, ca si in cazul deconspirarii comunistilor si securistilor, romanii ar face orice sa evite momentul adevarului. Poate si pentru ca stiu ca subrezenia lor fizica, dar si morala, ii face vulnerabili. Iar bolile au avansat atat de departe, ca nu se mai vindeca, pur si simplu, cu pilule, regim si frectii, ci cu bisturiul. Sau cu limba de clopot!