Dupa luni de zile de pregatiri si asteptari, festivalul bucurestean "B`estival" a reusit performanta de a-si duce la capat misiunea si de a nu dezamagi catusi de putin. Desfasurat in aer liber, intr-una din parcarile Romexpo, intre 29 iunie si 1 iulie, festivalul a adunat la start o serie de artisti cu nume in muzica internationala. Un mare plus al evenimentului a fost atitudinea spectatorilor, care au venit in numar mare, s-au comportat civilizat, au tolerat genuri muzicale diferite, au aratat ca sunt pregatiti sa faca pasul spre noua "era" a concertelor din Romania. Ce am admirat in toate cele trei seri a fost faptul ca publicul a stiut sa se bucure de muzica. In seara de deschidere, atmosfera a fost destinsa, relaxanta, cu imbratisari de prieteni care nu se mai vazusera demult, tandreturi de cupluri... Am vazut si o fetita de sapte ani ce fredona cuvant cu cuvant versurile unei trupe belgiene, nu foarte cunoscute la noi, Hooverphonic! O trupa pe care o astepta multa lume, Morcheeba, s-a dovedit a fi una din rarele dezamagiri ale festivalului. "Asta-i primul nostru concert in doi ani", a anuntat liderul acestei formatii care a venit la Bucuresti intr-o noua componenta, fara solista de culoare ce dadea un farmec aparte muzicii si aparitiilor live. Nici Faithless nu a aparut in formula completa pe scena, insa solistul acestei formatii britanice, Maxi Jazz, este un showman desavarsit. Concertul Faithless a electrizat inceputul noptii prin cele mai reusite ritmuri ale muzicii anilor 2000.
Romanii, la soare plin
Din cauza listei lungi cu trupe, artistii romani au cantat la ore caniculare. Suie Paparude, Zdob si Zdub, Omul cu sobolani ar fi meritat un public mai numeros. O surpriza placuta a fost aparitia colorata, atat vestimentara cat si muzicala, a tiganilor lui Damian
Draghici. Chiar daca asteptau recitalurile unor trupe occidentale de succes, tinerii spectatori din fata scenei au fost prinsi de ritmurile lor, astfel ca Damian & Brothers au avut parte de tot suportul publicului.
Imbatabila P!nk
Formatia care a urmat, Kasabian, un nume pe val in patria rock-ului, Anglia, a cantat foarte bine, a avut impact asupra spectatorilor, s-a agitat, dar impresia a fost ca tot ce-a fost de inventat s-a inventat deja, ca trupele noi nu mai pot decat sa rescrie ce s-a mai scris. Doar o personalitate puternica, cu un munte de charisma, ar mai putea acum sa rupa gura targului. Iar exemplul a venit dupa doar cateva ore, cand P!nk a urcat pe scena. Fata cea rea a muzicii pop are tot ce-i trebuie pentru a merge mai departe cu fruntea sus: piese bune, atitudine din belsug, o trupa tare si o voce inconfundabila. Un star adevarat, nu un produs de marketing precum mai toate colegele ei de generatie.
Marii vampiri
In cea de-a treia seara si-au facut aparitia zeci de vampirasi, tineri imbracati in negru, machiati puternic, fani ai celor doua personaje sinistre ale rockului mondial: Alice Cooper si Marylin Manson. Asteptandu-l pe acesta din urma, rockerii au impartit terenul cu raperii care ii ovationau pe americanii de la Wu Tang Clan si chiar au intrat in jocul lor. Un moment de tinut minte, ce nu s-ar fi putut intampla cu cativa ani in urma. O alta impacare a fost cea intre cei doi protagonisti ai serii, care dupa ce s-au contrat de la distanta, prin intermediul presei, s-au imbratisat pe scena si au cantat doua piese impreuna, cate una in recitalul fiecaruia. Partea mai putin placuta a fost sunetul, exasperant de tare, atat pentru public cat si pentru "vecinii" festivalului. In rest, au fost apreciate eforturile organizatorilor (E!magic Entertainment) de a oferi distractii alternative, de a pune pe picioare in anii urmatori un festival de soi, care a pornit cu dreptul.
a unui eveniment mondial
Pe 7 iulie, tot la Romexpo, a avut loc o varianta romaneasca a unui eveniment global, ce a adunat pe stadioanele mari, milioane de fani, si in fata televizoarelor, miliarde: "Live Earth". A fost poate pentru prima oara cand trupele clasice ale rockului romanesc, intre care Compact, Iris, Phoenix, au concertat pe aceeasi scena, una dupa cealalta. Un Cristi Minculescu radios a anuntat data de 5 octombrie, ca data fixa a concertului aniversar Iris-30. Pana atunci, Iris a mai primit un cadou: vor canta in deschiderea unei seri istorice, cea a concertului Rolling Stones, pe 17 iulie. Intre recitalurile formatiilor ce au concertat sambata s-au putut viziona transmisii in direct de pe stadioanele intesate de lume. Putini spectatori au onorat seara romaneasca "Live Earth".
Senzationalul domn Plant
In schimb, seara a doua a evenimentului, petrecuta de 2-3000 de spectatori in compania lui Robert Plant, a fost magnifica. Marea parte a trupelor celebre ce vin intr-o tara in care au cantat foarte rar sau deloc isi prezinta cantecele ce le-au facut mari, intr-o forma cat mai apropiata de cea de pe disc, iar succesul este garantat. Nu insa si Plant, artist care a incercat dintotdeauna sa fie creativ, sa nu bata pasul pe loc. Invitat in Romania de aceeasi echipa (producator Dorian Ciubuc) ca acum 9 ani, Robert Plant a readus cu sine magia sunetelor si a muzicii. Programul sau a continut atat piese ale carierei sale solo, cat si cantece faimoase Led Zeppelin, inflorate si aromate in forme cum nu s-ar fi imaginat in anii `70, cand trupa reinventa muzica rock. "Friends", "Four sticks", "Gallows Pole", descoperite cu bucurie de spectatori, printre mirodeniile orientale sau ritmurile desertului african! Plant
cauta sa imbine energia rock cu misterele muzicii popoarelor lumii. Cu greu ar fi gasit un nume mai bun pentru trupa sa de excelenti instrumentisti, mai toti cu 20 de ani mai tineri ca el, decat Strange Sensations ("Senzatii stranii"). O muzica hipnotica, fascinanta, care i-a purtat pe englezi in aceasta vara la tot felul de festivaluri europene, de rock, de blues sau de jazz. O alta mare bucurie pentru publicul bucurestean: Plant si-a pastrat vocea, poate cea mai buna voce a rockului mondial acum, dupa disparitia lui Freddie Mercury. Si nu numai vocea, ci si pletele si unduirile, miscarile care l-au facut unul din sex-simbolurile anilor `70. Plant imbatraneste frumos, iar teribilul sau umor britanic ii este aliat. El a comunicat tot timpul cu publicul, a avut cate o gluma la fiecare reactie a acestuia. "Iata o piesa despre un animal batran, care nu mai poate sa-si faca treaba", a prezentat el piesa "Black Dog". "O dedicam presedintelui Regatului Unit al... Americii. Acum vrea sa devina papa, stiati? Asta-i urmatorul plan." O noua sageata otravita catre Bush la o luna dupa cea aruncata de George Michael.
Plant a transmis si un mesaj scurt, deloc siropos, despre avertismentul ecologic pe care "Live Earth" a dorit sa-l imprastie in intreaga lume. Iar apoi, "Whole Lotta Love", filtrat prin blues, serpuiri arabesti si incantatii africane a avut tot ce-i trebuie unui "grand finale".
Iulian Ignat
Fotografiile autorului
P.S. Din pacate, restrictiile impuse fotografilor acreditati la aceste evenimente ating cote absurde. In dorinta de a face pe plac managerilor trupelor straine, organizatorii accepta orice conditie impusa de acestia, oricat de jignitoare ar fi pentru fotografii romani. Urmatoarea pe lista pare a fi "permisiunea" de a fotografia primele 10 minute, insa doar cu capacul pus pe obiectiv. Este frustrant si foarte greu de inteles, caci in fapt, cu totii, manageri, organizatori, fotografi, ar trebui sa avem acelasi tel: ca la cititori sa ajunga cea mai buna fotografie a acelui artist/eveniment.