Saptamana trecuta s-a desfasurat la Sibiu, la Academia Evanghelica Transilvania, cea de-a patra Conferinta ecologica, sub genericul "Rosia Montana - Eldorado sau Apocalipsa"? Evenimentul a fost organizat in cooperare cu Fundatia Ecologica Germana (Dbu) si Departamentul de mediu al Bisericii Evanghelice din Bavaria. In prima zi, pe langa personalitatile invitate, au fost de fata studenti si profesori germani, elvetieni, austrieci si africani. Pentru prima oara in ultimii ani, ecologistii si reprezentantii bisericilor din Romania si-au unit vocile pentru o cauza comuna: salvarea Rosiei Montane.
In deschiderea lucrarilor, preotul Jurgen Henkel, directorul Academiei Evanghelice, a subliniat preocuparea "febrila" si "constanta" pentru protectia mediului, pe care bisericile crestine o manifesta cu o implicare fara precedent. "A distruge natura", a spus Henkel, "inseamna a intreprinde o actiune impotriva lui Dumnezeu. Noi, oamenii, nu avem dreptul sa distrugem mediul pentru nevoi de scurta durata. Biserica vede aceasta ca pe un mare pacat". Patriarhul B.O.R., Preafericitul Teoctist, a trimis un mesaj aplaudat indelung de cei peste o suta de participanti: "Doresc sa va impartasesc preocuparea Sfantului Sinod in legatura cu actiunile premeditate ale omului ce vin sa agreseze natura. Suntem preocupati de criza ecologica mondiala fara precedent si, in mod special, de efectele negative ale exploatarii de la Rosia Montana". Un cuvant de salut a adresat parintele Gerhard Monninger, directorul Departamentului de mediu al Bisericii Evanghelice Lutherane din Bavaria: "Supuneti-va pamantului si nu incercati voi sa-l supuneti pe el!", a spus pe un ton dramatic consilierul german. "Marele papa Ioan Paul al Ii-lea ne-a invatat ca le este interzis oamenilor sa faca uz de elementele naturii dupa nevoile proprii. Chiar si mineralele, ca aurul si argintul, sa fie vazute ca frati si surori intru Creatie, care este unica". La randul sau, demonstrand ca Biserica Ortodoxa a iesit definitiv din letargia traditionala, Ips Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, a spus: "Teologia nu trebuie sa ramana tacuta fata de problemele ecologice. Tamaduirea mediului inconjurator are intai de toate o dimensiune spirituala". Tot in deschidere a vorbit si academicianul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, insistand pe riscurile enorme pentru tara noastra, in caz ca guvernantii ar da unda verde proiectului din Apuseni: "O eventuala stramutare si expropriere fortata, cum le trece unora prin minte ca s-ar putea intampla, ar antrena statul roman intr-un sir de procese la Cedo, iar imensele cheltuieli si despagubiri cerute prin sentinte (care sigur ar fi in favoarea rosienilor) ar urma sa le plateasca toti romanii, de la Buget, si nu compania vinovata". Din partea Asociatiei Alburnus Maior a vorbit Stephanie Roth, jurnalista din Anglia: "Daca distrugem o biserica pentru a exploata aur inseamna ca viata nu mai are nici un sens", a spus ea.
"Proiectul incalca nu mai putin de noua directive ale Uniunii Europene"
A doua zi, lucrarile conferintei s-au desfasurat chiar la Rosia Montana, in biserica unitariana si la sediul companiei "Gold Corporation". Actiunea a debutat cu stangul, deoarece parohul bisericii ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului", parintele Vasile Oprisa, a sfidat ordinul protopopului Patru si al arhiepiscopului Andrei, si a fugit de acasa, impiedicand tinerea Te Deum-ului programat in biserica pastorita de dansul. Parintele este un sustinator al proiectului minier, astfel ca singurele ordine pe care le recunoaste vin de la primarul Narita (numit "primarul Goldului") si de la directorii Rmgc. In schimb, cu toate amenintarile, preotul maghiar unitarian Palffi Arpad a indraznit si ne-a deschis usa bisericii sale, monument istoric (construita la 1796), programata a fi demolata. Intr-un frumos avant ecumenic, preotii ortodocsi, unitarieni si evanghelici au rostit Tatal Nostru sub inscriptia in limba maghiara Egy Az Isten, "Dumnezeu este Unul". A urmat principala lucrare din program, sustinuta de Noemi Nemes, reprezentanta Greenpeace Ungaria, o adevarata executie stiintifica a Studiului de Impact asupra Mediului elaborat de companie. "Acest proiect", a precizat Noemi Nemes, "este o palma pe fata dezvoltarii durabile: incalca nu mai putin de noua directive ale Uniunii Europene".
In timp ce preotul Palffi Arpad era chemat la primarie pentru a fi agresat verbal si declarat "persoana indezirabila in Rosia Montana", pentru motivul ca deschisese lacasul Domnului pentru oaspetii Academiei Evanghelice, directorii Rmgc incercau, senini, sa ne prezinte varianta lor asupra proiectului. Tineri inteligenti, cu studii serioase, din randul celor pe care-i admiram ca oameni de succes ai generatiei lor, au ajuns, atrasi de bani, portavocea unor interese straine de Romania. Vorbesc frumos, au carisma, sunt uneori convingatori (asupra celor care nu cunosc "povestea adevarata") si lasa impresia ca plutesc pe aripile unui inger cazut din cer sa-i fericeasca pe moti. Instruiti de experti straini in manipulare, stilatii romani de la Gold Corporation nu amintesc nici un cuvant despre marile distrugeri care vor ramane in urma companiei lor; dimpotriva, vorbesc doar de raurile de lapte si miere ce vor curge in zona, dupa ce vor distruge ei, nu toata Rosia Montana, ci "numai 25 la suta", adica partea care conteaza din aceasta localitate unica a Europei.
Jurgen Henkel, directorul Academiei Evanghelice din Sibiu
"Autoritatile romane nu au luat in serios grava amenintare
ce pluteste asupra spatiului mioritic
al romanilor din Muntii Apuseni"
- Decizia de acum patru ani, de a implica Academia Evanghelica in lupta pentru salvarea Rosiei Montane, a fost foarte apreciata de opinia publica. Cum se vad lucrurile in prezent, parinte Henkel?
- In privinta proiectului Rosia Montana, Academia noastra constata cu ingrijorare ca autoritatile romane nu au luat in serios grava amenintare ce pluteste asupra spatiului mioritic al romanilor din Muntii Apuseni. Salutam, in schimb, implicarea Bisericii Ortodoxe, atat a Preafericitului Teoctist, cat si a inaltilor Bartolomeu, mitropolit de Cluj, si Andrei, Arhiepiscop de Alba. Alaturi de inaltele lor fete, salutam contributia multor preoti ortodocsi din cele mai diverse eparhii ale tarii. Sunt incredintat ca interventia Bisericilor noastre nu va putea fi ignorata la nesfarsit. E incredibil cum, pentru a renova o biserica evanghelica, Ministerul Culturii iti cere o gramada de aprobari, te ingroapa in hartoage, din grija de a nu o deteriora sau strica. In acelasi timp, ramai uimit cum permisiunea aceluiasi minister de a distruge cele mai frumoase galerii miniere romane ale Europei de la Rosia Montana este data cu o usurinta fulgeratoare. Acesti domni de la "Gold Corporation" si, odata cu dansii, unii responsabili romani aflati in pozitii inalte in stat, au transformat mineritul din Apuseni intr-o ideologie. O ideologie in numele careia se accepta distrugeri de patrimoniu nepretuit. Mesajul conferintei actuale este simplu: bisericile nu mai pot ingadui aceasta batjocura la adresa valorilor culturale, spirituale si istorice ale romanilor.
Gerhard Monninger Biserica lutherana Bavaria
"Rosia Montana imi apartine si mie, ca european.
Peste un an vreau sa-mi petrec concediul acolo"
- In birourile lui "Gabriel" se vorbeste despre o dezvoltare durabila. E o gluma. Poate o distrugere durabila! Se vorbeste despre binefacerile economice ale minei asupra zonei. Eu vad mai degraba niste castiguri imense ale companiei. Din aceasta ecuatie, compania iese castigatoare, nu regiunea si nici statul roman. Proiectul ca atare sta pe o fundatie slaba, plina de riscuri. Va fi distrusa o mare biodiversitate, se va desfiinta o comunitate rurala cu mari traditii, se va alege praful de vestigii arheologice fara egal pe continentul nostru. Poate intreaba cineva de ce ma amestec? Ei, bine, pentru ca Rosia Montana imi apartine si mie, ca european. Peste un an vreau sa-mi petrec concediul acolo.
I.P.S. Andrei, episcop de Alba Iulia
"Tragedia din Apuseni trebuie oprita!"
- Inalt prea sfintite, care ar fi urmarile distrugerii unor biserici si mutarii unor cimitire din Rosia Montana?
- Acele biserici ar ingropa cu ele o intreaga istorie. Sa sfarami patrimoniul in colti de buldozer nu este un act placut lui Dumnezeu, ci este un mare pacat. Pana cand noi, oamenii, vom continua sa chinuim pamantul, rupandu-i lumii transparenta? Tragedia din Apuseni trebuie oprita, nu vom accepta secularizarea si vanzarea bogatiilor nationale pe nimic. Secularistii vad Pamantul ca pe o masina uriasa care functioneaza de la sine, fara Dumnezeu. Daca ne-am lua dupa ei, ar trebui ca traiul nostru pamantesc sa-l transformam in iad.
Acad. Ionel Haiduc Presedintele Academiei Romane
"De ce ne grabim sa scoatem aurul acum?
Nu este criza de aur in lume"
- Care este, in viziunea Academiei Romane, cel mai mare pericol reprezentat de proiectul Rosia Montana?
- Unii spun ca ar fi cianura. Ca doctor in chimie, afirm ca nu cianura e lucrul cel mai grav, cu toate ca prezenta acestei substante in cantitati imense ne ingrijoreaza serios. Mai grave sunt mutilarea peisajului, distrugerea mediului si a valorilor arheologice. In plus, nu exista nici o garantie reala ca firma va ecologiza zona pe banii ei si nu o va lasa plocon pe capul generatiilor viitoare de romani. Firma ne amageste cu planuri de distrugere a cianurii care depasesc standardele europene. De ce? Ce interes are sa faca niste cheltuieli in plus? Pe de alta parte, de ce ne grabim sa scoatem aurul acum? Nu e criza de aur in lume. Profesorul german Korte a spus recent ca un iaz de decantare in aer liber nici n-ar fi de conceput in Germania. De ce ar fi la noi?
Stephanie Roth, jurnalista, Marea Britanie
"Aurul sau viata!"
- Alburnus Maior implineste sapte ani de lupta pentru salvarea Rosiei Montane. Ce poti spune despre stadiul actual al proiectului Rmgc?
- Compania "Gold Corporation" a ajuns la disperare, isi da seama ca este foarte posibil sa nu primeasca aprobarile. Planurile lor initiale prevedeau ca vor obtine primul lingou de aur in 2004, dar se pare ca nu-l vor obtine niciodata. Alburnus Maior il incurajeaza pe ministrul Mediului, Atila Korodi, sa-si mentina declaratia potrivit careia daca un singur rosian refuza sa-si vanda casa, proiectul trebuie schimbat. Sunt multi rosieni care nu vor vinde nici pe greutatea caselor lor in aur. Pe de alta parte, in zbaterile ei finale, compania, prin diversi binevoitori, cum ar fi asa-zisul sindicalist Hutuleac, a ajuns sa tipe la rosienii indaratnici, care nu vor sa vanda: "Aurul sau viata!" .
Noemi Nemes, Greenpeace Ungaria
"Intreaga Ungarie se opune proiectului Rosia Montana"
- Care sunt principalele obiectiuni ale Greenpeace Ungaria fata de exploatarea preconizata la Rosia Montana?
- Tinand seama de experienta amara Baia Mare, intreaga Ungarie se opune proiectului Rosia Montana. Studiul lor de impact asupra mediului e ridicol, nu contine nici macar elementarele garantii pentru accidente, nu cuprinde nimic serios despre impactul transfrontalier. Folosind 13-15 milioane de tone de cianura anual, nu are nimic in comun cu un proiect de dezvoltare durabila. Mineritul de suprafata si dezvoltarea durabila sunt o contradictie in termeni. Compania vorbeste de crearea de locuri de munca. Dar mai multe locuri de munca a creat deja la Bucuresti, decat la Rosia!
Ion Longin Popescu