Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg dovleac bine copt, 50 g unt, 2 linguri untdelemn, o feliuta de slaninuta afumata, o ceapa, un catel de usturoi, 4 cartofi, 300 g taietei marunti sau orez, cascaval sau parmezan ras (la dorinta).
Mod de preparare:
Curatati dovleacul de coaja si de seminte, spalati-l, taiati-l in bucatele mici; curatati ceapa si usturoiul, spalati-le, tocati-le cat mai marunt; curatati cartofii de coaja, taiati-i in cubulete mici.
Intr-o tigaie incapatoare, puneti untdelemnul si untul sa se incinga, apoi puneti sa se caleasca, pe rand, ceapa, slaninuta taiata fin si usturoiul. Adaugati apoi cartofii si dovleacul. Lasati la flacara potrivita sa se patrunda bine legumele, gustati de sare si de piper.
Fierbeti separat un litru si jumatate de apa cu Vegeta sau Delikat. Turnati o parte din ea peste ingredientele din tigaie, lasati sa dea un clocot, apoi varsati continutul tigaii in oala cu apa fiarta cu Delikat. Lasati-o sa fiarba 10-15 minute. Cand legumele sunt fierte, adaugati taieteii sau orezul, fierti separat in apa cu sare. Daca supa vi se pare prea groasa, mai puneti apa. Trageti oala deoparte si inainte de a servi, presarati - dupa dorinta - cascaval ras sau parmezan.
Coltunasi italienesti cu dovleac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g dovleac, o cutie (o punga) de Ravioli (coltunasi gata preparati cu carne sau branza), 200 g rosii zemoase (puteti folosi si rosii italienesti din conserva), 50 g untdelemn bun, o bucatica de unt, cascaval ras, patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati dovleacul de coaja si de seminte, spalati-l, taiati-l in cubulete mici.
Incingeti untdelemnul intr-o tigaie, puneti dovleacul sa se caleasca, iar cand se inmoaie, adaugati rosiile taiate marunt. Gustati de sare si de piper si lasati-l sa fiarba la foc domolit.
Separat, fierbeti Ravioli in apa sarata. Cand sunt gata, strecurati-i, apoi puneti-i intr-un vas de Jena, amestecati-i cu unt, turnati deasupra sosul de rosii cu dovleac, patrunjelul tocat, piperul, cascavalul ras. Preparatul trebuit mancat repede, cat este fierbinte.
Dovleac umplut
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe potrivite, 2 catei de usturoi, 1-2 linguri ulei, 2 lingurite ardei iute pisat, 750 g carne tocata (porc+vita), 3 linguri pasta de rosii, sare, piper, 50 g migdale taiate, 2 dovleci mai mici (cca 950 g), 3 fire de menta, 4 fire de patrunjel, 1 lamaie, 300 g iaurt (crema), menta pentru ornat.
Mod de preparare:
Se taie marunt ceapa si usturoiul si se calesc in uleiul incins impreuna cu ardeiul iute. Se adauga carnea si se lasa sa se prajeasca si ea 5 minute. Se incorporeaza pasta de rosii, sarea si piperul, se lasa pe foc pana ce se evapora toata zeama, dupa care se adauga migdalele taiate.
Se taie dovlecii in doua, se umplu cu tocatura, se invelesc - separat - in folie de aluminiu si se dau circa o ora si un sfert la cuptorul incins la 200.
Se toaca marunt menta si patrunjelul, se rade coaja de lamaie, se amesteca iaurtul cu coaja de lamaie si cu verdeata tocata si se condimenteaza cu sare si piper.
Se scot dovlecii din cuptor, se indeparteaza folia, se lasa putin sa se raceasca si se servesc cu sosul de iaurt, folosind cateva frunzulite de menta pentru ornat.
Dulciuri
Painea soarelui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g miez de dovleac, 500 g faina, 15 g drojdie de bere, 100 g zahar, o lingurita de sare, 100 g unt, un praf de zahar vanilat.
Mod de preparare:
Curatati dovleacul de coaja si de seminte, spalati-l, taiati-l bucati, puneti-l sa fiarba intr-o cantitate mica de apa cu sare. Cand e fiert, puneti-l intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga bine, apoi terciuiti-l usor cu o furculita.
Intr-un castron de dimensiuni potrivite puneti faina, dovleacul strivit, drojdia de bere (dizolvata inainte in doua linguri de apa calda), zaharul, sarea, untul frecat spuma. Turnati putin cate putin apa calduta, amestecati cu o lingura de lemn pana ce compozitia dobandeste o consistenta medie. Framantati, apoi, aluatul cu mana, vreme de 15 minute, dati-i o forma de paine rotunda si puneti-l pe o farfurie, lasandu-l toata noaptea intr-un loc caldut. A doua zi, puneti aluatul intr-o forma rotunda (de briosa mare, eventual), unsa cu putina grasime, si varati-o la cuptor vreme de 45 de minute. Cand prajitura e gata, scoateti-o afara si pudrati-o cu zahar vanilat.
Minciunele de dovleac
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg dovleac, 50 g zahar, 250 g faina, 50 g drojdie de bere, un polonic de lapte, zahar vanilat, untdelemn.
Mod de preparare:
Dovleacul se curata de coaja si de seminte. Se taie bucati, se pune la fiert in apa putina, parfumata cu o bucatica de baton de vanilie. Cand e bine fiert (atentie, sa nu se prinda de vas), transformati-l in piure (ca si cartofii), apoi puneti-l intr-un castron si adaugati faina si drojdia dizolvata in lapte. Timp de aproximativ o ora, compozitia trebuie pastrata intr-un loc cald, astfel incat sa-si dubleze volumul (consistenta trebuie sa fie medie). Dupa acest interval de timp, incingeti bine uleiul in tigaie si puneti la prajit aluatul, luand cu o lingura. Pe masura ce gogoselele se rumenesc bine, scoateti-le din tigaie si lasati-le sa se scurga de ulei pe o bucata de hartie absorbanta pentru bucatarie. Cat inca sunt calde, presarati-le cu zahar vanilat.