1. Eczema uscata, caderea masiva a parului
O data pe saptamana, parul se spala cu apa fiarta de izvor, de fantana sau cu apa de ploaie, dupa care radacinile parului se frictioneaza timp de 15 minute cu sare de bucatarie iodata. S-a constatat ca 6 proceduri sunt suficiente pentru combaterea definitiva a bolii. Cu toate acestea, pentru profilaxie, tratamentul trebuie repetat periodic. Daca toti oamenii ar urma acest tratament, nu ar exista nici o persoana care sa sufere de calvitie. Nu va spalati parul cu apa tratata chimic de la robinet, nu va spalati cu apa fierbinte, ci doar cu apa calda, si feriti-va pielea capului de arsita si ger, pentru a nu se usca radacinile parului.
2. Matreata
Coaja de la 4 lamai se fierbe timp de 10 minute intr-un litru de apa si se strecoara. Cu fiertura rezultata se clateste parul proaspat spalat, o data pe saptamana. Tratamentul combate definitiv matreata.
3. Pentru intarirea radacinilor
Toamna tarziu sau la inceputul primaverii se scot din pamant radacini de brusture de un an, se spala si se stoarce sucul. Toate acestea trebuie facute foarte repede, pentru ca atat radacinile, cat si sucul se oxideaza si se innegresc foarte repede. Pielea capului se frictioneaza energic cu suc, de doua-trei ori pe saptamana. De asemenea, sucul proaspat de radacini de brusture poate fi amestecat (in proportii egale) cu vodca, in cazul acesta rezistand mai mult. Inainte de intrebuintare, amestecul se combina in proportii egale cu apa. Se frictioneaza radacinile.
Doua linguri de miere se dizolva intr-un litru de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca si se frictioneaza pielea capului, de doua ori pe saptamana. Amestecul intareste bine radacinile parului si ajuta la cresterea lui rapida si frumoasa.
Pentru ca parul sa creasca frumos, sa nu cada si sa fie des, pieptanati-l in fiecare zi timp de 15-20 de minute cu un pieptan cu dinti de lemn.
4. Recolorarea parului carunt
Sucul obtinut din stoarcerea unui kilogram de coacaze negre se amesteca cu 4 g de sulfat de fier si se aduce la starea de fierbere. Cu lichidul rezultat, se umezeste parul zilnic, timp de doua saptamani.
5. Contra parului gras
Pentru a trata seboreea, se prepara o fiertura din 200 ml scoarta maruntita de stejar si 1 l de apa. La 200 ml de fiertura se adauga o lingurita de miere. Lichidul rezultat se aplica pe toata lungimea parului masand usor. Se lasa sa actioneze 30-40 de minute si se clateste cu apa fiarta, racita. Tratamentul se face de doua-trei ori pe saptamana.
Boli De Urechi
1. Dureri puternice
In fiecare ureche se picura cate 3-5 picaturi de suc proaspat de ceapa, amestecat cu 3-5 picaturi de lapte matern.
2. Inflamarea urechii mijlocii
a) se picura cate 2 picaturi de tinctura de propolis de 30%, de doua ori pe zi (dimineata si seara, inainte de culcare). Inainte de procedura, trebuie curatat canalul auditiv. Tratamentul dureaza 10 zile.
b) In fiecare ureche se picura cate 7-10 picaturi de suc proaspat, preparat din frunze de busuioc. Se aplica de doua-trei ori pe zi. Tratamentul dureaza 7-10 zile.
3. Zgomot in urechi
a) picurati in fiecare ureche cate 1-2 picaturi de suc proaspat de ceapa. Se pune de doua ori pe zi, timp de o saptamana.
b) se ia o ceapa de marime mijlocie si in mijloc se face cu cutitul o adancitura. In adancitura rezultata se toarna o lingurita de seminte de chimen si se astupa cu miez de paine. Ceapa se lasa sa se coaca bine in cuptor si, cat inca e fierbinte, se stoarce sucul prin doua straturi de tifon. Se toarna cateva picaturi din sucul rezultat in ureche si se astupa cu o bucatica de vata. Procedura se face de doua ori pe zi, pana la insanatosirea completa. Acest tratament combate zgomotul si pocniturile din urechi, imbunatateste auzul si elimina dopurile de ceara.
4. Raceala
Incalziti o caramida, inveliti-o cu un prosop sau cu o bucata de panza si tineti-o la ureche, timp de doua ore. In timp ce va incalziti urechea, beti o cana de ceai sudorific din plante.
Un catel de usturoi bine pisat se amesteca cu 2-3 picaturi de ulei de ricin. Amestecul rezultat se toarna pe o bucatica de tifon si se introduce in urechea bolnava, se mentine pana la aparitia unei usturimi usoare, dupa care se scoate. Procedura se face in fiecare seara, inainte de culcare.
6. Pentru imbunatatirea auzului
Consumati zilnic cate 1/4 de lamaie, cu tot cu coaja.
7. Otita Otita apare, adesea, din cauza unui simplu guturai. In acest caz, o compresa calda este foarte binevenita.
a) ungeti cu vaselina sau cu o crema pentru copii pielea din jurul urechii. Apoi preparati un amestec din 50 ml spirt medicinal sau camforat si 50 ml de apa si incalziti- l. Cu amestecul cald udati o bucata de tifon (sau un servet dintr-o tesatura moale), stoarceti-o si aplicati-o imprejurul urechii, pe zona unsa cu vaselina sau cu crema. Pavilionul urechii si canalul auditiv trebuie sa ramana descoperite. Decupati un cerc din hartie cerata, cu o gaura in mijloc. Aplicati cercul peste tifon. Si acum, pavilionul urechii si canalul auditiv trebuie sa ramana descoperite. Peste hartie, puneti o bucata de vata si fixati-o bine cu tifon. Lasati compresa sa actioneze timp de una-doua ore. Repetati procedura zilnic, pana la insanatosirea deplina.
b) picurati in urechi cate 2-3 picaturi de suc proaspat preparat din frunze de leurda.
c) aplicati comprese oparite cu tintaura (i se mai spune "frigurica" sau "fierea-pamantului"). Procedura se repeta zilnic, pana la insanatosire.
d) mestecati cate 2 g de propolis pe parcursul unei zile.
e) inainte de somn, in fiecare ureche se picura cate o picatura de tinctura de propolis de 5%. Tratamentul dureaza doua saptamani.
f) picurati in fiecare ureche cate 2-5 picaturi de suc de lamaie proaspat, de doua-trei ori pe zi.
8. Otita cronica purulenta
Se prepara un amestec din suc proaspat de usturoi si apa fiarta si racita, luate in proportie de 1:3. Se curata urechile inainte si in fiecare din ele se picura cate 10 picaturi de amestec. Dupa 15 minute, bolnavul trebuie sa-si intoarca capul in asa fel, incat sucul de usturoi din urechi sa se scurga afara. Procedura se face de trei ori pe zi, timp de doua saptamani.
Hernie Abdominala Si Inghinala
a) in faza incipienta, se clateste zilnic locul cu apa rece amestecata cu otet de mere, dupa care se aplica, timp de 20 de minute, o compresa cu fiertura din scoarta de stejar si vin rosu de casa. O lingurita de scoarta de stejar bine maruntita se fierbe timp de 20 de minute in 400 ml vin.
b) infuzie din radacini de coada-racului (Potentillia Anserina). Se prepara dintr-o lingurita de radacini uscate si maruntite si 200 ml apa clocotita. Se infuzeaza timp de doua ore si se bea in trei reprize, inaintea meselor principale.
c) infuzia din radacini de coada-racului, preparata in acelasi mod ca in reteta precedenta, amestecata cu lapte de vaca nedegresat si nepasteurizat, trateaza si scorbutul, tuberculoza si numeroase boli gastrice si hepatice.
Ticuri Nervoase
Pentru a scapa de ticurile nervoase, se face un amestec din plante uscate si maruntite de sunatoare, conuri de hamei si radacini de valeriana, luate in cantitati egale. Se prepara o infuzie in felul urmator: peste o lingura de amestec se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute la bain-marie. Se administreaza cate 3-4 linguri de infuzie inaintea meselor principale si inainte de culcare, timp de o luna.
Tratamente cu ulei de migdale
Picurati de doua ori pe zi, in fiecare ureche, cate 2-3 picaturi de ulei caldut de migdale. Este un foarte bun remediu pentru bolile de urechi, fiind folosit in mai multe feluri.
Daca in ureche s-a format un dop din ceara intarita, picurati in acea ureche 6-7 picaturi de ulei de migdale si astupati urechea cu o bucatica de vata. Repetati procedura in fiecare zi, pana la insanatosirea completa.
Daca din cauza racelii sau a crizelor reumatice v-a slabit auzul, procedati in felul urmator: in prima zi turnati 7-8 picaturi de ulei de migdale intr-o ureche; in a doua zi - in cealalta ureche, astupand de fiecare data canalul auditiv cu o bucatica de vata. Dupa cateva zile de tratament, urechile trebuie clatite cu apa calda, cu ajutorul unui pulverizator.
Daca in interiorul urechii s-a format o umflatura insotita de o inflamare puternica si de febra, urechea trebuie masata bine cu ulei de migdale - el calmeaza durerea acuta si scade febra.
Violeta Ciubotaru