Cafe au lait (cafea cu lapte, reteta frantuzeasca) - se compune dintr-un amestec in parti egale de cafea fierbinte si tare (preparata la filtru sau la ibric si apoi strecurata de zat) si lapte fierbinte. Se serveste imediat, ca sa nu se formeze deasupra spuma. Francezii, care au si inventat-o, o servesc in cesti fara toarta. Savoarea e dubla daca se bea cu lingurita.
Caffe Latte (reteta italiana)
Se prepara cu cafea espresso, care se toarna intr-o cana incalzita in prealabil sau intr-un pahar incasabil inalt. Deasupra se toarna lapte fierbinte, in concentratia dorita.
Cappuccino
Numele vine de la calugarii italieni capucini, ale caror sutane aveau culoarea cafelei. Se pregateste cu cafea espresso, frisca si un praf de cacao sau scortisoara, care se presara deasupra.
Latte Macchiato
E o bautura compusa din lapte fierbinte, peste care se toarna o cantitate mica de espresso, iar deasupra se presara ciocolata rasa.
Irish Coffe
Dupa cum arata si numele, este o bautura de origine irlandeza, compusa din: 1 lingurita de zahar, 1-2 lingurite de Irish Whisky (whisky irlandez), peste care se toarna cafea-filtru fierbinte. Deasupra se pune frisca rece. Cafeaua-filtru poate fi inlocuita cu ness.