Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g radacina de patrunjel + frunzele, 200 g frisca nebatuta (sau smantana), 2 oua, sare, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, 2 lingurite unt.
Mod de preparare: Se curata radacinile de patrunjel, se spala, se taie bucati si se fierb circa 20 de minute in apa cu sare. Se scurg si se maruntesc cu mixerul. Se incorporeaza frisca (smantana) si galbenusurile si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Piureul astfel obtinut se imparte in doua. Se spala frunzele de patrunjel, se zvanta, se toaca marunt si se amesteca cu una din jumatatile de piure. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza - in parti egale - in ambele jumatati de piure. Se ung forme mici (sau cesti de 125 ml) cu unt si se toarna in ele - alternativ - cate-un strat din fiecare piure. Se aseaza formele intr-un vas mare termorezistent, in care se toarna apa clocotita cam de doua degete, si se dau 20 de minute la cuptorul incins, ca sa se intareasca compozitia. Se ridica apoi temperatura la 160 si se lasa sa se coaca inca 20 de minute. Se desprind budincutele cu un cutit, se rastoarna pe farfurii si se servesc calde.
Paste cu morcovi si chili
Ingrediente (pentru 2 portii): 250 g paste fainoase (melcisori, scoici, urechiuse), sare, 400 g morcovi, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 ardei iute rosu (mic), 2 linguri ulei, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1 lingura unt.
Mod de preparare: Se fierb pastele al dente in apa multa cu sare, se tin sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga bine. Morcovii curatati de coaja se taie felii, iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. Ardeiul iute taiat in doua si curatat de seminte se toaca si el. Se prajesc feliile de morcov in uleiul incins, dupa care se mai dunstuiesc inca 3 minute, la foc potrivit, amestecand intruna. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute si se lasa si ele sa se caleasca vreo cateva minute. Se incorporeaza zeama de legume si untul, apoi pastele scurse, se lasa sa se incalzeasca si ele in zarzavatul fierbinte si se servesc imediat.
Pastrav inabusit
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pastravi (a 600 g fiecare), 2 rosii, 2 morcovi, 1 ceapa, miezul unei radacini de telina, 1 crenguta cimbru, 100 ml vin alb, 30 g unt, 1 lingura ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
* Curatati pastravii, spalati-i, stergeti-i cu un servet, dati-le un praf de sare si de piper si puneti-i la rece in frigider.
* Opariti rosiile, curatati-le de pielita si de seminte (prin presare) si taiati-le bucatele.
* Curatati morcovii de coaja si taiati-i rondele. Tocati marunt ceapa si taiati lamele fine, telina curatata.
* Puneti toate legumele intr-o tigaie mare, adaugati untul si uleiul de masline, presarati sare, piper si frunzulite de cimbru, acoperiti-le cu un capac si lasati-le sa se inabuse incet, aproximativ o jumatate de ora.
* Incingeti cuptorul la 180.
* Intindeti un strat de legume inabusite (jumatate din cantitate) pe fundul unei tavi, asezati deasupra pastravii si acoperiti-i cu restul de legume.
Serviti-i fierbinti, in tava.
Nota: Puteti inlocui pastravii cu orice fel de peste alb. Daca folositi fileuri, timpul de preparare va fi de 40 de minute, in tigaie, si de 20 de minute, la cuptor.
Piept de pui cu salsa de rosii si masline
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de piept de pui (600 g), sare, piper, 1 lingurita oregano uscat, 2 linguri ulei de masline, 500 g rosii, 1 ceapa rosie, 4 linguri masline verzi (fara samburi), 1 lingura capere, 1 lingura otet aromat.
Mod de preparare:
* Se spala fileurile, se zvanta, se condimenteaza cu sare, piper si oregano si se prajesc in uleiul incins, circa 3-4 minute, pe fiecare parte.
* Se spala rosiile, se taie in doua, se indeparteaza semintele si se toaca marunt. Maslinele se taie feliute, iar caperele se toaca. Se amesteca toate, se adauga otetul aromat si se gusta de sare si piper. Salsa astfel preparata se serveste cu pieptul de pui si cu paine alba.
Nota: Salsa cu rosii merge excelent cu orice fel de carne prajita in tigaie sau la gratar.
Dulciuri
Pere cu crema
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 pere, 60 g zahar, 40 g ciocolata, 300 ml vin dulce, 1/2 lamaie. Pentru crema: 500 ml lapte, 6 galbenusuri, 100 g zahar, 1 plic zahar vanilat.
Mod de preparare:
* Turnati intr-o cratita vinul, 300 ml de apa si zeama de la o jumatate de lamaie, adaugati 60 g de zahar si puneti-le pe foc.
* Curatati perele, si cand clocoteste siropul, puneti-le in cratita, adaugand incet putina apa, ca sa fie bine acoperite cu lichid. Lasati-le sa fiarba foarte incet 25 de minute, luati-le de pe foc si dupa ce s-au racit (in sirop), tineti-le la rece in frigider.
* Intre timp, preparati crema: turnati laptele intr-o cratita, adaugati zaharul vanilat si puneti-l pe foc.
* Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc si isi dubleaza volumul, turnati peste ele laptele fierbinte, bateti-le bine cu telul si varsati crema in cratita. Lasati-o sa fiarba incet si sa se ingroase, amestecand intruna pana ce nu mai cade de pe lingura.
* Cand serviti desertul: turnati crema in 4 farfurioare si asezati cate-o para la mijloc.
* Topiti ciocolata impreuna cu o lingura de apa, la bain-marie, si decorati desertul cu "virgule" de ciocolata. Serviti-l rece.