Bucatarie rapida
Piure de cartofi si sfecla cu ochiuri
Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi fainosi, sare, 500 g sfecla rosie (fiarta si curatata de coaja), 1/4 l lapte, 1/2 legatura marar, 80 g unt, 8 oua, piper, 1-2 linguri hrean ras (de la borcan).
Mod de preparare:
• Se spala cartofii, se curata de coaja, se taie bucati mai mari si se fierb circa 15 minute in apa sarata (putina).
• Sfecla se scurge si se taie cubulete. Se incalzeste laptele si se toaca mararul.
• Se incing in doua tigai cate 20 g unt si se fac ochiurile (4+4). Se sareaza si se pipereaza.
• Se scurg cartofii, se adauga laptele fierbinte si untul si se zdrobesc (piure). Se incorporeaza hreanul, mararul si cubuletele de sfecla, se mai gusta o data de sare si piper si se serveste piureul cu ochiurile calde.
Macaroane (penne) cu ton si masline
Ingrediente (pentru 2 portii): 150 g macaroane scurte, sare, 3 rosii (150 g), 10 masline verzi (fara samburi), 1 conserva ton (150 g continutul), 1/2 legatura busuioc, 1 lingura ulei de masline, piper macinat mai mare.
Mod de preparare:
• Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare.
• Rosiile se cresteaza, se tin putin in apa clocotita (in care au fiert macaroanele), se curata de pielita si se taie spalturi.
• Se scurg maslinele (zeama se pune deoparte) si se taie feliute. Tonul scurs se rupe bucatele, iar busuiocul, ales, spalat si zvantat, se toaca marunt, punandu-se deoparte cateva frunzulite.
• Se incinge uleiul intr-o tigaie si se dunstuiesc putin rosiile, dupa care se adauga maslinele impreuna cu 3 linguri din zeama pusa deoparte, tonul, sare si piper.
• Se scurg macaroanele oprind putin din apa in care au fiert, si se incorporeaza impreuna cu busuiocul in amestecul de rosii si ton, adaugand - daca este nevoie - cateva linguri cu apa pusa deoparte. Se gusta de sare si piper si se presara cu frunzulite de busuioc.
Ceapa umpluta
Ingrediente: 4 cepe mari, 1 lingura ulei. Pentru umplutura: 300 g carne tocata (de vita), 2 linguri orez, 1 ou, 1/2 lamaie, 6 fire patrunjel, 1 fir tarhon, 1 catel de usturoi, 1 foaie de dafin, 2 prize de cimbru, 1 cuisoara, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
• Luati fiecare ceapa in parte (cu coaja cu tot), taiati-i capacelul in partea superioara si scobiti-i miezul cu o lingurita.
• Puneti intr-o cratita carnea tocata, orezul, miezul de ceapa, patrunjelul, usturoiul curatat, foaia de dafin, cuisoara, sare si piper.
• Incorporati untul, oul, zeama de la 1/2 de lamaie si tarhonul taiat cu foarfeca si gustati de sare si piper.
• Umpleti cepele scobite cu tocatura preparata anterior si puneti capacelele la loc.
• Asezati-le pe o tava unsa cu ulei si dati-le o ora la cuptorul incins la 180.
• Serviti-le calde sau reci.
Atentie: cand scobiti cepele, aveti grija sa nu strapungeti stratul exterior, pentru ca umplutura sa nu iasa afara, ci sa ramana pufoasa si zemoasa.
Peste cu lamaie si ierburi aromate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g filE de salau, 2 lamai, 1 crenguta busuioc, 1 fir de menta, 2 lingurite ulei de masline, 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
• Spalati si stergeti lamaile si curatati de coaja una dintre ele. Taiati-le pe amandoua in jumatati si indepartati samburii cu varful unui cutit.
• Spalati, zvantati si taiati in 4 fileurile de peste.
• Taiati cu cutitul 12 frunze de menta si cu foarfeca 12 frunzulite de busuioc.
• Asezati lamaile taiate rondele pe fundul unei forme termorezistente si presarati peste ele jumatate din frunzele de menta.
• Puneti deasupra feliile de peste, stropiti-le cu ulei, sarati, piperati si presarati peste ele frunzele de menta ramase.
• Acoperiti vasul cu folie de plastic si tineti-l 2 ore la frigider.
• Incingeti cuptorul la 210, indepartati folia si lasati pestele sa se patrunda 15-20 de minute.
• Intre timp, topiti untul intr-un bol asezat pe baie de aburi, sarati-l, piperati-l si adaugati busuiocul taiat.
• Serviti pestele fierbinte, cu sosul de unt si busuioc alaturi.
Dulciuri
Tarte cu nuci, marmelada de caise si miere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g aluat sfaramicios, 1 lingura marmelada de caise, 1 lingura miere de salcam, 200 g samburi de nuca, 150 g frisca nebatuta, 2 oua, 2 linguri faina.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 180 si intindeti aluatul (grosimea: circa 4 mm).
• Imbracati cu el 4 forme mici de tarta (diametrul 8-10 cm) si intepati-l cu furculita. Presarati peste aluat boabe de fasole uscata, dati-l 10 minute la cuptor, lasati-l sa se raceasca si indepartati fasolea.
• Intre timp, preparati umplutura, taiati mai mare 80 g miez de nuca. Amestecati - intr-un bol - marmelada, mierea, frisca nebatuta si ouale, pana ce obtineti o crema neteda.
• Incorporati nuca si turnati crema peste aluatul precopt. Dati tartele la cuptor si lasati-le sa se coaca 20 de minute. Ornati-le cu samburii de nuca ramasi (intregi) si serviti-le caldute sau reci, eventual cu inghetata de vanilie.
Reteta pentru aluat: Framantati repede, cu varful degetelor, 200 g de faina, 200 g de zahar, 1 varf de cutit de sare si 100 g unt moale. Legati aluatul cu 1 galbenus, 1 lingura de coniac sau rom si aproximativ 2 linguri cu apa, astfel incat sa devina elastic si sa se desprinda de pe degete. Faceti din aluat o bila, inveliti-l in folie de plastic si dati-l o ora la frigider, inainte de a-l intinde.