Toate demersurile făcute în acest scop de către diferite instituţii au fost sortite eşecului.
Câteva iniţiative private, la Bucureşti şi Sighet (Fundaţia Academia Civică), la Piteşti (Memorialul Închisoarea Piteşti) şi Aiud (Fundaţia Aiud şi Biserica Ortodoxă Română), la Gherla (Biserica Ortodoxă Română), nu reuşesc să suplinească un mare Muzeu al Comunismului în Capitală. Tentativele de a-l alcătui în Fortul 13 Jilava s-au soldat cu amenajarea precară a câtorva camere, care, oricum, nu pot fi vizitate decât cu aprobări şi măsuri de securitate speciale, specifice sistemului penitenciar din care clădirea încă face parte.
Milioane de români au fost închişi în puşcăriile comuniste sau în lagăre de muncă ori au primit domiciliu forţat (în condiţii de detenţie). Sute de mii, dacă nu milioane, au murit de pe urma torturilor, foamei, frigului, lipsei de îngrijire medicală şi a oricăror condiţii civilizate de detenţie. Zeci de mii au fost ucişi în munţi, acolo unde rezistau comunismului cu arma în mână. Alte zeci de mii au fugit în exil, pentru a se salva, părăsindu-şi familii, agoniseală, speranţe şi doruri. O ţară întreagă a trecut printr-un proces de "reeducare" timp de peste patru decenii. Comunismul a însemnat întruparea Răului în istorie. A fost un flagel social fără precedent.
Pentru ca toate acestea să nu mai fie posibile, ar trebui să ne îngrijim de memoria publică. Le suntem datori cu adevărul, celor care au murit şi celor care se vor naşte. Dar clasa noastră politică n-a considerat că un muzeu al comunismului din România ar fi o prioritate. N-a găsit nici resursele financiare, nici pe cele de voinţă politică pentru a clădi o instituţie cu valoare terapeutică pentru societatea noastră. Abia deunăzi, Camera Deputaţilor a votat o lege şchioapă, pentru înfiinţarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului. Nu se ştie însă dacă şi când va fi făcut, în condiţiile în care Culturii i se taie bugetul. Pe de altă parte, deşi România nu a fost unul dintre statele unde exterminarea evreilor să se fi făcut cu program - definiţia holocaustului -, cele câteva regretabile episoade de crime de război în masă asupra evreilor fiind, de fapt, accidente, nu consecinţele unei viziuni politice, Institutul pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" presează continuu pentru crearea unui muzeu al holocaustului. Şi nu oriunde, ci în centrul Bucureştiului. Diriguitorii acestui Institut, care este finanţat din bani publici şi subordonat guvernului, au cerut pentru viitorul muzeu, mai întâi Palatul Dacia din centrul vechi, acolo unde a lucrat cândva şi Eminescu. Cu greu s-au mobilizat consilierii municipali pentru a respecta legea şi a respinge această solicitare. Palatul fusese deja destinat de municipalitate unei Pinacoteci naţionale, atât de necesare. Acum, Institutul Wiesel pretinde să i se dea 5.300 de mp de teren din parcul istoric al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", pentru a-şi construi muzeul. Tot în răspărul legii. Conducerea Muzeului Antipa se opune, cu argumente irefutabile - legale, urbanistice, ecologice, istorice, muzeale. Dar secretarul general al guvernului, Toni Greblă, abia scăpat dintr-un proces de corupţie, pare să fie mâna degrabă servitoare a Institutului Wiesel, şi a pornit deja procedurile. Exemplu tipic de dispreţ comunist pentru tot ce înseamnă cultură, tradiţie, patrimoniu... Un dispreţ în prelungirea celui faţă de victimele comunismului.