Scenariu previzibil, probat şi după drama de la Colectiv, care s-a lăsat cu demisia Guvernului Ponta. Au stat şi atunci o vreme în planul doi PSD-iştii, după care au început să pună beţe în roate guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş, deşi începuse să facă minuni (fie doar şi legile de ocrotire a pădurilor). Le-a reuşit PSD-iştilor, dovadă că au luat imediat puterea înapoi, cu o majoritate care se manifestă neîngrădit şi azi. Scorul de la Europarlamentare şi condamnarea liderului Liviu Dragnea i-a făcut pe unii să spere, naiv, că PSD va învăţa ceva din lecţia dată de români. Nimic mai fals: scurta derută a fost pricinuită, e limpede acum, de dispariţia după gratii a liderului, nu de mesajul votanţilor. De îndată ce s-au făcut regrupările în partid, lucrurile au repornit de unde fuseseră lăsate înaintea alegerilor. Doar că mutarea şefului după gratii, în loc să limpezească apele, le-a tulburat. Viermuiala interesată în jurul primului ministru a crescut. De unde erau unu-doi beneficiari ai legilor, acum fiecare baron sau baronaş din PSD încearcă să-şi rezolve problemele pe lângă doamna premier. Iar motive de agitaţie sunt destule, după ce trei ani de zile, partidul a fost captiv intereselor imediate ale şefului său!
Şi uite aşa, abia de scăpasem de mult-trâmbiţata ordonanţă de guvern pe Justiţie, că ne-am pricopsit, "vara, ca hoţii", în plin sezon de concedii, cu frumuseţe de OUG pentru modificarea Codului Administrativ. Într-un moment în care opoziţia încă mai scurge cupele de şampanie de după victoria în alegerile europene, într-un moment în care românii şi-au descărcat frustrarea la cabina de vot, într-un moment în care toată lumea e cu gândul la concedii, PSD vine cu o ordonanţă de guvern absolut catastrofală, echivalentă cu amnistia pentru baronii locali.
Sunt multe bombe ascunse, ne vom da seama de ele doar când vor exploda, dar, chiar şi aşa, câteva direcţii nocive sunt vizibile cu ochiul liber. Una dintre ele îi vizează pe primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene: de acum înainte, marile "tunuri" vor putea fi date fără semnătura lor, căci legea mută răspunderea pentru actele administrative ilegale, de la primari, către funcţionarii publici. De acum, ca să truchezi o licitaţie sau ca să faci un transfer suspect de active e de ajuns să ai un funcţionar obedient la îndemână şi să-l pui să semneze el. Gata cu abuzul în serviciu la baronii locali, trai pe vătrai! O altă prevedere criminală, la propriu şi la figurat, se referă la administrarea patrimoniului. Hotărârile privitoare la patrimoniu vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie (nu două treimi ca până acum). Adio clădiri istorice, adio parcuri naţionale ce vor fi oferite pe tavă susţinătorilor PSD. Prevederea e, de fapt, o invitaţie fără perdea pentru primari să fure mai simplu decât până acum. Despre introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali nici nu mai are rost să vorbim! Cam asta a învăţat PSD-ul după pierderea alegerilor. Iar până la alegerile generale, mai e încă mult timp...