Anul acesta, "clasicul în viaţă" Michael Bolton împlineşte cinci decenii de când a urcat pe scenă, 50 de ani de muzică în care a vândut peste 75 milioane de discuri, a scos albume ce s-au plasat în topul 10 american, a obţinut şase premii "American Music", două premii Grammy, 24 de premii BMI & ASCAP pentru compoziţie şi numeroasele şlagăre ce au răsunat pe întreg mapamondul în anii '80-'90. Ca să marcheze cum se cuvine acest moment, la începutul acestui an, pe 8 februarie, Bolton a lansat cel de-al 30-lea album al carierei sale, intitulat "A Symphony of Hits". Este un disc compus din cele mai frumoase melodii ale sale, rearanjate într-o manieră simfonică - disc realizat împreună cu renumita "West Australian Full Harmonic Orchestra". "De-a lungul anilor am avut ocazia şi onoarea să colaborez cu mulţi dintre eroii mei muzicali şi astfel am reuşit să mă «joc» şi cu o mulţime de stiluri. Pentru a serba cei 50 de ani pe care i-am dedicat scenei, am selectat o serie de melodii care au marcat capitole importante din cariera şi viaţa mea şi le-am refăcut cu ajutorul unei orchestre simfonice. E un vis mai vechi de-al meu devenit realitate", declara artistul. Melodiile cuprinse pe acest disc vă sunt cu siguranţă cunoscute: "Said I Loved You... But I Lied", "Time, Love and Tenderness", "How Am I Supposed to Live Without You" etc. Albumul cuprinde însă şi variante ale unor cântece celebre, precum "When a Man Loves a Woman", "To Love Somebody", "Georgia on My Mind" sau "Nessun Dorma". Cu aceste melodii, dar şi cu multe altele, Michael Bolton vine în luna iulie la Bucureşti şi Cluj.
Un vis urmat cu îndârjire
Azi, numele lui Michael Bolton este arhicunoscut, dar cariera lui nu se datorează numai talentului şi vocii pe care le are, ci, în mare măsură, şi ambiţiei lui de a izbuti. Chiar dacă a fost remarcat foarte devreme, Michael Bolotin (pe numele său adevărat), născut pe 26 februarie, 1953 în New Haven - Connecticut, nu a cunoscut imediat faima. S-a născut într-o familie de oameni simpli. Părinţii lui au fost copiii unor imigranţi evrei ruşi şi chiar dacă s-au străduit din răsputeri, nu au reuşit să le ofere copiilor posibilitatea de a studia la şcoli înalte. Din păcate, căsătoria lor s-a destrămat pe când Michael avea doar 13 ani, lucru care l-a afectat foarte puternic pe puşti. Chiar dacă a moştenit talentul muzical de la mama lui, primul disc, cu puternice influenţe hard rock, intitulat chiar Michael Bolotin, lansat în 1975, i l-a dedicat tatălui său, pe care l-a iubit şi respectat enorm.
La 16 ani, Michael semnase primul lui contract cu "Epic Records". "Am învăţat să compun cântece mai mult de nevoie... Nu ştiam mai nimic despre muzică, despre cum se înregistrează. Dar la vârsta aia fragedă, întâlnisem deja oameni din industria muzicală care erau interesaţi de vocea mea şi care m-au încurajat să merg mai departe. Numai că primul meu disc l-am lansat aproape pe când aveam... 34 de ani", se confesa într-un interviu. O bună bucată de vreme a stat "ascuns" în umbra altor muzicieni pentru care a compus melodii de succes, căci "laudele nu plătesc facturi", afirma chiar el.
În 1976, şi-a anglicizat numele din Bolotin în Bolton şi a lansat albumul cu numărul doi "Everyday of My Life". Însă în timp ce melodiile compuse de el pentru alţi artişti aveau succes, Michael nu reuşea deloc să urce în topuri. A spart gheaţa abia după ce şi-a schimbat radical stilul muzical.
Atras de muzica soul, Bolton a realizat un cover de succes după Otis Redaling şi după piesa lui Ray Charles, "Georgia On My Mind". În 1991, lansează albumul "Time, Love & Tenderness". Era cel de-al şaptelea disc al lui şi cel mai mare succes de până atunci. Discul i-a adus primul Grammy. "Dacă munceşti cu ardoare, te dedici cu tot sufletul şi îţi pui în valoare talentul, atunci visele devin realitate. E şi cazul meu, al unui băiat provenit dintr-o familie modestă de muncitori din Connecticut", spunea artistul.
Dar uneori arta cere şi mari sacrificii. Odată cu succesul muzical, căsnicia lui Bolton cu Maureen Mc Guire (o căsnicie care durase 16 ani şi în urma căreia apăruseră trei fete) lua sfârşit. A mai existat o poveste de dragoste semnificativă cu actriţa Nicollette Sheridan. Cei doi au fost împreună trei ani, din 1992 şi până în 1995, apoi s-au regăsit în 2005 şi a urmat o logodnă care s-a destrămat în 2008. Singurele constante din viaţa lui Michael în tot acest răstimp au rămas muzica şi cauzele umanitare. Din 1993, artistul are propria-i fundaţie, "Michael Bolton Charities", căreia i se dedică cu ardoare. Este o fundaţie care ajută femeile şi copiii afectaţi de sărăcie şi victimele abuzurilor domestice. Fundaţia lui promovează şi terapia prin muzică, lucru care îi aduce multe satisfacţii.
(Michael Bolton va cânta pe 20 iulie la BT Arena - Sala Polivalentă - din Cluj-Napoca şi pe 22 iulie la Sala Palatului din Capitală. Biletele pentru concertul lui se găsesc în reţeaua Eventim şi au preţuri cuprinse între 74 şi 288 lei pentru spectacolul de la Cluj, şi 64-588 lei pentru cel din Bucureşti.)