MICHAEL BOLTON - "Dacă muncești cu ardoare, visele devin realitate"

Dana Ene
- Două concerte aniversare la București și Cluj -

Anul acesta, "clasicul în viață" Michael Bolton împlinește cinci decenii de când a urcat pe scenă, 50 de ani de muzică în care a vândut peste 75 milioane de discuri, a scos albume ce s-au plasat în topul 10 american, a obți­nut șase premii "American Music", două premii Gram­my, 24 de premii BMI & ASCAP pentru compoziție și numeroasele șlagăre ce au răsunat pe întreg mapamon­dul în anii '80-'90. Ca să marche­ze cum se cuvine acest moment, la începutul aces­tui an, pe 8 februarie, Bolton a lansat cel de-al 30-lea album al carierei sale, intitulat "A Symphony of Hits". Este un disc compus din cele mai frumoa­se me­lodii ale sale, re­aran­jate într-o manieră simfo­nică - disc realizat împreună cu renu­mita "West Aus­tra­lian Full Harmo­nic Orchestra". "De-a lun­gul ani­lor am avut ocazia și onoarea să cola­borez cu mulți dintre eroii mei muzicali și astfel am reușit să mă «joc» și cu o mulțime de stiluri. Pentru a serba cei 50 de ani pe care i-am dedicat scenei, am selectat o serie de melodii care au marcat capitole importante din ca­riera și viața mea și le-am refăcut cu ajutorul unei orchestre simfonice. E un vis mai vechi de-al meu devenit realitate", declara artistul. Melodiile cuprinse pe acest disc vă sunt cu si­gu­­ranță cunoscute: "Said I Loved You... But I Lied", "Time, Love and Tenderness", "How Am I Sup­posed to Live Without You" etc. Albumul cu­prinde însă și variante ale unor cân­tece celebre, precum "When a Man Loves a Woman", "To Love Som­e­body", "Georgia on My Mind" sau "Nessun Dor­ma". Cu aceste melodii, dar și cu multe altele, Mi­chael Bolton vine în luna iulie la București și Cluj.

Un vis urmat cu îndârjire

Azi, numele lui Michael Bolton este arhicu­nos­cut, dar cariera lui nu se datorează numai talen­tului și vocii pe care le are, ci, în mare măsură, și am­biției lui de a izbuti. Chiar dacă a fost remarcat foarte devreme, Michael Bolotin (pe numele său adevărat), născut pe 26 februarie, 1953 în New Haven - Connecticut, nu a cunoscut imediat faima. S-a născut într-o familie de oameni simpli. Părinții lui au fost copiii unor imigranți evrei ruși și chiar dacă s-au stră­duit din răsputeri, nu au reușit să le ofere copiilor posibilitatea de a studia la școli înalte. Din pă­cate, căsătoria lor s-a destrămat pe când Michael avea doar 13 ani, lucru care l-a afectat foarte puternic pe puști. Chiar dacă a moștenit talentul muzical de la mama lui, primul disc, cu puternice influențe hard rock, intitulat chiar Michael Bo­lotin, lansat în 1975, i l-a de­dicat tatălui său, pe care l-a iubit și respectat enorm.
La 16 ani, Michael semnase primul lui contract cu "Epic Records". "Am învățat să com­pun cântece mai mult de ne­voie... Nu știam mai nimic des­pre muzică, despre cum se înregistrează. Dar la vârsta aia fragedă, întâlnisem deja oameni din industria muzicală care erau interesați de vocea mea și care m-au încurajat să merg mai de­parte. Numai că primul meu disc l-am lan­sat aproape pe când aveam... 34 de ani", se con­fesa într-un interviu. O bună bucată de vre­me a stat "ascuns" în umbra altor muzicieni pentru care a compus melodii de succes, căci "lau­dele nu plătesc facturi", afirma chiar el.
În 1976, și-a anglicizat numele din Bolotin în Bolton și a lansat albumul cu numărul doi "Every­day of My Life". Însă în timp ce melo­diile compuse de el pentru alți artiști aveau succes, Michael nu reușea deloc să urce în topuri. A spart gheața abia după ce și-a schimbat radical stilul muzical.
Atras de muzica soul, Bolton a realizat un cover de succes după Otis Re­da­ling și după piesa lui Ray Charles, "Georgia On My Mind". În 1991, lansea­ză albumul "Time, Love & Ten­derness". Era cel de-al șap­telea disc al lui și cel mai mare succes de până atunci. Discul i-a adus primul Gram­my. "Dacă muncești cu ardoare, te dedici cu tot su­fletul și îți pui în valoare talentul, atunci visele devin realitate. E și cazul meu, al unui băiat provenit dintr-o familie modestă de muncitori din Connecticut", spunea ar­tistul.
Dar uneori arta cere și mari sacrificii. Odată cu succesul muzical, căsnicia lui Bolton cu Maureen Mc Guire (o căsnicie care du­rase 16 ani și în urma că­reia apăruseră trei fete) lua sfâr­șit. A mai existat o poveste de dragoste sem­nificativă cu actrița Ni­collette Sheridan. Cei doi au fost împreună trei ani, din 1992 și până în 1995, apoi s-au regăsit în 2005 și a urmat o logodnă care s-a destrămat în 2008. Singurele constante din viața lui Michael în tot acest răstimp au rămas mu­zica și cauzele umanitare. Din 1993, artistul are propria-i fun­dație, "Michael Bolton Cha­rities", căreia i se dedică cu ar­doare. Este o fundație care ajută fe­meile și copiii afectați de să­răcie și victimele abu­zurilor do­mestice. Fundația lui promovea­ză și tera­pia prin muzică, lucru care îi aduce multe satis­facții.
(Michael Bolton va cânta pe 20 iulie la BT Arena - Sala Polivalentă - din Cluj-Napoca și pe 22 iulie la Sala Palatului din Capitală. Biletele pentru concer­tul lui se găsesc în rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 74 și 288 lei pentru spec­tacolul de la Cluj, și 64-588 lei pentru cel din Bucu­rești.)