Elena Gheorghe a devenit cunoscută la mijlocul anilor 2000, în postura de solistă a trupei de muzică latino Mandinga. S-a bucurat de succes şi de recunoaştere alături de această formaţie, pe care a părăsit-o ca să-şi creeze o carieră solo. A păşit destul de timid pe noul drum, dar a reuşit să se facă iarăşi remarcată, mai ales după ce s-a întors spre rădăcinile ei armâneşti. Acum, în luna mai, pe 23, de "Ziua Naţională a Aromânilor", solista bucureşteană va lansa un nou disc cu muzică tradiţională, pe care o va prezenta pe scena Sălii Palatului, în cel mai ambiţios spectacol de muzică armânească din carieră.
Elena s-a născut pe 30 iulie 1985, fiind prima fiică a preotului armân Gheorghe Gheorghe şi a cântăreţei de muzică populară cu origini ardelene, Marioara Man. "Am crescut la Dada şi la Papu (bunicii din partea tatălui) care m-au învăţat să vorbesc aromâna, să iubesc piperchile ţargasiti (o mâncare delicioasă din bucătăria tradiţională macedoneană) şi tot ei m-au plimbat la Sovata, în vacanţe de neuitat", se confesa artista.
De la mama a moştenit dragostea pentru muzică, şi în ograda bunicii din Ardeal a învăţat să horească şi să doinească. "La Arşiţa, în inima Transilvaniei, în casa şi curtea de basm a bunicii mele Ana, am învăţat să număr stelele, să visez cu ochii deschişi, să iubesc libertatea, oamenii, poveştile lor, şi am înţeles că lumea e frumoasă, dacă ştim să-i dăruim dragoste şi să credem în ea", povestea Elena în scurta autobiografie pe care şi-a pregătit-o pentru presă.
Avea doar trei ani atunci când şi-a luat pentru prima dată inima în dinţi şi a urcat pe scenă alături de mama ei, ca să cânte. Apoi a participat la tot felul de festivaluri şi concursuri muzicale pentru copii, pentru ca în anul 2000 să câştige primul premiu - trofeul "Ursuleţul de aur", la Baia Mare. Un an mai târziu, concura pe scena Festivalului de la Mamaia, la secţia de interpretare, fiind cel mai tânăr participant al acelei ediţii. Nu a câştigat, dar s-a făcut remarcată, astfel încât la finele anului 2002, devenea solista formaţiei Mandinga. Alături de această trupă ajunge repede în topurile româneşti şi lansează în 2003 albumul "...de corazón". Melodiile lor ajung să fie nelipsite în cluburi sau la terase, iar cel de-al doilea album pe care l-au lansat împreună, "Soarele meu", le-a adus Discul de Aur. Melodia care a şi dat titlul albumului s-a bucurat de un succes nebun.
?n 2006, Elena avea să părăsească însă trupa şi să se aventureze într-o carieră solo. A lansat imediat albumul "Vocea ta", bine primit atât de fani, cât şi de critici. Radio România Actualităţi i-a decernat premiul "Interpreta anului 2006".
Doi ani mai târziu, îi apăreau pe piaţă nu unul, ci două discuri noi: "Te ador" (2008) şi o compilaţie de melodii armâneşti "Lilicea Vreariei" (2008). Al doilea disc a fost o adevărată surpriză pentru fanii artistei, obişnuiţi cu ea în postura de solistă latino-pop, dar s-au îndrăgostit repede şi de noile ritmuri. La finele anului 2008, Elenei Gheorghe i-a fost înmânat trofeul "Omul Anului în comunitatea aromână", pentru discul "Lilicea Vreariei".
Succesul n-a ameţit-o, nu s-a culcat pe lauri, şi un an mai târziu câştiga Finala Naţională Eurovision, cu piesa "The Balkan Girls". Melodia a fost mai apreciată la noi, decât peste hotare, unde a obţinut doar un loc 19, la concursul Eurovision. Cu toate acestea, Elena nu s-a lăsat descurajată, ba s-a ambiţionat şi a lansat single după single - "Mamma Mia", "Midnight Sun" "Se?or Loco" şi "Lalla" (feat. Absolute), melodii ce au devenit hituri nu doar la noi, ci şi peste hotare, în ţări precum Japonia, Israel, Spania, Polonia sau Italia.
Şi după ce o bună bucată de timp a cântat mai mult pop, acum inima i-a dat din nou ghes Elenei să se reîntoarcă la ritmurile aromâne ale bunicilor ei. Artista a pregătit un nou album, ce va conţine nu mai puţin de 10 piese aromâneşti - atât melodii tradiţionale şi readaptări în manieră modernă, cât şi piese noi, album ce va fi lansat luna viitoare. Câteva dintre melodiile ce vor fi cuprinse pe noul disc au şi fost lansate şi se bucură de mare succes. Este şi cazul piesei "Lunâ Albâ", care a depăşit 11 milioane de vizualizări pe YouTube, în doar două luni de la lansare.
Noul spectacol al Elenei va purta chiar titlul acestei melodii. "Acest proiect muzical este unul de suflet, dedicat bunicii mele, care m-a crescut, care m-a învăţat să vorbesc armâneşte...", declara artista la începutul anului. Iar zilele acestea posta pe pagina ei de Facebook următoarea invitaţie pentru fani: "Repetăm de zor pentru Sala Palatului, abia aşteptăm ziua de 23 mai să punem în scenă cel mai mare concert de muzică armânească. Să vă luaţi încălţări comode, căci se va dansa pe rupte!".
Însă Elena nu vine singură la Sala Palatului. Alături de ea vor mai urca pe scenă unii dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică armânească: Gicu Coadă, Sirma Guci (poetă, textieră şi compozitoare de muzică aromână), formaţia Steaua di Vreari, dar şi ansamblul Vanghelizmo. Din repertoriu nu vor lipsi melodii îndrăgite de aromâni, precum "Pamporea", "Un trandafil creaşti la firida mea", "Opa, opa", "Ela Ela", "Lunâ Albâ", dar şi o mulţime de alte surprize.
Biletele pentru spectacol se găsesc în reţeaua iabilet şi au preţuri cuprinse între 50 şi 230 de lei.