- Dragă Gianina, mare ne-a fost bucuria ca de câteva luni bune să te vedem din nou la televizor. După ani de despărţire, iată că te-ai regăsit cu prima ta iubire. Cum de i-ai mai dat o şansă?
- V-a fost dor de mine? Ha! Ha! Invitaţia TVR a venit în toamna trecută, pentru seria de minireportaje numită "Vizita de Lucru", pe care eu le-am realizat în diverse fabrici din România şi pe care le prezint de patru ani în varianta online. Ideea vizitelor de lucru a evoluat de la simple fotografii cu explicaţii la filmări simple, iar acum, de când am început colaborarea cu TVR, au fost realizate cu o echipă profesionistă a televiziunii naţionale. Deci, regăsirea de care mă întrebai vine, cumva, în continuarea muncii mele de ani de zile.
În câmpul muncii, pe bune!
- Hai să vorbim pe larg despre ideea vizitelor tale de lucru, despre ce vrei să spui, de fapt, cu aceste reportaje...
- Ideea aceasta a apărut, iniţial, din dorinţa mea de a retrăi nişte momente ale copilăriei, de la vizitele în fabrici şi uzine, pe care le făceam cu şcoala înainte de revoluţie, până la gusturile acelor vremuri, la produsele care ieşeau de pe porţile acelor fabrici. Multe dintre ele există şi azi, majoritatea "reînviate" de oameni frumoşi, oameni neînfricaţi, cu idei, care pur şi simplu nu au vrut să lase să moară ceea ce este cu adevărat românesc. Că sunt bombonelele "Cip", că sunt bicicletele "Pegas" sau pantofii de la "Clujana", toate fac parte din copilăria multora dintre noi. Eu m-am încăpăţânat să mi-o retrăiesc şi să le arăt oamenilor că există încă idei în România şi oameni curajoşi care să le pună în practică. Am lucrat cot la cot cu muncitorii din toate întreprinderile pe care le-am prezentat, de la făcut ciment, la învârtit în îngheţată.Prima chitară pe care am cântat a fost Hora, aşadar am fost la fabrica de instrumente muzicale de la Reghin. Îngheţata preferată în copilărie se făcea la Sebeş, şi încă se face, şi am fost acolo să lucrez şi eu. Prima bicicletă, dar şi cea pe care merg azi, este de la Pegas. În patru ani s-a strâns un buchet de afaceri pur româneşti, moment în care cei de la TVR au intervenit cu invitaţia de a face reportajele şi pentru ei. Mi-au dat echipă de mare valoare şi aşa am putut "livra" mult mai multe vizite decât reuşeam să fac pe cont propriu. Mă bucur că mi-au dat libertatea de a păstra stilul acesta foarte dinamic, proaspăt, fără prefăcătorii. Faptul că vizitele noastre nu au fost precum cele ale lui Ceauşescu, cu mâinile la spate, ci eu chiar am muncit alături de muncitorii fiecărei fabrici prezentate, mi-a lărgit extrem de mult lista de prieteni şi dragostea mea pentru români şi munca lor. La Fabrica de ciment de la Aleşd, lângă Oradea, totul este sistematizat, ultramodern, curat. Am făcut şi eu ciment acolo, fără să am un fir de praf pe mine. Nici pe post de coşar nu am reuşit să mă murdăresc. Mi-am dat singură cu funingine pe faţă. Acum hornurile se curăţă cu camera de filmat endoscopică. Se fac cursuri pentru asta, afacerea este românească, condiţiile de muncă sunt sigure şi curate, nu ceea ce ne imaginăm noi de pe vremuri. Coşarii au azi forumuri internaţionale, conferinţe, ţinute de sărbătoare, cu epoleţi şi joben.
- Mai sunt şi veterani în fabricile pe care le-ai vizitat?
- Daaa. La Clujana, de exemplu, încă mai lucrează nea Iuliu. Un domn care ar fi trebuit de mult să iasă la pensie, dar nu vrea să plece şi nici patronii fabricii nu-l lasă să o facă. Este o instituţie în sine. Ultimul meşter autentic din fabrică, specialist în fabricarea pantofilor, încă de la începuturile Clujanei. Dar am cunoscut şi alţii, oameni care mi s-au lipit de inimă, care sunt iubiţi şi respectaţi de tinerii lor colegi.
Ţara cu licurici
- Cât de mult şi-au pus amprenta aceste vizite pe felul tău de a percepe România?
Izvorul cu apă fermecată
- Colorată, veselă, împrăştiată într-un fel adorabil, muncitoare... Gianina, de unde atâta energie?
- Am eu un izvor cu apă fermecată. Ha! Adevărul este că nu încetez să-mi fac prieteni, iar pentru ei nu am restricţii de vârstă, fire, ocupaţie. Că are optzeci sau cinci ani, omul care îmi devine prieten îmi dă o energie nebănuită. Ceea ce am văzut în excursiile mele prin ţară îmi imprimă, de asemenea, un avânt extraordinar. Copiii! Ei sunt o altă sursă de energie, prin curăţenia lor, prin sinceritate şi voie bună. Ce să spun..., orice idee pe care o prind vânturată în atmosferă şi care poposeşte în mintea mea, pac, se apasă butonul pentru zâmbet şi energie. Am fost mereu un om extrem de curios, atras grozav de mult de mişcarea lumii. Mişcarea cu sens a oamenilor creativi este o sursă de hrană pentru creierul meu.
- Trebuie să fie totuşi şi lucruri care te deranjează în jur...
- Încerc să nu fie, dar sunt... N-aş vrea deloc să o dau în politică, aşa că voi spune că unul dintre lucrurile care mă deranjează este că unii oameni nu-şi pun problema dacă sunt sau nu la locul potrivit. De la cei care te servesc la masă, şi îi vezi că pentru ei a fi chelner este o corvoadă, până la cei care se ţin cu ghearele de un scaun care nu li se potriveşte, fiind prea "mare" pentru capacitatea lor. Un lucru personal care mă enervează cu adevărat, este că nu pot merge cu bicicleta prin Bucureşti. Adică, eu mă încăpăţânez să mă deplasez zilnic cu Pegasul meu, dar este un joc al hazardului. Gropi, copaci pe mijlocul aşa-zisei piste, borduri înalte, de nici săracii părinţi cu bebeluşi în cărucioare nu le pot escalada, ce să mai vorbim de persoanele cu dizabilităţi. Un sport extrem, biciclismul urban în capitală! Mă mai deranjează şi lipsa educaţiei, da, trebuie să o zic. Iar prin educaţie mă refer la tot: la şcoală, la bună-creştere, la toleranţă. Uite, actriţa Dorina Chiriac a înfiinţat o asociaţie a părinţilor cu copii care au epilepsie. Nu numai ca să-i protejeze, ci şi ca să educe oamenii, colegii de şcoală ai copiilor cu epilepsie, cum să se comporte în preajma lor. Să-i accepte, să nu se teamă, să ştie ce să facă, cum să-i ajute. Iată o iniţiativă extraordinară, la care am luat parte de curând. Dar felul acesta de iniţiative ne spun că educaţia este azi mult prea mult lăsată la mâna părintelui. Profesorii nu prea mai sunt figuri inspiraţionale, iar asta este foarte rău. Mă mai deranjează că numărul mare de impostori din toate domeniile ne obligă să fim "buni" la orice.De la nutriţie, la construcţii, noi trebuie să le studiem şi să le facem singuri pe toate, pentru că mulţi "specialişti" se dovedesc ageamii. Devenim nişte hăituiţi, cu nervii întinşi la maximum, şi e nedrept. Ştii ce mă mai întristează? Că oamenii care ne conduc nu ţin cu noi. Nu ne cârmuiesc cu dragoste faţă de noi. Dacă statul român ar fi un pic mai tandru cu noi, dacă am resimţi de la el o fărâmă de dragoste, multe lucruri ar merge mai bine. Dacă gândurile oamenilor se schimbă, dacă nu mai suntem cotropiţi de ură, orizonturile ni se deschid nebănuit. Lucrul acesta se aplică şi în viaţa noastră de zi cu zi. Uite, eu propun un exerciţiu pe care eu îl folosesc cu succes. Imaginaţi-vă că oamenii care te enervează în trafic, care îţi taie calea sau mai ştiu eu ce, sunt o rudă sau un prieten de-al tău. Când deschide portiera şi tu te încrunţi şi te porneşti să-l ponegreşti, îţi imaginezi că din maşina respectivă iese fratele tău. Să vezi cum pe loc devii mai înţelegător, mai tolerant, cum admiţi că oricine mai poate şi greşi. E un exerciţiu simplu, dar care ne poate schimba atitudinea. E adevărat ce se spune: "schimbarea începe cu noi". Tu eşti punctul de pornire al schimbării.
- Cine crezi tu că sunt oamenii capabili să schimbe în mod substanţial România?
- Tinerii. Fără vorbe mari, eu spun răspicat că am încredere în ei. Îi cunosc, mi se par foarte greu coruptibili, sinceri, dintr-o bucată. Că sunt elevi sau deja angajaţi, mie tinerii rămaşi în ţară îmi dau cu adevărat speranţă, pentru că sunt determinaţi şi serioşi. Şi mai am un gând secret, numai vouă vi-l spun, că oamenii de bună calitate plecaţi din ţară se vor întoarce. Prietenii mei, foarte mulţi, vor reveni. A lucra în România devine din ce în ce mai tentant. Poate că nu se vede asta cu ochiul liber, dar vă spun că aşa este. Încă suntem discreţi, dar dacă iubirea aceea de care vorbeam se va revărsa peste noi, vom redeveni şi vizibili.
Luminoşii vieţii mele
- Apropo de iubire: ai o mică rubrică online, care se numeşte aşa: "Duminica, iubirile mele". Tu, alături de câte o altă persoană, împărţiţi o fotografie zâmbitoare şi tandră. Cine sunt aceşti oameni?
- De vreo doi ani derulez această serie de fotografii, totul pornind de la o poză alături de colega mea de televiziune Carmen Movileanu. O sărutam pe obraz în acea fotografie şi am numit-o una dintre iubirile mele, pentru că ţin foarte mult la dumneaei. Apoi mi-am dat seama că iubirile mele sunt, de fapt, mult mai multe, că am familie, nepoţi, prieteni, pisica, oameni pe care-i îndrăgesc şi care fac categoric parte dintre iubirile mele. Nu sunt neapărat oameni pe care-i văd zilnic, sunt oameni care de-a lungul vremii au schimbat ceva în mine. Uriaşii actori Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ sunt şi ei prezenţi, persoane cu care mă văd foarte rar, dar care sunt esenţiali inimii mele. Artişti, cântăreţi, oameni din fabricile vizitate, copii, toţi aceşti "luminoşi" ai vieţii mele sunt, de fapt, iubiri. Eu sunt omul îmbrăţişării, nu dau mâna, eu iau în braţe. Afecţiunea aceasta, manifestată concret, este un lucru care, într-un fel, trebuie exersat. Românii, deşi plini de iubire ca nimeni alţii, sunt nişte timizi după părerea mea. Timiditatea lor îi face să pară ursuzi, câteodată chiar aspri. Românii oferă iubire, dar nu se aşteaptă să le fie oferită. Iar când acest lucru se întâmplă, rămân statuie. Cred că e cazul să învăţăm îndrăzneala, îndrăzneala aceea a copilului care te întreabă direct: "Vrei să fii prieten cu mine?". Am observat ceva minunat: eu, de câte ori reuşesc să zâmbesc în momente de maximă încordare, cum ar fi, de pildă, "lupta" din trafic, figurile încruntate se luminează instantaneu. Zâmbetul vindecă timiditatea agresivă.
- Gianina, să încheiem dialogul nostru privind în jur. Uite de ce primăvară fabuloasă avem parte: plină de flori, verde, muzicală de-a dreptul. Îţi deschide această euforie generală inima şi către ACEA iubire la care visăm toţi?
- Ai dreptate, e o primăvară ca o Ileană Cosânzeana! Acum, că ai spus asta aşa, răspicat, realizez şi eu de ce mă simt atât de bine. Ha! Ha! Cât despre iubirea "ACEEA"... eu dacă mă bucur de oameni, de flori, de muncă, de copii, dacă mă încăpăţânez să-mi păstrez permanent zâmbetul pe obraz, e clar că inima mea este deschisă iubirii. Sunt iubire. Dacă ar apărea şi EA, acea iubire de care mă întrebai, ar fi absolut genial. Până atunci, mă bucur de toate celelalte iubiri care fac partea din viaţa mea.