Fie că vorbim despre uleiul de peşte, bogat în Omega 3, ori despre cele vegetale, beneficiile uleiurilor pentru sănătatea omului sunt recunoscute. Ştim că unele dintre ele au darul de a reduce colesterolul, de a scădea riscul bolilor cardio-vasculare şi chiar de a creşte durata vieţii. Ce anume au însă de oferit cu exactitate diferitele tipuri de uleiuri? Cum şi în ce cantitate să le administrăm? Şi pentru care anume dintre variantele existente pe piaţă este preferabil să optăm?
Cu ce uleiuri gătim?
Toată lumea este de acord că avem nevoie de grăsimi, dat fiind că acestea transportă substanţe nutritive vitale pentru pentru sănătatea celulelor. Disensiunile apar abia atunci când discutăm despre care anume sunt cele mai bune tipuri de grăsimi. Teoria ne învaţă, în mare, că grăsimile saturate (care sunt mai ales de origine animală şi devin solide la temperatura camerei, ca pe pildă untul) sunt rele, întrucât ne cresc nivelul de colesterol din sânge, în vreme ce grăsimile polinesaturate (ca cele care se găsesc în uleiul de floarea-soarelui sau de porumb) sunt benefice sănătăţii noastre. Totuşi, atunci când gătim, puse pe foc, aceste uleiuri sănătoase îşi pot schimba complet structura chimică, trecând prin aşa-numitul proces de oxidare. În urma mai multor experimente, oamenii de ştiinţă au constatat că uleiurile bogate în acizi graşi polinesaturaţi, precum uleiul de porumb şi de floarea-soarelui, se descompun uşor în aldehide toxice (care pot contribui la apariţia cancerului) precum şi în alte substanţe potenţial periculoase. Atunci, cu ce tipuri de uleiuri ar fi mai bine să gătim?
* Potrivit profesorului Martin Grootveld, de la Universitatea De Montfort, se pare că ideal este să alegem uleiul de măsline.
* Cercetătorii ruşi afirmă că cel mai bun ulei pentru gătit este cel de floarea-soarelui. Prin urmare, alegerea ţine de gustul dvs.
* Un alt sfat important este să încercaţi ca, atunci când gătiţi, să folosiţi cât mai puţin ulei cu putinţă. În plus, scurgeţi bine uleiul când scoateţi alimentele din cratiţă sau folosiţi şerveţele absorbante pentru a reduce cantitatea acestuia din mâncare.
* Acordaţi atenţie modului în care păstraţi uleiul, astfel încât acesta să nu se oxideze. Cei trei factori de care trebuie să-l feriţi sunt lumina, căldura şi oxigenul, aşadar închideţi bine recipientul în care ţineţi uleiul şi păstraţi-l într-un loc întunecos şi răcoros.
Avantaje pentru sănătate
Uleiul de măsline, grozav pentru inimă

* Utilizarea a circa două linguriţe cu ulei de măsline pe zi vă face bine la inimă.
* Nu are importanţă dacă uleiul folosit este extra virgin ori normal.
* Pentru a obţine cele mai bune efecte pentru sănătate, uleiul de măsline trebuie consumat în stare crudă.
* La gătit, uleiul de măsline încins schimbă gustul mâncării.
Uleiul de cocos - duşmanul colesterolului

Uleiul de peşte şi aportul de Omega 3

Unde găsim, însă, atât de beneficul Omega 3? Avem la dispoziţie două mari posibilităţi: prima este consumul de peşte - de preferinţă somon, macrou, sardine, hering, anşoa, ton sau păstrăv - de cel puţin două ori pe săptămână. Această variantă este cu atât mai recomandabilă cu cât, pe lângă Omega 3, carnea de peşte conţine şi o serie de proteine, vitamine şi minerale. Pentru cine nu-şi permite să consume de două ori pe săptămână peste gras, nu-i agreează gustul sau, pur şi simplu, nu doreşte să se complice cu prepararea lui - există opţiunea suplimentelor alimentare cu ulei de peşte.
Dacă ne decidem pentru suplimentele alimentare cu Omega 3, este însă bine să ţinem seama de câteva lucruri:
* Cei mai valoroşi acizi graşi din familia Omega 3 sunt DHA (acidul docosahexaenoic) şi EPA (acidul eicosapetaenoic), aceştia creând legături între celulele din întregul corp. De aceea, când vrem să cumpărăm pastile cu Omega 3, este recomandabil să ne asigurăm că ele conţin cel puţin 200 de mg de EPA şi DHA, aceasta fiind cantitatea minimă recomandată.
* Mare atenţie la modul în care păstraţi pastilele cu ulei de peşte, pentru că, din nou, se poate pune problema oxidării substanţei conţinute în ele, ceea ce le-ar afecta eficienţa. Dincolo de păstrarea suplimentelor cu Omega 3 într-un loc întunecat şi răcoros, vă puteţi asigura că ele nu vor râncezi optând pentru variantele care conţin şi antioxidanţi.