Fie că vorbim despre uleiul de peşte, bogat în Omega 3, ori despre cele vegetale, beneficiile uleiurilor pentru sănătatea omului sunt recunoscute. Ştim că unele dintre ele au darul de a reduce colesterolul, de a scădea riscul bolilor cardio-vasculare şi chiar de a creşte durata vieţii. Ce anume au însă de oferit cu exactitate diferitele tipuri de uleiuri? Cum şi în ce cantitate să le administrăm? Şi pentru care anume dintre variantele existente pe piaţă este preferabil să optăm?
Cu ce uleiuri gătim?
Toată lumea este de acord că avem nevoie de grăsimi, dat fiind că acestea transportă substanţe nutritive vitale pentru pentru sănătatea celulelor. Disensiunile apar abia atunci când discutăm despre care anume sunt cele mai bune tipuri de grăsimi. Teoria ne învaţă, în mare, că grăsimile saturate (care sunt mai ales de origine animală şi devin solide la temperatura camerei, ca pe pildă untul) sunt rele, întrucât ne cresc nivelul de colesterol din sânge, în vreme ce grăsimile polinesaturate (ca cele care se găsesc în uleiul de floarea-soarelui sau de porumb) sunt benefice sănătăţii noastre. Totuşi, atunci când gătim, puse pe foc, aceste uleiuri sănătoase îşi pot schimba complet structura chimică, trecând prin aşa-numitul proces de oxidare. În urma mai multor experimente, oamenii de ştiinţă au constatat că uleiurile bogate în acizi graşi polinesaturaţi, precum uleiul de porumb şi de floarea-soarelui, se descompun uşor în aldehide toxice (care pot contribui la apariţia cancerului) precum şi în alte substanţe potenţial periculoase. Atunci, cu ce tipuri de uleiuri ar fi mai bine să gătim?
* Potrivit profesorului Martin Grootveld, de la Universitatea De Montfort, se pare că ideal este să alegem uleiul de măsline.
* Cercetătorii ruşi afirmă că cel mai bun ulei pentru gătit este cel de floarea-soarelui. Prin urmare, alegerea ţine de gustul dvs.
* Un alt sfat important este să încercaţi ca, atunci când gătiţi, să folosiţi cât mai puţin ulei cu putinţă. În plus, scurgeţi bine uleiul când scoateţi alimentele din cratiţă sau folosiţi şerveţele absorbante pentru a reduce cantitatea acestuia din mâncare.
* Acordaţi atenţie modului în care păstraţi uleiul, astfel încât acesta să nu se oxideze. Cei trei factori de care trebuie să-l feriţi sunt lumina, căldura şi oxigenul, aşadar închideţi bine recipientul în care ţineţi uleiul şi păstraţi-l într-un loc întunecos şi răcoros.
Avantaje pentru sănătate
Uleiul de măsline, grozav pentru inimă
Dieta mediteraneană este atât de apreciată pentru beneficiile sale universal recunoscute, încât a fost adesea utilizată pentru a explica aşa-numitul "paradox francez". Adică, faptul că, deşi francezii obişnuiesc să fumeze şi să bea vin roşu mai mult decât alţii par să se bucure de inimi mai sănătoase şi de vieţi mai îndelungate. Iar unul dintre componentele de bază ale dietei mediteraneene este utilizarea masivă a uleiului de măsline. Cel mai lăudat tip este cel "extra virgin", despre care se afirmă adesea că, fiind neprocesat, păstrează mai multe substanţe bune pentru organismul nostru. Dar este oare acest tip de ulei de măsline cu adevărat mai bun pentru sănătate decât cel procesat, care are avantajul de a fi disponibil la preţuri mai accesibile? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow a efectuat un studiu pe 70 de voluntari. O parte dintre aceştia au înghiţit zilnic 20 de ml (cam două linguriţe) de ulei de măsline extra virgin, iar restul participanţilor, aceeaşi cantitate de ulei de măsline procesat, timp de şase săptămâni. În ambele cazuri, rezultatele au indicat o scădere semnificativă a riscului de boli de inimă. Interesant este că, întrucât ambele grupuri au avut rezultate extrem de apropiate, este posibil ca nu substanţele care se regăsesc în uleiul de măsline extra virgin să fie cele cărora le datorăm aceste efect benefic, ci la mijloc să fie vorba de ceva legat de uleiul de măsline în sine. Poate conţinutul ridicat de Omega 3 şi Omega 6, aflate într-un raport ideal.
* Utilizarea a circa două linguriţe cu ulei de măsline pe zi vă face bine la inimă.
* Nu are importanţă dacă uleiul folosit este extra virgin ori normal.
* Pentru a obţine cele mai bune efecte pentru sănătate, uleiul de măsline trebuie consumat în stare crudă.
* La gătit, uleiul de măsline încins schimbă gustul mâncării.
Uleiul de cocos - duşmanul colesterolului
În Occident, uleiul de cocos câştigă tot mai mult teren, el fiind considerat un "superaliment", care poate scădea riscul apariţiei bolilor de inimă, reducând nivelul colesterolului. Până aici, toate bune şi frumoase. Problema este însă că uleiul de cocos conţine în proporţie de peste 80% grăsimi saturate, despre care am învăţat că sunt asociate creşterii nivelului de colesterol. În cadrul unei emisiuni BBC, cercetătorii de la prestigioasa Universitate Cambridge au efectuat un studiu pentru a lămuri odată pentru totdeauna această chestiune. La experiment au participat 100 de voluntari de peste 50 de ani. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupe care au inclus în dieta lor, vreme de patru săptămâni, 50 de ml de ulei de cocos pe zi (cam două linguri), 50 de ml de ulei de măsline (despre care se ştie deja că are efectul de a înlătura colesterolul rău) şi, respectiv, 50 de grame de unt (care, la fel ca şi uleiul de cocos, este bogat în grăsimi saturate). La finalul studiului, cercetătorii au constatat, la grupul care a consumat unt, o creştere cu 10% a aşa-numitului colesterol rău (LDL). În schimb, contrar aşteptărilor, modificările înregistrate la grupul care a consumat ulei de măsline şi la cel care a folosit ulei de cocos au fost, în ambele cazuri, atât de reduse, încât sunt considerate nesemnificative din punct de vedere statistic. Surprizele nu s-au oprit însă aici. Autorii studiului au măsurat şi nivelul de colesterol "bun" (HDL) şi au constatat că atât untul, cât şi uleiul de măsline au avut darul de a-l spori cu circa 5%, în vreme ce uleiul de cocos a înregistrat rezultate cu mult mai bune, de circa 15%.
Uleiul de peşte şi aportul de Omega 3
Uleiurilor bogate în Omega 3 le sunt atribuite nenumărate beneficii pentru sănătate. Se spune că ele ne îmbunătăţesc vederea şi memoria şi scad riscul apariţiei demenţei, au un efect anti-inflamator, previn aritmiile cardiace şi reduc acumularea de grăsime în arterele noastre.
Unde găsim, însă, atât de beneficul Omega 3? Avem la dispoziţie două mari posibilităţi: prima este consumul de peşte - de preferinţă somon, macrou, sardine, hering, anşoa, ton sau păstrăv - de cel puţin două ori pe săptămână. Această variantă este cu atât mai recomandabilă cu cât, pe lângă Omega 3, carnea de peşte conţine şi o serie de proteine, vitamine şi minerale. Pentru cine nu-şi permite să consume de două ori pe săptămână peste gras, nu-i agreează gustul sau, pur şi simplu, nu doreşte să se complice cu prepararea lui - există opţiunea suplimentelor alimentare cu ulei de peşte.
Dacă ne decidem pentru suplimentele alimentare cu Omega 3, este însă bine să ţinem seama de câteva lucruri:
* Cei mai valoroşi acizi graşi din familia Omega 3 sunt DHA (acidul docosahexaenoic) şi EPA (acidul eicosapetaenoic), aceştia creând legături între celulele din întregul corp. De aceea, când vrem să cumpărăm pastile cu Omega 3, este recomandabil să ne asigurăm că ele conţin cel puţin 200 de mg de EPA şi DHA, aceasta fiind cantitatea minimă recomandată.
* Mare atenţie la modul în care păstraţi pastilele cu ulei de peşte, pentru că, din nou, se poate pune problema oxidării substanţei conţinute în ele, ceea ce le-ar afecta eficienţa. Dincolo de păstrarea suplimentelor cu Omega 3 într-un loc întunecat şi răcoros, vă puteţi asigura că ele nu vor râncezi optând pentru variantele care conţin şi antioxidanţi.