"Este inadmisibil că UDMR susţine măsurile luate de coaliţia de guvernare în aşa-zisa reformare a Justiţiei, măsuri care duc la slăbirea luptei anticorupţie şi pun în mare pericol statul de drept din România. Din aceste considerente, Porr nu va participa la congres", se arată într-un comunicat oficial al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).
FDGR putea să refuze sec invitaţia, fără motivaţie sau, pur şi simplu, să nu onoreze congresul UDMR, din februarie, de la Cluj. Şeful etnicilor germani din România a ţinut însă să se distanţeze cât se poate de vizibil de şefii Uniunii maghiarilor din România. Liderii celor mai puternice două etnii din ţară sunt pe poziţii ireconciliabile, iar Porr arată clar cu degetul spre Kelemen Hunor şi spre cei care îi sunt tovarăşi de drum în PSD şi în ALDE.
UDMR duce o politică duplicitară nu de ieri, de azi. Mandatele din Parlament, corespunzătoare tradiţionalului său scor de 6%, au ajutat şi cauze bune, şi cauze otrăvite, au susţinut "soluţii" mai mult sau mai puţin morale. Numai că, după 30 de ani, s-a ajuns, deja, prea departe, iar asta o constată inclusiv maghiarii de rând, cei care ar trebui să se simtă reprezentaţi de liderii Uniunii. Când tu, ca lider al unei minorităţi (sensibilă, prin excelenţă, la tot ce ţine de drepturi şi libertăţi) dai credit unei coaliţii care calcă în picioare cele mai elementare principii ale statului de drept şi care îi demonizează pe străini, atunci te descalifici de la rolul pe care ţi l-ai asumat în faţa alegătorilor tăi. Azi, când sunt luaţi în vizor de către puterea PSD-ALDE marii investitori străini din România, ce garanţie ai tu, ca minoritate, că pe viitor nu va fi luată în vizor altă minoritate, de alt gen, iar, într-o bună zi, chiar minoritatea etnică pe care o reprezinţi?
Dar liderii UDMR nu bat atât de departe. Ei se mulţumesc cu posturile clientelare pe care le primesc după fiecare rundă de alegeri şi cu afacerile călduţe de prin judeţele (sărace) pe care le stăpânesc, unde nu-i ajunge de nici un fel legea românească. Un partid toxic, care a ajuns până aici şi pentru că partidele româneşti nu au ştiut să articuleze o ofertă onestă pentru maghiarul de rând. Dacă noile partide apărute pe piaţă vor şti să facă asta mai bine decât cele vechi, am putea asista la un eşec istoric al Uniunii. Şi chiar la o premieră: în sfârşit, după trei decenii, o guvernare fără UDMR în umbră!