Germanii din România zic "stop" la UDMR

Ciprian Rus
Președintele Forumului Demo­cra­tic al Germanilor din România, Paul-Jürgen Porr, a anunțat zi­lele trecute că a refuzat in­vitația UDMR de a par­­ticipa la congresul formațiunii maghiare din luna februarie, ca urmare a sprijinului pe care UDMR îl acordă coaliției conduse de Liviu Dragnea și Că­lin Popescu Tăriceanu.

"Este inad­misibil că UDMR susține măsurile luate de coaliția de guvernare în așa-zisa reformare a Justiției, măsuri care duc la slăbirea luptei anticorupție și pun în mare pericol statul de drept din România. Din aceste considerente, Porr nu va participa la congres", se arată într-un comunicat oficial al Fo­ru­mului Democrat al Germanilor din România (FDGR).
FDGR putea să refuze sec invita­ția, fără motivație sau, pur și simplu, să nu onoreze congresul UDMR, din februarie, de la Cluj. Șeful etnicilor germani din România a ținut însă să se distanțeze cât se poate de vizibil de șefii Uniunii maghiarilor din Româ­nia. Liderii celor mai puternice două etnii din țară sunt pe poziții ireconci­lia­bile, iar Porr arată clar cu degetul spre Kelemen Hunor și spre cei care îi sunt tovarăși de drum în PSD și în ALDE.
UDMR duce o politică duplicitară nu de ieri, de azi. Mandatele din Parla­ment, corespunzătoare tradiționalului său scor de 6%, au ajutat și cauze bu­ne, și cauze otrăvite, au susținut "so­luții" mai mult sau mai puțin morale. Numai că, după 30 de ani, s-a ajuns, deja, prea departe, iar asta o constată inclusiv maghiarii de rând, cei care ar trebui să se simtă reprezentați de li­derii Uniunii. Când tu, ca lider al unei minorități (sensibilă, prin exce­len­ță, la tot ce ține de drepturi și liber­tăți) dai credit unei coaliții care calcă în pi­cioare cele mai elementare princi­pii ale statului de drept și care îi de­mo­ni­zează pe străini, atunci te des­califici de la rolul pe care ți l-ai asu­mat în fața alegătorilor tăi. Azi, când sunt luați în vizor de către puterea PSD-ALDE marii investitori străini din România, ce garanție ai tu, ca minoritate, că pe viitor nu va fi luată în vizor altă mi­noritate, de alt gen, iar, într-o bună zi, chiar minoritatea etnică pe care o re­pre­zinți?
Dar liderii UDMR nu bat atât de departe. Ei se mulțumesc cu posturile clientelare pe care le primesc după fiecare rundă de alegeri și cu afacerile călduțe de prin județele (sărace) pe care le stăpânesc, unde nu-i ajunge de nici un fel legea românească. Un partid toxic, care a ajuns până aici și pentru că partidele românești nu au știut să articuleze o ofertă onestă pen­tru maghiarul de rând. Dacă noile par­tide apărute pe piață vor ști să facă asta mai bine decât cele vechi, am pu­tea asista la un eșec istoric al Uniunii. Și chiar la o premieră: în sfârșit, după trei decenii, o guvernare fără UDMR în umbră!