Marele şi îndrăgitul instrumentist este şi regizorul artistic al acestui spectacol ce se adresează iubitorilor de muzică bună, de toate vârstele. Repertoriul a fost ales după criterii de calitate maximă, şi adună unele dintre cele mai valoroase creaţii muzicale dedicate Crăciunului. Emy Drăgoi a imaginat o adevărată călătorie de la jazz la gospel, şi de la piese care au făcut istorie în muzică, la improvizaţii pe clapele acordeonului. Este un spectacol îmbunătăţit permanent, iar rezultatul este extraordinar.
Glorie, în Oraşul luminilor
Emy Drăgoi este cel mai bun acordeonist de jazz al momentului. În 2005, Franţa îl declara "Artistul anului" în materie de jazz, şi poate nu întâmplător, căci în această ţară şi-a desăvârşit Drăgoi studiile muzicale, şi tot acolo a fost supranumit "regele jazz-ului la acordeon". Născut într-o familie de muzicieni din Prahova, Ion Drăgoi (pe numele din buletin) şi-a descoperit înclinaţia muzicală încă de la 3 ani. Extrem de precoce, el şi-a impresionat părinţii cu talentul ieşit din comun (tatăl acordeonist şi mama solistă) care l-au ajutat să-şi împlinească chemarea. A studiat la Liceul de Artă din Ploieşti, apoi pianul la Academia de Jazz "Bill Evans" din Paris. Nici nu ieşise bine din adolescenţă, şi cucerea Oraşul luminilor. Plecase acolo pentru un contract de trei luni, dar avea să rămână şi să-şi creeze un nume strălucit pe scena franceză. Acum este implicat într-o mulţime de proiecte muzicale în România: "Magic Naţional", spectacolul-concert regizat de Ion Caramitru; "Cineacordeon", un spectacol cu muzică de film, sau "Caravana jazz manouche". Dar unul dintre proiectele cele mai dragi inimii sale este "3D Pro'ect", în care este implicat alături de cele două fiice ale lui, Bianca şi Alessia Drăgoi. Alături de ele, a urcat mândru, anul acesta, chiar şi pe scena Ateneului Român, cântând el cu acordeonul, fetele lui la vioară.
Bianca Drăgoi, fiica mai mare, are 14 ani şi este posesoarea a numeroase premii muzicale naţionale şi internaţionale. A debutat la vârsta de 12 ani, ca solistă, alături de Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploieşti şi a colaborat cu artişti cunoscuţi în lumea jazz-ului, precum Christophe Lartilleaux sau Samy Daussat şi, nu în ultimul rând, cu celebrul ei tată. La numai 10 ani, Alessia promite, şi ea, să devină un artist cu renume. Cele două surori vor urca pe scenă alături de tatăl lor, într-un splendid spectacol de familie, aşa cum îi stă bine Crăciunului.
Alături de cei trei membri ai familiei Drăgoi, vor cânta şi Grand Orchestra - o formaţie ce adună laolaltă 20 de instrumentişti: violonişti, pian, percuţie, bas, chitară etc. şi Alls'choir - un cor format din solişti ai Operei Române din Bucureşti.
Dar marea surpriză, atât în Bucureşti cât şi în Ploieşti, va fi să o întâlniţi pe minunata actriţă Medeea Marinescu, într-o ipostază mai puţin ştiută: anume aceea de interpretă a muzicii gospel.
Vor exista şi mici diferenţe în programul celor două spectacole. La Ploieşti, de exemplu, Emy Drăgoi îl va avea drept invitat surpriză pe violoncelistul clujean Adrian Naidin, la rândul său, un artist cunoscut şi solicitat, pentru talentul său, în concerte de mare anvergură. Luna trecută, Adrian Naidin "a dat o fugă" şi a concertat în Coreea, la Seul, apoi, după ce s-a întors în ţară, a susţinut, pe 10 decembrie, la Cinema Pro, în Capitală, propriul lui concert de colinde - Rockolinde. A cântat, alături de solista Alexandra Ungureanu, colinde tradiţionale din folclorul românesc, stilizate cu efecte de rock. Şi au avut parte de aplauze la scenă deschisă. Acum, Adrian poposeşte pe scena teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti, ca să întregească, pe 20 decembrie, ceata de colindători-călători a lui Emy Drăgoi.
?n Bucureşti, pe lângă "ceata" de bază, Emy Drăgoi are alţi trei invitaţi de maximă popularitate: pe Ion Caramitru, amfitrionul spectacolului de la TNB, pe îndrăgita solistă de muzică pop, Nico, dar şi un invitat "special", care are darul de a descreţi frunţile - Toni Grecu, de la Divertis.
Pentru concertul "Emy Drăgoi & Grand Orchestra" din Ploieşti, biletele se pot achiziţiona de la agenţia de bilete a teatrului "Toma Caragiu", şi costă 60 lei. Spectacolul din Bucureşti se va ţine în Sala Mare a Teatrului Naţional, pe 23 decembrie, iar biletele s-au pus în vânzare la agenţia de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe www.mystage.ro. Au preţuri cuprinse între 80 şi 100 lei (Stal + Loja oficială).