Încă e frumos, dar o frumuseţe tivită cu umbre reci: umezeală şi pâclă. E momentul să ne ajutăm organismul, declanşând programul de toamnă, menit să ne pregătească pielea, părul şi trupul pentru zilele reci. Urmând sfaturile simple pe care vi le oferim, veţi izbuti să mai păcăliţi încă o dată anotimpul şi vârsta.
* Creme din gros. Folosirea cremelor grase e obligatorie toamna. Numai grăsimea suficientă reţine apa în obraz, ferindu-l de uscăciune. Atenţie: folosiţi creme grase numai când ieşiţi afară din casă. Când vă întoarceţi de la plimbare, ştergeţi-vă obrazul cu un şerveţel parfumat sau, pur şi simplu, cu o dischetă demachiantă. Excesul de grăsime e inestetic.
* Renunţaţi la săpun. Şi la vreme de toamnă, baza unui obraz frumos rămâne buna curăţire a lui. Dar pentru că săpunul usucă, renunţaţi la el în favoarea laptelui sau a cremelor demachiante.
* Culcaţi-vă mai devreme. De două ori pe săptămână, culcaţi-vă la ora 22.00. Melatonina, hormonul care luptă cu îmbătrânirea, are nevoie de somn.
* Un miracol numit Aloe. Aplicat pe obraz dimineaţa, înainte de crema dvs. obişnuită, gelul de Aloe (cosmetic) asigură hidratarea corespunzătoare obrazului, pe durata întregii zile. Iar dacă e să-i credem pe specialiştii americani, el are şi un efect întineritor. Puteţi să recurgeţi şi la o plantă aloe - o bucăţică de frunză despicată în două, aplicată pe obraz cu partea zemoasă, are acelaşi efect. Folosiţi-o şi seara, după ce vă demachiaţi, ca pe un prieten bun pentru noapte.
* Mască de struguri. Cel puţin o dată pe săptămână, aplicaţi pe faţă o mască formată din miez de strugure negru amestecat cu puţină drojdie, dizolvată în apă. Protejează tenul împotriva schimbărilor de temperatură şi îi conferă un aspect luminos.
* Teiul combate cuperoza. Variaţiile de temperatură şi frigul accentuează urmele roşii de cuperoză de pe obraz. Preparaţi zilnic o infuzie dintr-o linguriţă de flori de tei, opărite cu două căni de apă. O cană se bea, cealaltă se aplică sub formă de comprese călduţe pe obraz (10 minute).
* Şi tenul bea... De câte ori staţi întinse, citind o carte sau o revistă, aplicaţi-vă pe faţă mici comprese de vată, îmbibate cu apă minerală medicinală: Vâlcele sau Biborţeni. Mineralele conţinute în ele sunt foarte bune şi pentru obraz.
* Măştile activează. Încetinirea arderilor din corp în perioada de toamnă face tenul palid şi veştejit. Măştile naturiste reglementează însă problema. Amestecaţi o lingură de untdelemn cu 3 linguriţe de argilă, 3 linguriţe de apă şi câteva picături de suc de lămâie, ca să obţineţi un terci. Aplicaţi masca pe obrazul curat, lăsaţi-o să acţioneze 10 minute, apoi spălaţi-vă. Ungeţi-vă cu crema dvs. obişnuită.
* Cremă şi masaj. Când aplicaţi dimineaţa sau seara crema pe obraz, masaţi-o puternic, pentru a stimula astfel şi circulaţia sângelui. Pe frunte şi-n dreptul colţurilor gurii faceţi mişcări orizontale spre exterior, nasul şi nările masaţi-le în jos, iar pomeţii obrajilor - oblic, spre tâmple. Împotriva cutelor adânci, care se formează de o parte şi alta a gurii, se recomandă folosirea unui burete aplicator, mai aspru. Nu uitaţi nici procedeul următor: spălatul de 30 de ori, dimineaţa şi seara, cu apă cât suportaţi mai fierbinte, şi apoi tot de atâtea ori, cu apă rece. Este un masaj la îndemână, cu rezultate de excepţie!
* Saună pentru obraz. Căldura e terapie. Sauna scoate toxinele din piele, activează circulaţia sângelui şi netezeşte ridurile. Alternativa pentru o saună la domiciliu e baia de aburi: un pumn de flori de muşeţel sau de salvie se pun într-un lighenaş şi se opăresc cu apă. Se lasă să se infuzeze şi să se răcească puţin, apoi se face o baie de aburi obrazului, vreme de 5 minute. Uscaţi-vă cu prosopul şi ungeţi-vă bine cu cremă, fără să vă mai clătiţi.