"Dacă mă întrebaţi cu ce se ocupă oamenii din Vama Buzăului, nici nu ştiu ce să vă răspund mai întâi. Se ocupă cu de toate. De când lumea, vămăşenii au făcut ce au făcut şi s-au descurcat", spune Tiberiu Chirilaş, primarul comunei de la poalele Ciucaşului. Stă aşezat pe un scaun ales la întâmplare, de la lunga masă de şedinţe din birou: un detaliu care te face să crezi că eşti, mai degrabă, într-un sediu de firmă străină, nu într-o primărie de comună...
Când spune despre consătenii lui că se descurcă, tânărul edil face gesturi largi, prin care scoate ghilimelele care însoţesc, de obicei, cuvântul. Nu e genul acela de "a te descurca" pe sub mână. Pentru oamenii din Vamă, să se descurce înseamnă, dimpotrivă, să tragă mai mult decât alţii, să-şi pună şi mintea la contribuţie, pentru a mai scoate ceva pe lângă ocupaţia ori salariul de bază şi, mai ales, să-şi pună la bătaie ambiţia de a nu se lăsa mai prejos decât părinţii, bunicii ori străbunii lor. Au moştenit de la strămoşii vămăşeni nu doar un fel de a fi atât de aparte, ci şi păduri, pajişti şi pământuri de care, în ruptul capului, nu pot să-şi bată joc. Sus, la munte, de când lumea, pământul e sfânt, nimic nu cade din cer fără sudoare, aşa că-i păcat de la Dumnezeu să nu lucrezi pământul!
Astfel plămădiţi, nu-i de mirare că vămăşenii au un sat cum rar vezi prin ţară, nici măcar pe la cei mai mândri dintre ardeleni. E ceva care te intrigă, dincolo de bunăstarea care se vede cu ochiul liber, de cum intri dinspre Întorsura Buzăului, prin curţile dichisite ale oamenilor. Satul are ceva aparte, greu de cuprins la prima vedere, are o aşezare şi o curăţenie care cadrează perfect cu peisajul fabulos dimprejur. Nimic ţipător, nimic ieşit din firesc: toţi oamenii, de la copii la bătrâni, îţi dau bineţe, schimbă două vorbe dacă-i opreşti, apoi întind pasul la ale lor. E plină vară şi, printre reprizele de ploaie, sunt atâtea de făcut! Ba de dat la coasă, ba de întors fânul, ba de cărat, ba de cules câte ceva... Răscolite de zumzetul maşinilor de tuns iarba, pajiştile miros înnebunitor, esenţe de plante rare topite în roua dimineţii. Mergi pe marginea drumului, prin Vamă şi, îmbătat de parfumul câmpului, parcă pluteşti... "Ce are atât de aparte satul ăsta?", e gândul care te urmăreşte peste tot pe unde te învârţi.
"Dacă nu vrei balegă pe stradă, du-te la Braşov!"
Din moşi-strămoşi, vămăşenii s-au ocupat cu lemnul şi cu creşterea animalelor. Mai scoteau şi un cartof, dar nu mai mult de atât. Cu ce aveau, coborau mai la vale, la Buzău, spre vechiul Regat, şi schimbau brânza lor de munte, cu grâu şi porumb. "Bunicii mei cu asta s-au ocupat. Bunicul tăia lemne şi mergea cu ele spre Regat, aducea la schimb prune sau porumb, venea cu nutreţ mai bun pentru animale...", îmi povesteşte Tiberiu Chirilaş. Feriţi de colectivizare, după război, vămăşenii nu doar că au rămas cu un simţ al proprietăţii care s-a pierdut prin alte părţi, dar şi-au dezvoltat, cu timpul, şi un spirit întreprinzător care răzbate din tot ce fac. "De-asta mi-e şi greu să spun cu ce se ocupă", revine primarul la prima întrebare. Primul răspuns vine sub forma unui pliant elegant, ce cuprinde o listă cu peste 30 de producători locali de brânzeturi, cu satul, numărul casei şi numărul de telefon ataşat, ca să dai imediat de ei când vrei un caş bun. "Puţini sunt cei de aici care nu au peste 500 de oi şi 30-40 de vaci", îmi spune primarul. S-a zbătut să-i strângă pe toţi într-o asociaţie şi să certifice suprafeţele de păşune, pentru ca oamenii să îşi poată certifica, la rândul lor, produsele, ca fiind bio. Brânza de Vama Buzăului e la mare căutare: când vezi stema asociaţiei "Transhumanţa", cu mândreţea de creastă albă a Ciucaşului şi cu ciobanul păscându-şi vaca, oaia şi capra, ştii că asta e garanţia calităţii!
"La un moment dat îmi spune cineva că nu mai suportă balegile astea de pe străzile din Vamă", spune, râzând, primarul. "Zic: «Du-te în Piaţa Sfatului din Braşov, că acolo nu sunt balegi! Vacile astea au existat de când lumea şi trebuie să existe şi de acum încolo la noi în sat. În Vama Buzăulu nu se poate altfel!»".
Satul din care tinerii nu pleacă
Creşterea animalelor e doar una dintre îndeletnicirile străvechi care se regăsesc şi azi la Vama Buzăului. Se face şi exploatare forestieră, dar nu ca prin alte părţi. "Aici, fiecare e atent la proprietatea lui!", întăreşte primarul. Pe lângă vechile meserii, găseşti azi la Vama Buzăului tot ce vrei: firme de transport, firme care prelucrează lemnul, firme de catering, firme implicate, mai nou, în industria turistică. Acum, primarul vrea să facă în aşa fel încât gospodăria omului să poată să ofere servicii de masă turiştilor. Ideea lui e simplă: dacă fiecare gospodărie are o mică afacere, atunci fiecare familie va avea "condiţii" şi se va simţi în siguranţă. Iar dacă va fi aşa, nimeni din Vamă nu va fi tentat să plece prin străinătate şi să lase satele goale, cum se întâmplă în atâtea locuri din România. La Vama Buzăului, lucrurile stau diferit: comuna înregistrează creştere demografică, este pe plus, chiar şi faţă de perioada comunistă! "Au mai plecat şi de la noi prin Italia sau Spania, dar nu e un fenomen. Bucurie mai mare pentru mine nu există: mie asta îmi spune că oamenii au încercat în permanenţă să-şi facă un rost, că au căutat să prospere aici, în sat, iar asta are la bază hărnicia lor. Dacă vă plimbaţi prin Vama Buzăului, nu trebuie decât să vă uitaţi la gospodăriile oamenilor! Nu o să vedeţi case dărăpănate. Avem familii în care trăiesc câte trei sau patru generaţii într-o gospodărie. Când ai pământ de muncit şi când îi ai pe toţi ai tăi pe lângă tine, nu-ţi vine să te duci nicăieri"...
Ca să nu se mai întindă cu explicaţiile, Tiberiu Chirilaş mi-l prezintă pe Neluţ Mariş, care a venit cu un pic de treabă pe la primărie. Om muncit la câmp şi la pădure, Neluţ mi-l confirmă imediat pe primar, fără să ştie ce-am vorbit înainte. "Domnule, la noi tinerii nu au plecat pe afară. La noi tinerii or rămas în sat, pe lângă bătrâni, să-i ajute cu gospodăria, cu animalele, cu pământul. Majoritatea or rămas pe lângă avere şi şi-or construit casele pe care le vedeţi prin sat. Palate!". Stau cu Neluţ în poarta primăriei din Vama Buzăului şi, privind de-a lungul străzii principale, văd casele oamenilor, chiar în timp ce-mi vorbeşte despre ele. Vile în toată regula, multe dintre ele au fost construite - nu pe bani aduşi din străinătate, ci pe bani trudiţi chiar aici, în vârf de munte, pe graniţa dintre Ardeal şi fostul Regat!
Truda din spatele bunăstării
Că în spatele acestei bunăstări care îţi ia ochii în Vama Buzăului e foarte-foarte multă muncă, nu am nici o îndoială. Mâinile lui Neluţ spun singure povestea încăpăţânării vămăşenilor. "Aici, la noi, programul e program: de la 5 dimineaţa până la 12 noaptea suntem în priză, toată familia. Lucrez cu maică-mea, cu soţia, cu vecinii, că ne mai ajutăm, asta-i regula peste tot". Ca mulţi alţi vămăşeni, şi Neluţ, şi soţia sa au un loc de muncă. Treaba cu agricultura - 5 hectare de teren şi 17 vaci, dintre care 12 cu lapte, plus nişte oi! - e "suplimentul" de după programul de 8 ore. "Venitul nu e foarte mare, câştigi cât să rezişti. Mult facem şi din plăcere. Sincer, nu mi-ar cădea bine să mă duc acasă şi să nu am nimica de făcut. Nu există să stăm seara la televizor!", spune Neluţ Mariş. "Lumea e muncitoare. Suntem mulţi care avem animale, suntem mulţi care lucrăm pământul, pe lângă serviciu: să laşi pământul de pârloagă nu se poate, te doare inima!". Neluţ creşte Bălţată românească, e înscris într-o asociaţie, cu care lucrează pentru îmbunătăţirea rasei. Ia şi o subvenţie pentru asta, 400 de euro pe cap de bovină. Ajută şi banii ăştia, chit că te alegi cu multe controale pe cap. "Bălţata e foarte bună, foarte adaptată la condiţiile de mediu de aici. Dacă o îngrijeşti, îţi şi dă lapte!", îmi spune Neluţ.
Vaca dă, săraca, lapte, dar ce te faci cu el când îl mulgi în şiştar? Când ajung la lapte, toţi cei cu care vorbeşti în Vama Buzăului se fac negri de necaz. "Să vinzi litrul de lapte cu 75 de bani nu-i posibil! Şi o sticlă cu apă plată costă mai mult! Eu, la atâtea vaci, am instalaţie de muls. Dacă socoteşti detergentul, apa, curentul, munca, hrana animalelor, cu ce te alegi?", se întreabă Neluţ. "Mulgi 10 litri de lapte pe zi şi îi dai pe 8 lei? Din care scazi furajele, că vacii dacă nu îi dai, nu îţi dă. Barem 1 leu 50 de ar fi, că aici e lapte bun, totul e eco în zonă", intră în vorbă şi Petrică Tohăneanu. Are, şi el, nouă vaci în gospodărie, iar oi vreo 50. "Multă muncă...".
La 30 de ani de la Revoluţie şi la mai bine de 10 de la aderarea la Uniunea Europeană, agricultura continuă să fie una de subzistenţă în România, la nivel de mică gospodărie, indiferent cât eşti de harnic. Pentru vămăşeni, care şi-au dorit dintotdeauna mai mult de la viaţă, asta e de neconceput! Aşa că nu au avut încotro decât să îşi caute un loc de muncă. Petrică şi soţia sa sunt asistenţi maternali, cresc copii abandonaţi alături de propriii copii şi încă mai speră - "că speranţa moare ultima" - că "poate, poate" va veni şi ziua în care nişte oameni cinstiţi şi harnici precum sunt ei vor putea prospera numai şi numai din munca pământului şi din creşterea animalelor, aşa cum se întâmplă prin alte părţi ale Europei. "Nu ne plângem: avem un cartof în grădinuţă, o ceapă, nu tre' să le luăm din piaţă, de la Braşov. Avem şi utilaje, mai încasăm subvenţii, dar e greu şi aşa. Munca omului nu e plătită aşa cum s-ar cuveni", îmi spune Petrică, în timp ce îmi arată "găzduşagul". Vacile îi sunt la ciurdă, oile în munte, are acasă doar câţiva miei.
Pentru că nu le rentează să dea laptele la fabrică la preţ de nimic, şi Petrică, şi Neluţ, şi toţi cei peste 30 de crescători de animale din asociaţie şi-l procesează singuri şi fac brânzeturi. "Facem brânză de burduf, facem caşcaval. Produsele le vând de acasă, nu mă duc nicăieri, că n-am timp de piaţă. Din cunoştinţe, din gură în gură, s-a dus vorba că brânza-i bună, iar cine a luat o dată de la mine, acum stă la coadă şi aşteaptă să mai fac, ca să mai ia", spune Neluţ. Petrică, la fel, are şi el clienţii lui, care aşteaptă să mai facă un rând de brânză sau de caşcaval. "Poate n-ar fi rău să aibă asociaţia noastră o fabrică de lapte a ei", îi vine o idee lui Petrică. Şi Dănuţ Chirilaş vede o soluţie în asocierea oamenilor: "Ar fi foarte important să avem în zonă un punct unde fiecare să ducă produsele pe care le are, iar de acolo ele să fie distribuite. Asta e o problemă în zonă, să fructifici surplusul de produse: vorbim de cartofi, de legume, de carne, lapte sau ouă. Fiecare ar putea să producă un pic în plus, ca să obţină un mic profit, căci cheltuială e destulă...".
Nebunie de vămăşean: să creşti albine la munte
Între Vama Buzăului şi Braşov faci 30 de minute cu maşina. Mulţi dintre săteni, deşi lucrează la Braşov sau la Prejmer, preferă să stea în Vama Buzăului. De fapt, tocmai combinaţia aceasta de servicii la Braşov, la Prejmer, la Întorsura Buzăului sau la firmele din Vamă, şi încăpăţânarea de a ţine o gospodărie serioasă, cu hectare de pământ, cu vaci multe şi cu zeci sau sute de oi, a dus la prosperitatea aceasta, câştigată, ca peste tot în "România pozitivă", fără pic de ajutor de la stat, dimpotrivă, parcă uneori în ciuda deciziilor "de la centru". Chiar dacă nu le aduce decât un infim profit, oferindu-le, în schimb, o viaţă sănătoasă şi o masă bună, vitele şi munca pământului sunt ceva la care nici un vămăşean nu poate renunţa.
"Ce să facem? Am moştenit nişte terenuri pentru care bunicii noştri au muncit şi au suferit, nu le putem lăsa aşa, de izbelişte! De mâncat trebuie să mâncăm. Carne şi lapte nici nu ştim de când nu am mai cumpărat! Avem şi o mică seră, unde cultivăm roşii. Orice ar fi, terenurile pe care le avem nu le putem lăsa în paragină, chiar dacă nu avem musai nevoie de recolta de acolo, că nu ţinem animale", spune Dănuţ Chirilaş, fratele primarului. Dănuţ lucreză la Finanţe, în Braşov, soţia sa e asistent medical în Întorsură. La statutul meseriilor lor, ar fi putut, liniştiţi, să stea la oraş şi să nu facă agricultură. Ori să stea la ţară "ca la cabană", fără să se spetească cu agricultura. Dar, la fel ca şi consătenii lor, soţii Chirilaş, pur şi simplu, nu au putut sta deoparte şi s-au apucat, pe lângă grădinăritul din spatele casei din Vama Buzăului, şi de apicultură.
"De vreo 12 ani am început cu creşterea albinelor, mai mult din pasiune. Am văzut la alţii, am mers o perioadă să studiez, să învăţ. La noi nu sunt stupi, nu e zonă meliferă, e o aventură să faci apicultură aici. Mulţi mi-au spus chiar că e o nebunie, că e imposibil să reuşesc. Nu a fost uşor. În primul an am avut un stup, apoi doi, iarna i-am pierdut, anul următor am luat un alt roi, am văzut ce am greşit. Cu albinele nu e ca şi cum ai un pui, îl hrăneşti şi creşte. Ai nevoie de multe cunoştinţe, care se acumulează în timp. Fac parte dintr-o asociaţie a crescătorilor de albine, am beneficiat anii trecuţi de nişte fonduri europene din care mi-am făcut dotarea minimă necesară: mi-am luat stupi, mi-am luat topitor de ceară, un maturator, o centrifugă, echipamente fără de care nu poţi face apicultură. E complicat, cu multe formulare, dar te ajută să începi".
Miere dintr-o mie de flori
Mă plimb cu Dănuţ Chirilaş prin spatele casei sale. O curte ca în poveşti: un solar mare, în stânga, pentru roşii şi pentru tot ce-ţi mai trebuie pentru o salată sănătoasă în casă. Câteva ţarcuri cu păsări de curte, un rând lung de straturi cu legume, şi-apoi iarbă cât vezi cu ochii. În capăt de tot e pavilionul cu stupi. Pe dealurile din jur zboară albinele lui Dănuţ ca să aducă acasă cea mai bună miere polifloră din câte am pomenit. O miere specială, adunată din mii de flori, un amestec 100% eco, pentru că dealurile din Vamă, cu miresmele lor care îţi iau minţile, nu au văzut îngrăşăminte de când lumea. Dănuţ Chirilaş îmi povesteşte cu pasiune despre albinele sale, despre cum are grijă de ele, despre cum le dă pace când plouă şi le simte agitate, despre cum le lasă miere din cea mai bună să se poată hrăni cum se cuvine, în lunile lungi de iarnă din Ţara Buzaielor. "Trebuie să îţi placă, trebuie să pui pasiune când vine vorba de agricultură. Apicultura, care pentru noi a fost un hobby, este profitabilă, numai că necesită timp ca să înveţi, ai nevoie de investiţie, iar abia apoi vine profitul. Dar vedeţi şi dumneavoastră că în alte ramuri ale agriculturii e mai greu. Noi înşine investim, uneori, din salariu, ca să putem susţine această activitate. Dar, oricâte greutăţi avem, nimic nu se compară cu senzaţia de fericire pe care am trăit-o când am extras primul borcănel de miere! Aveam un stup sau doi şi aşa ne bucuram, lucraserăm un an de zile pentru asta! Faci familia de albine, aştepţi să culeagă nectarul... Şi la ele, ca la om".