- E o vorbă în popor care spune "Nevoia te învaţă"! De aici am plecat, de fapt: am căutat o soluţie pentru stoparea mobilităţii dentare. După cum se ştie, parodontopatiile se tratează, de obicei, numai chirurgical; însă chirurgia are atât efecte pozitive, cât şi negative. Principalul efect negativ, pe care eu am dorit să-l elimin, este cicatricea - care implică retragerea fiziologică a marginilor plăgii. Oricât de bine ar sutura medicul chirurg plaga, tot rămâne un spaţiu acolo! Dacă în cazul unei operaţii de apendicită, de exemplu, e doar o problemă de ordin estetic, în cazul chirurgiei stomatologice e mult mai grav. De ce? Pentru că dintele este o pârghie care se sprijină în os! Forţa ocluzală a dinţilor e de 100 kg, deci structura osoasă este importantă în această "ecuaţie"! Industria farmaceutică vinde paste de dinţi şi ape de gură (care n-au cum să ajungă în os!) şi de aceea pune accent în reclame pe sănătatea gingiei, dar gingia are doar rol de protecţie. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne spălăm pe dinţi, Doamne fereşte! Igiena bucală este foarte importantă, pasta de dinţi şi apa de gură ajută la curăţarea spaţiilor interdentare şi la distrugerea bacteriilor, dar aceste produse n-au niciun efect asupra mobilităţii dentare!
Indiferent de cauza care duce la slăbirea structurii osoase şi, implicit, la mişcarea dinţilor (pentru că există multe posibile cauze, nu doar parodontopatia), ceva trebuie făcut! Intervenţia chirurgicală, în aceste cazuri, implică chiuretarea ţesutului de granulaţie de sub gingie, a osului bolnav, eventualele goluri rezultate chirurgical fiind umplute cu bio-os artificial, pentru refacerea structurii osoase slăbite. Dar adiţia osoasă are nevoie de irigare cu sânge pentru consolidare, iar sângele n-are de unde să vină, pentru că dintele e ceramic. Aceste proceduri, de cele mai multe ori, nu numai că nu dau rezultatele scontate, ci mai mult strică, pentru că ori de câte ori se intervine asupra osului, acesta se mai retrage 2-3 mm. Din cauza retracţiei ţesutului osos, dintele nu mai are în ce să se sprijine şi astfel apare mobilitatea dentară. Până la vârsta de 30 de ani, celulele stem proprii se mobilizează pentru refacerea structurilor compromise; după această vârstă, capacitatea de formare a celulelor stem scade continuu, iar în paralel, intervine şi procesul fiziologic de îmbătrânire - iată de ce, la un moment dat, distrucţia osoasă nu mai poate fi stopată!
Căutând o soluţie pentru stoparea retracţiei osoase, am izolat o frecvenţă electromagnetică cu care se poate face tratament foarte uşor. Practic, e vorba despre o lungime de undă capabilă să refacă structura osului bolnav, aşa cum puteţi vedea şi în aceste imagini: radiografii panoramice făcute de pacienţi înainte şi după tratament.
- "Electronic Doctor Stem Generator" este disponibil publicului din ţara noastră?
- În România am pus aparatul pe piaţă în urmă cu câţiva ani, după numeroase studii europene, care îi certifică eficienţa, după ce am primit toate autorizaţiile necesare, atât în Europa, cât şi la noi în ţară. În tot acest timp, a fost folosit cu succes de mii de oameni. Pentru că plec mereu de la premisa "primum non nocere", le-am cerut pacienţilor mei să încerce aparatul înainte de orice intervenţie chirurgicală pentru mobilitatea dentară. Iar rezultatele obţinute mi-au depăşit aşteptările: ţesutul osos s-a "strâns" în jurul dinţilor afectaţi şi am constatat refacerea densităţii osoase în peste 98% din cazuri! Din punct de vedere al siguranţei, avem studii ADN realizate în Franţa, care atestă că unda electromagnetică folosită în tratament nu are efecte adverse (studiu mai sigur decât unul clinic, pe subiecţi umani, timp de 50 de ani!).
- În ce constă tratamentul şi cât timp durează?
- De-a lungul vremii, am îmbunătăţit continuu aparatul, pentru o utilizare cât mai facilă. Înainte, pacienţii veneau la cabinet şi stăteau pe scaun cu orele să-şi facă tratamentul. Acum suntem la a treia variantă constructivă, complet personalizată, pe care o fabricăm în Prahova. Luăm amprenta dentară a pacientului, realizăm o bobină de inducţie care să i se potrivească perfect în cavitatea bucală, îi facem un detartraj profesional, apoi îi dăm un aparat (împrumut), iar el face tratamentul acasă - trebuie să stea zilnic două ore în câmpul electromagnetic generat de aparat, pentru "trezirea" celulelor stem din ţesuturi. Procedura e lipsită de dezavantajele tehnicii chirurgicale, respectiv retracţia osoasă. Conform studiilor, tratamentul are eficienţă atestată la o durată medie de utilizare de 100 de ore, dar noi recomandăm tratamentul timp de trei luni consecutiv, pentru consolidarea rezultatelor obţinute. În luna aprilie, spre exemplu, am avut un pacient din Cluj, care în urmă cu şapte ani făcuse tratament pentru o parodontopatie marginală cronică profundă la o mare clinică de specialitate. Când s-a prezentat la cabinet, toţi dinţii i se mişcau; avea indicaţie de extracţie a tuturor dinţilor! I-am dat un aparat şi l-am încurajat să aibă încredere în tratament. L-am revăzut abia săptămâna trecută, la control, după cele 100 de ore de terapie. Are toţi dinţii în gură, unul nu i se mişcă, era foarte fericit! Puteţi discuta cu el, mi-a dat şi un testimonial... După atâta experienţă, eu le pot promite pacienţilor care mai au dinţii implantaţi în os 5 milimetri că-i menţin în aceeaşi condiţie ani de zile la rând cu această terapie modernă!
- Tratamentul este eficient şi pentru pacienţii cu implanturi dentare?
- Desigur, pentru că şi în cazul implanturilor dentare există riscuri: multor pacienţi le cad implanturile după un an sau doi! În prezent, toţi stomatologii sunt şi implantologi, pentru că este o procedură scumpă, care aduce mulţi bani! Nu mai există dentist în Europa care să nu fie şi implantolog. S-a dezvoltat o adevărată industrie, sunt peste 2000 de firme în lume care produc implanturi dentare. Şi toate sunt bune, indiferent de preţul cu care se vând - v-o garantez, ca medic stomatolog! Sunt, la rându-mi, medic chirurg şi am pus mii de implanturi! Problema este alta: are pacientul suficient substrat osos pentru a-i monta un implant? Dacă are ţesut osos pentru implantare, poate să-l ţină şi 20 de ani fără probleme! Dacă nu, chiar şi dacă e din cel mai scump material, poate să-i cadă după un singur an! Întotdeauna, când este vorba despre mobilitatea dentară, trebuie să luăm în calcul calitatea osului pacientului, nu al implantului. Or, Electronic Doctor Stem Generator lucrează tocmai asupra calităţii ţesutului osos, pentru că undele electromagnetice cu lungime de undă mare ajung până în profunzimea osului. Şi mai e o problemă: implantul nu e drept, ca dintele. Arată ca un şurub, are striuri în care se depun mereu resturi alimentare, oricât de bine te-ai spăla pe dinţi! Or, procesul de descompunere a resturilor alimentare va genera infecţii repetate în corp, care nu pot fi eliminate.
În concluzie, nu te apuci să montezi implanturi unui pacient tânăr, căruia poţi să-i salvezi dinţii naturali! Poţi să montezi la pacienţi în vârstă de 60-70 de ani, la care nicio altă procedură nu mai are efect. Pentru că un pacient tânăr cu implanturi tot îşi va pierde dinţii, din cauza infecţiilor. Oricât de bine s-ar spăla pe dinţi, nu va reuşi să-şi cureţe marginea superioară a implantului. Dacă utilizăm Electronic Doctor, întărim osul din partea intraosoasă a implantului şi infecţia nu poate avansa sau va avansa foarte lent, ceea ce înseamnă ani în plus de utilizare a implantului - un avantaj clar pentru pacient!
Dezideratul nostru e să păstrăm dinţii naturali ai pacientului, iar atunci când apar probleme de mobilitate, să nu facem tratamente agresive. Punem mai întâi o coroană dacă doi, trei dinţi nu mai pot fi salvaţi şi abia apoi trecem la implanturi. Sub nicio formă nu voi monta implanturi la pacienţi sub 30-35 de ani! Am avut astfel de pacienţi, cu implanturi căzute după unul, doi ani, pentru că filetul implantului reţine resturile alimentare şi reprezintă o sursă permanentă de infecţie, care afectează în primul rând ţesutul osos de implantare! Se ştie că cel mai bun agent antiinflamator este o celulă sănătoasă. Or, Electronic Doctor Stem Generator creează tocmai aceste celule care păstrează osul sănătos. Toţi pacienţii care au implanturi ar trebui să facă acest tratament o dată pe an (alături de o igienă riguroasă, bineînţeles!), astfel încât periimplantita (procesul inflamator care afectează gingia şi osul alveolar) să nu avanseze.
- Cărei patologii stomatologice se adresează aparatul?
- Electronic Doctor Stem Generator este indicat tuturor pacienţilor cu implanturi şi celor cu mobilitate dentară cauzată de parodontopatii sau alte probleme, în diferite stadii. De asemenea, este indicat ca tratament preventiv (un tratament la trei ani) pentru cei care nu vor să-şi piardă dinţii. Din păcate, nu există o cultură a prevenţiei în România, dar sper să am succes, pentru că mobilitatea dentară şi pierderea dinţilor la vârste tinere reprezintă un adevărat fenomen în ţara noastră. Şi vă spun acest lucru pentru că la mine ajung în special "eşecurile" stomatologice - pacienţi cărora medicii nu le mai pot oferi alte alternative decât proteze dentare mobile, ceea ce nu-i de dorit.
- În ce constă tratamentul şi care este durata optimă de utilizare a aparatului?
- Aparatul are în dotare un aplicator personalizat (după amprenta dentară a pacientului), care trebuie ţinut între dinţi, şi un generator de semnal cu o electronică foarte complexă. Practic, aplicatorul transformă curentul în câmp magnetic, care acţionează la nivelul structurii osoase. Pacientul trebuie să folosească aparatul de 50 de ori, timp de două ore zilnic (nu neapărat consecutive). Mai întâi îi facem un detartraj profund, îi prezentăm modul de utilizare a aparatului şi i-l dăm acasă pentru tratament. Aparatul e mic, compact (are greutatea unui telefon mobil) şi uşor de folosit. Important e ca pacientul să se ţină de tratament. De altfel, avem şi un cititor de date cu care putem controla cât timp şi cum s-a făcut tratamentul. La pacienţii care fac corect tratamentul, rezultatele sunt incredibile; radiografiile de dinainte şi după tratament sunt complet diferite, zici că-s prelucrate în Photoshop! De altfel, când vin la control, după trei luni, pacienţii au obligaţia să-şi facă o nouă radiografie panoramică, ca să observe singuri rezultatele.
- În ciuda atâtor rezultate pozitive, nu prea s-a auzit de Electronic Doctor în România. De ce nu-i faceţi reclamă?
- Decât să investesc bani în marketing şi publicitate, mai bine-i investesc în tehnologie! De altfel, sincer să fiu, nici nu prea are nevoie de publicitate. Credeţi-mă că nu pot face faţă cererilor, ar trebui să am mii de aparate la dispoziţie, iar fabricarea aparatului este foarte scumpă. Sunt mulţumit că i se face reclamă din om în om, la centrele stomatologice din ţară şi din străinătate, cu care colaborez. În schimb, mă gândesc serios să promovez acţiunea preventivă a Electronic Doctor Stem Generator, ca să nu se mai ajungă la atâtea cazuri disperate.
- Cât costă tratamentul?
- Tratamentul pentru 100 de ore, în care este inclus şi preţul dispozitivului personalizat, costă 3.600 lei.
- O altă aplicaţie a aparatului pe care l-aţi realizat este în... cosmetică! Ne puteţi da mai multe detalii despre acţiunea lui în frumuseţe?
- Se ştie că femeile recurg la diverse proceduri estetice pentru a avea tenul mai elastic, mai întins şi mai luminos, pentru a estompa ridurile şi pentru a arăta mai tinere. Fie că vorbim de chirurgie, mezoterapie, dermabraziune chimică, lasere cosmetice sau alte proceduri, toate reprezintă, de fapt, traumatisme care activează celulele stem din ţesuturi. Electromagnetic Skin Regenator activează celulele stem din piele şi are efecte cosmetice incontestabile, pe care le-am descoperit încă de pe când realizam studiile pentru utilizarea lui în domeniul stomatologic. Eram în Franţa, unde timp de trei ani am făcut studii asupra efectelor aparatului, pe mai multe frecvenţe. Trebuia să demonstrez ştiinţific că în zona de acţiune a aparatului, după tratament, există mai multe celule stem decât înainte. Cum nu există o asemenea aparatură pentru stomatologie, am folosit scannere speciale pentru piele, cu care am reuşit să demonstrez obiectiv acest lucru. Astfel am observat şi efectul aparatului asupra tenului; rezultatele m-au uluit, pur şi simplu: după trei luni de utilizare, are rezultate comparative cu cele ale unui lifting chirurgical! Impulsionat de acest nou succes, am realizat o mască facială specială, pentru diferite zone ale tenului în care lungimea de undă are acţiune binefăcătoare. Desigur, am făcut multe studii (pe culturi tridimensionale de piele, pe keratinocite etc. - n-are rost să le enumăr pe toate) pentru dezvoltarea acestei tehnologii de regenerare a tenului prin activarea celulelor stem locale. După finalizarea cercetărilor, mi-am patentat descoperirea în peste 28 de ţări. Patentul a fost verificat de comisiile lor competente timp de 5 ani, mi s-au cerut studii ştiinţifice riguroase pentru aprobări, deci vă daţi seama că e un lucru serios...
Electromagnetic Skin Regenator se foloseşte pentru ten sau pentru zonele cu vergeturi. Unda electromagnetică pe care o folosim înlocuieşte bisturiul - pielea îşi recapătă elasticitatea. După numai o lună se pot observa rezultate concrete: estomparea ridurilor, creşterea elasticităţii pielii, diminuarea petelor pigmentare, refacerea structurii dermei... O rejuvenare vizibilă cu ochiul liber!
- Invenţiile dvs. au fost răsplătite cu numeroase premii internaţionale. V-aţi gândit şi la alte aplicaţii ale acestei lungimi de undă benefice?
- Bineînţeles! Deja avem în studiu clinic utilizarea aparatului în afecţiunile coloanei şi ale articulaţiilor, dar şi în câteva boli organice. Sper ca rezultatele să fie la fel de bune, astfel încât să putem diversifica aplicaţiile undei electromagnetice. Am deschis un orizont terapeutic nou, care promite foarte mult, deci merită să fie dezvoltat. Când vorbim despre sănătate, niciun efort nu e prea mare!
- Unde puteţi fi contactat de cititorii interesaţi de invenţiile dvs.?
- La cabinetul meu din Bucureşti. Fac menţiunea că am dezvoltat parteneriate în mai multe oraşe din ţară şi în majoritatea capitalelor europene, unde pacienţii din provincie sau din străinătate se pot adresa direct colaboratorilor noştri, pentru a nu fi nevoiţi să bată drumul până la Bucureşti.
D-l dr. BOGDAN VLĂDILĂ poate fi contactat la Cabinetul din Calea 13 Septembrie nr. 235, bl. V3, sc. 2, ap. 36, sector 5, Bucureşti, tel. 0752.043.340, 021.410.62.15.
Mai multe detalii despre Electronic Doctor Stem Generator găsiţi pe https://www.stemgenerator.ro/