Dr. BOGDAN VLĂDILĂ - medic stomatolog, inventator - "Am deschis un orizont terapeutic nou, care promite foarte mult"

Florentin Popa
- Domnule doctor, vă propun să pornim de la partea a doua a preocupărilor dvs., inventica: "Electronic Doctor Stem Generator" promite re­sta­bilirea densității osoase maxilare, ceea ce alți cercetători din domeniul medical n-au reușit. Cum ați ajuns la acest rezultat?

- E o vorbă în popor care spune "Nevoia te învață"! De aici am plecat, de fapt: am căutat o so­lu­ție pentru stoparea mobili­tății dentare. După cum se știe, parodontopatiile se tratează, de obicei, numai chirurgical; însă chirurgia are atât efecte pozitive, cât și negative. Principalul efect negativ, pe care eu am dorit să-l elimin, este cicatricea - care implică retragerea fiziologică a marginilor plăgii. Oricât de bine ar sutura medicul chirurg plaga, tot rămâne un spațiu acolo! Dacă în cazul unei operații de apendicită, de exemplu, e doar o pro­blemă de ordin estetic, în cazul chirur­giei sto­matologice e mult mai grav. De ce? Pentru că din­tele este o pârghie care se sprijină în os! Forța oclu­zală a din­ților e de 100 kg, deci structura osoasă este impor­tantă în această "ecuație"! Indus­tria farmaceutică vinde paste de dinți și ape de gură (care n-au cum să ajungă în os!) și de aceea pune accent în reclame pe sănătatea gingiei, dar gingia are doar rol de protecție. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne spălăm pe dinți, Doamne ferește! Igie­na bucală este foarte importantă, pasta de dinți și apa de gură ajută la curățarea spațiilor interden­tare și la distrugerea bacteriilor, dar aceste produse n-au niciun efect asupra mobilității dentare!
Indiferent de cauza care duce la slăbirea struc­turii osoase și, implicit, la mișcarea dinților (pentru că există multe posibile cauze, nu doar parodon­topatia), ceva trebuie făcut! Intervenția chirurgi­cală, în aceste cazuri, implică chiuretarea țesutului de granulație de sub gingie, a osului bolnav, even­tualele goluri rezultate chirurgical fiind umplute cu bio-os artificial, pentru refacerea structurii osoase slăbite. Dar adiția osoasă are nevoie de iri­gare cu sânge pentru consolidare, iar sângele n-are de unde să vină, pentru că dintele e ceramic. A­ceste proceduri, de cele mai multe ori, nu numai că nu dau rezultatele scontate, ci mai mult strică, pentru că ori de câte ori se intervine asupra osului, acesta se mai retrage 2-3 mm. Din cauza retracției țesutului osos, dintele nu mai are în ce să se spri­jine și astfel apare mobilitatea dentară. Până la vârsta de 30 de ani, celulele stem proprii se mobi­lizează pentru refacerea structurilor compromise; după această vârstă, capacitatea de formare a celu­lelor stem scade continuu, iar în paralel, intervine și procesul fiziologic de îmbătrânire - iată de ce, la un moment dat, distrucția osoasă nu mai poate fi stopată!
Căutând o soluție pentru stoparea retracției osoase, am izolat o frecvență electromagnetică cu care se poate face tratament foarte ușor. Practic, e vorba despre o lungime de undă capabilă să refacă structura osului bolnav, așa cum puteți vedea și în aceste imagini: radiografii panoramice făcute de pacienți înainte și după tratament.

- "Electronic Doc­tor Stem Gene­rator" este disponibil publi­cului din țara noastră?

- În România am pus aparatul pe piață în urmă cu câțiva ani, du­pă numeroase studii eu­ropene, care îi certi­fică eficiența, după ce am primit toate autorizațiile necesare, atât în Europa, cât și la noi în țară. În tot acest timp, a fost folosit cu succes de mii de oa­meni. Pentru că plec me­reu de la premisa "pri­mum non nocere", le-am cerut pacienților mei să încerce aparatul înainte de orice intervenție chirurgi­cală pentru mobilitatea dentară. Iar rezultatele obținute mi-au depășit așteptările: țesutul osos s-a "strâns" în jurul dinților afectați și am constatat refacerea densității osoase în peste 98% din cazuri! Din punct de vedere al siguranței, avem studii ADN realizate în Franța, care atestă că unda elec­tro­magnetică folosită în tratament nu are efecte adverse (studiu mai sigur decât unul clinic, pe subiecți umani, timp de 50 de ani!).

- În ce constă tratamentul și cât timp du­rează?

- De-a lungul vremii, am îmbunătățit continuu aparatul, pentru o utilizare cât mai facilă. Înainte, pacienții veneau la cabinet și stăteau pe scaun cu orele să-și facă tratamentul. Acum suntem la a treia variantă constructivă, complet personalizată, pe care o fabricăm în Prahova. Luăm amprenta den­tară a pacientului, realizăm o bobină de inducție care să i se potrivească perfect în cavitatea bucală, îi facem un detartraj profesional, apoi îi dăm un aparat (împrumut), iar el face tratamentul acasă - trebuie să stea zilnic două ore în câmpul electro­magnetic generat de aparat, pentru "trezirea" celu­lelor stem din țesuturi. Procedura e lipsită de de­zavan­tajele tehnicii chirurgicale, respectiv retracția osoasă. Conform studiilor, tratamentul are efi­ciență atestată la o durată medie de utilizare de 100 de ore, dar noi recomandăm tratamentul timp de trei luni consecutiv, pentru consolidarea rezulta­telor obținute. În luna aprilie, spre exemplu, am avut un pacient din Cluj, care în urmă cu șapte ani făcuse tratament pentru o parodontopatie mar­ginală cronică profundă la o mare clinică de spe­cialitate. Când s-a prezentat la cabinet, toți dinții i se mișcau; avea indicație de extracție a tuturor dinților! I-am dat un aparat și l-am încurajat să aibă încredere în tratament. L-am revăzut abia săptă­mâna trecută, la control, după cele 100 de ore de terapie. Are toți dinții în gură, unul nu i se mișcă, era foarte fericit! Puteți discuta cu el, mi-a dat și un testimonial... După atâta experiență, eu le pot promite pacienților care mai au dinții implantați în os 5 milimetri că-i mențin în aceeași condiție ani de zile la rând cu această terapie modernă!

- Tratamentul este eficient și pentru pacienții cu implanturi den­tare?

- Desigur, pentru că și în cazul implan­turilor dentare există riscuri: multor pa­cienți le cad implan­turile după un an sau doi! În prezent, toți stomatologii sunt și implantologi, pentru că este o procedură scumpă, care aduce mulți bani! Nu mai există dentist în Eu­ropa care să nu fie și implantolog. S-a dez­voltat o adevărată industrie, sunt peste 2000 de firme în lume care produc implanturi dentare. Și toate sunt bune, indiferent de prețul cu care se vând - v-o garantez, ca medic stomatolog! Sunt, la rându-mi, medic chirurg și am pus mii de implanturi! Problema este alta: are pacientul suficient substrat osos pentru a-i monta un implant? Dacă are țesut osos pentru implantare, poate să-l țină și 20 de ani fără pro­bleme! Dacă nu, chiar și dacă e din cel mai scump material, poate să-i cadă după un singur an! Întot­deauna, când este vorba despre mobilitatea den­tară, trebuie să luăm în calcul calitatea osului pa­cientului, nu al implantului. Or, Electronic Doctor Stem Generator lucrează tocmai asupra calității țesutului osos, pentru că undele electromagnetice cu lungime de undă mare ajung până în profun­zimea osului. Și mai e o problemă: implantul nu e drept, ca dintele. Arată ca un șurub, are striuri în care se depun mereu resturi alimentare, oricât de bine te-ai spăla pe dinți! Or, procesul de des­com­punere a resturilor alimentare va genera infecții repetate în corp, care nu pot fi eliminate.
În concluzie, nu te apuci să montezi implanturi unui pacient tânăr, căruia poți să-i salvezi dinții naturali! Poți să montezi la pacienți în vârstă de 60-70 de ani, la care nicio altă procedură nu mai are efect. Pentru că un pacient tânăr cu implanturi tot își va pierde dinții, din cauza infecțiilor. Oricât de bine s-ar spăla pe dinți, nu va reuși să-și curețe marginea superioară a implantului. Dacă utilizăm Electronic Doctor, întărim osul din partea intra­osoasă a implantului și infecția nu poate avansa sau va avansa foarte lent, ceea ce înseamnă ani în plus de utilizare a implantului - un avantaj clar pentru pacient!
Dezideratul nostru e să păstrăm dinții naturali ai pacientului, iar atunci când apar probleme de mobilitate, să nu facem tratamente agresive. Pu­nem mai întâi o coroană dacă doi, trei dinți nu mai pot fi salvați și abia apoi trecem la implanturi. Sub nicio formă nu voi monta implanturi la pacienți sub 30-35 de ani! Am avut astfel de pacienți, cu implanturi căzute după unul, doi ani, pentru că filetul implantului reține resturile alimentare și reprezintă o sursă permanentă de infecție, care afectează în primul rând țesutul osos de implan­tare! Se știe că cel mai bun agent antiinflamator este o celulă sănătoasă. Or, Electronic Doctor Stem Generator creează tocmai aceste celule care păs­trează osul sănătos. Toți pacienții care au implan­turi ar trebui să facă acest tratament o dată pe an (alături de o igienă riguroasă, bineînțeles!), astfel încât periimplantita (procesul inflamator care afectează gingia și osul alveolar) să nu avanseze.

- Cărei patologii stomatologice se adresează aparatul?

- Electronic Doctor Stem Generator este indi­cat tuturor pacienților cu implanturi și celor cu mobilitate dentară cauzată de parodontopatii sau alte probleme, în diferite stadii. De asemenea, este indicat ca tratament preventiv (un tratament la trei ani) pentru cei care nu vor să-și piardă dinții. Din păcate, nu există o cultură a prevenției în România, dar sper să am succes, pentru că mobilitatea den­tară și pierderea dinților la vârste tinere reprezintă un adevărat fenomen în țara noastră. Și vă spun acest lucru pentru că la mine ajung în special "eșecurile" stomatologice - pacienți cărora medicii nu le mai pot oferi alte alternative decât proteze dentare mobile, ceea ce nu-i de dorit.
Din păcate, paro­don­toza a devenit o "sperie­toare" pentru pacienți. Medicii le spun că dacă nu-și în­grijesc dantura, ajung la parodontoză. Ceea ce se și întâmplă, într-un final! Apoi li se fac lucrări costisitoare, fă­ră ca nimeni să se în­grijească de struc­tura osoasă a pacientului. Este inadmisibil să faci o lucrare înainte să te asi­guri că osul e într-un stadiu sănătos și nu se mai retrage. Dacă pro­cesul de re­tracție osoasă nu înce­tează, trebuie să-i tai pacientului lu­crarea și să-i faci alta - și nu-i deloc ieftin! Mi-e milă de pacienții care ajung în astfel de situații din cauza unor interese financiare meschine. Știu că voi fi înjurat de mulți colegi de breaslă (nu că n-aș fi înjurat deja demult!), dar tre­buie să se știe acest lucru.

- În ce constă tratamentul și care este durata optimă de utilizare a aparatului?

- Aparatul are în dotare un aplicator perso­nalizat (după amprenta dentară a pacientului), care trebuie ținut între dinți, și un generator de semnal cu o electronică foarte com­plexă. Practic, aplica­torul transformă curentul în câmp magnetic, care acțio­nează la nivelul structurii osoase. Pa­cientul trebuie să folosească aparatul de 50 de ori, timp de două ore zilnic (nu neapărat consecutive). Mai întâi îi fa­cem un detartraj profund, îi prezentăm modul de utilizare a aparatului și i-l dăm acasă pentru tratament. Aparatul e mic, compact (are greu­tatea unui telefon mobil) și ușor de folosit. Important e ca pacientul să se țină de tratament. De altfel, avem și un cititor de date cu care putem controla cât timp și cum s-a făcut tratamentul. La pacienții care fac corect tratamentul, rezultatele sunt incredibile; radiografiile de dinainte și după tratament sunt complet diferite, zici că-s prelucrate în Photoshop! De altfel, când vin la control, după trei luni, pa­ci­enții au obligația să-și facă o nouă radiografie pa­noramică, ca să observe singuri rezultatele.

- În ciuda atâtor rezultate pozitive, nu prea s-a auzit de Electronic Doctor în România. De ce nu-i faceți reclamă?

- Decât să investesc bani în marketing și publicitate, mai bine-i investesc în tehnologie! De altfel, sincer să fiu, nici nu prea are nevoie de pu­blicitate. Credeți-mă că nu pot face față cererilor, ar trebui să am mii de aparate la dispoziție, iar fabricarea aparatului este foarte scumpă. Sunt mul­țumit că i se face reclamă din om în om, la centrele stomatologice din țară și din străinătate, cu care colaborez. În schimb, mă gândesc serios să promo­vez acțiunea preventivă a Electronic Doctor Stem Generator, ca să nu se mai ajungă la atâtea cazuri disperate.

- Cât costă tratamentul?

- Tratamentul pentru 100 de ore, în care este inclus și prețul dispozitivului personalizat, costă 3.600 lei.

- O altă aplicație a aparatului pe care l-ați realizat este în... cosmetică! Ne puteți da mai multe detalii despre acțiunea lui în frumusețe?

- Se știe că femeile recurg la diverse proceduri estetice pentru a avea tenul mai elastic, mai întins și mai luminos, pentru a estompa ridurile și pentru a arăta mai tinere. Fie că vorbim de chirurgie, me­zoterapie, der­ma­bra­ziune chimică, la­sere cosme­tice sau alte proceduri, toate repre­zintă, de fapt, trauma­tisme care activează celulele stem din țesu­turi. Electro­magnetic Skin Rege­nator acti­vează celu­lele stem din piele și are efecte cos­metice in­contestabile, pe care le-am desco­perit încă de pe când realizam stu­diile pentru utilizarea lui în do­me­niul stoma­tologic. E­ram în Franța, unde timp de trei ani am fă­cut studii asupra efec­telor aparatu­lui, pe mai multe frecvențe. Tre­buia să demonstrez științific că în zona de acțiune a aparatului, după tratament, există mai multe celule stem decât îna­in­te. Cum nu există o asemenea apa­ratură pentru stomato­lo­gie, am folosit scanne­re speciale pentru piele, cu care am reușit să demonstrez obiectiv acest lucru. Astfel am observat și efectul aparatului asupra tenului; rezultatele m-au uluit, pur și sim­plu: după trei luni de utilizare, are rezultate com­parative cu cele ale unui lifting chirurgical! Impul­sionat de acest nou succes, am realizat o mască facială specială, pentru diferite zone ale tenului în care lungimea de undă are acțiune binefăcătoare. Desigur, am făcut multe studii (pe culturi tridimen­sionale de piele, pe kera­tinocite etc. - n-are rost să le enumăr pe toate) pen­tru dezvoltarea acestei teh­nologii de regenerare a tenului prin activarea celu­lelor stem locale. După finalizarea cercetărilor, mi-am patentat descoperi­rea în peste 28 de țări. Patentul a fost verificat de comisiile lor compe­tente timp de 5 ani, mi s-au ce­rut studii științifice rigu­roase pentru aprobări, deci vă dați seama că e un lucru serios...
Electromagnetic Skin Regenator se folosește pentru ten sau pentru zonele cu vergeturi. Unda elec­tromagnetică pe care o folosim înlocuiește bis­turiul - pielea își recapătă elasticitatea. După numai o lună se pot observa rezultate concrete: estom­parea ridurilor, creșterea elasticității pielii, dimi­nua­rea petelor pigmentare, refacerea structurii der­mei... O rejuvenare vizibilă cu ochiul liber!

- Invențiile dvs. au fost răsplătite cu nume­roase premii internaționale. V-ați gândit și la alte aplicații ale acestei lungimi de undă benefice?

- Bineînțeles! Deja avem în studiu clinic utili­zarea aparatului în afecțiunile coloanei și ale arti­culațiilor, dar și în câteva boli organice. Sper ca rezultatele să fie la fel de bune, astfel încât să pu­tem diversifica aplicațiile undei electromagnetice. Am deschis un orizont terapeutic nou, care promite foarte mult, deci merită să fie dezvoltat. Când vor­bim despre sănătate, niciun efort nu e prea mare!

- Unde puteți fi contactat de cititorii interesați de invențiile dvs.?

- La cabinetul meu din București. Fac mențiu­nea că am dezvoltat parteneriate în mai multe orașe din țară și în majoritatea capitalelor europene, unde pacienții din provincie sau din străinătate se pot adresa direct colaboratorilor noștri, pentru a nu fi nevoiți să bată drumul până la București.


D-l dr. BOGDAN VLĂDILĂ poate fi contactat la Cabinetul din Calea 13 Septembrie nr. 235, bl. V3, sc. 2, ap. 36, sector 5, București, tel. 0752.043.340, 021.410.62.15.
Mai multe detalii despre Electronic Doctor Stem Generator găsiți pe https://www.stemgenerator.ro/