- Când te gândeşti la o băutură bună din Sălaj, imediat îţi vine în minte, fie o ţuică de prune, fie o palincă de foc. Ei bine, trebuie să ştiţi că în Sălaj se face şi cea mai bună şampanie din România! Într-un mic sat din nordul Transilvaniei, Carastelec, unde peisajul îţi taie respiraţia prin frumuseţea şi sălbăticia lui, cinci prieteni şi-au pus ambiţia şi experienţa împreună, pentru a crea o şampanie mai ceva ca a francezilor. Povestea lor cu final fericit ne-a spus-o doamna Edit Leitersdorfer, cea care astăzi are în grijă Cramele Carastelec -
Cinci pentru eternitate
- E aproape de necrezut, că într-un sătuc din nordul extrem al ţării, aţi reuşit să creaţi o şampanie care azi cucereşte Europa. Ce reţetă misterioasă aţi folosit?
- Am reuşit să facem vinuri speciale şi să reprezentăm România la Campionatul Mondial de Şampanii şi vinuri spumante din Londra, unde am obţinut, nu una, ci două medalii de argint, pentru două dintre spumantele noastre: Carassia Blanc de Blancs şi Carassia Brut Rose. Sunt spumante de cea mai înaltă clasă, obţinute exclusiv prin metoda tradiţională, cu a doua fermentaţie în sticlă. Ne mândrim foarte mult cu aceste premii. Ele completează palmaresul nostru, în care mai avem o medalie de aur obţinută la WineUp Selection Cluj, sau o altă medalie de aur, la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti. Premiul din Londra ne-a bucurat în mod special, pentru că acolo este o concurenţă mondială foarte mare şi, uite, cu toate acestea am ieşit în primii trei, din peste 120 de crame, unele cu tradiţie îndelungată.
- România e plină de surprize în cele mai neaşteptate locuri! Dar satul dvs. are doar câteva sute de locuitori...
- A fost o întâmplare fericită: mai multe poveşti s-au întâlnit la un moment dat şi s-au transformat în destin, aş zice. Pe de o parte, este povestea acestui loc necunoscut, care însă are o foarte veche tradiţie viticolă. În această zonă s-a descoperit un tezaur din care făcea parte un colier din aur, datat secolul al IV-lea, ce poartă simbolurile lui Bacchus. Deci, cel mai probabil, din vremuri străvechi oamenii au ştiut că aceste dealuri răcoroase dau un vin rafinat. Tradiţia viticolă a continuat până în 2004, când renumitul creator de vinuri, Gal Tibor, s-a îndrăgostit de aceste dealuri şi şi-a dat seama că sunt o comoară pentru Pinot Noir şi alte soiuri folosite pentru şampanizare. Aşa se face că în 2011, cinci prieteni şi-au unit forţele financiare şi cunoştinţele într-ale viticulturii şi au plantat peste 22 de hectare de viţă de vie, pe acest amfiteatru uriaş aflat deasupra satului. A urmat o întreagă aventură pentru accesarea fondurilor europene, destinate construcţiei cramei propriu-zise. Cu mult suspans, din cauza birocraţiei schimbătoare de la o lună la alta, cei cinci prieteni au reuşit, totuşi, să construiască şi crama, în care povestim acum, o cramă ultra-modernă, şi care a luat premiul pentru cea mai ecologică cramă din România. Tot sistemul de răcire şi încălzire se realizează cu pompe de aer, forate la mare adâncime în pământ. Nu a fost simplu, au fost şi momente în care am crezut că proiectul se va prăbuşi, dar aşa cum v-am spus, probabil acesta era destinul locului.
- Care a fost cel mai dificil obstacol?
- La un moment dat, din cauza legislaţiei care s-a schimbat brusc, a trebuit să arătăm că avem în cont jumătate din valoarea proiectului pe fonduri europene. Adică, aveam la dispoziţie 60 de zile, ca să facem rost de aproape un milion şi jumătate de euro! Am luat băncile la rând şi nimeni nu a vrut să ne dea o scrisoare de garanţie sau un credit pe termen lung. Prietenul unuia dintre investitori ne-a împrumutat aceşti bani pentru o zi, ca să arătăm doar că îi avem în cont. Fără un asemenea gest de mare încredere, prin care cineva îţi pune peste un milion de euro în cont, cu promisiunea că a doua zi îi dai la loc, ce făceam? Cine ar fi dat aceşti bani pentru o zi împrumut cuiva? De-asta zic că Dumnezeu ne-a iubit şi a vrut să facem ceva bun aici.
- Aici faceţi doar şampanie sau şi altfel de vinuri?
- În primul rând, nu putem să îi spunem şampanie, îi spunem vin spumant, şampania fiind un nume rezervat doar pentru ce se produce în Franţa. Dar pe lângă "şampania" Carassia, mai avem şi altfel de vinuri, toate cu accent pe calitate. Avem şi vinuri frizzante, cum le spun italienii, dar şi o serie de vinuri clasice, sub numele de Vinca. Vinurile acestea clasice (sau liniştite), sunt maturate cel puţin o jumătate de an, în butoaie de stejar.
Vinul care se frământă de opt ori
- Cât de greu este să obţii un vin spumant ca cel premiat la Londra?
- E destul de complicat şi e nevoie şi de ştiinţă şi de un dram de noroc. În primul rând, că nu se poate face spumant din orice fel de struguri, şi întreaga plantaţie, încă de la început, trebuie gândită pentru spumant. Se recoltează mai devreme, pentru că e nevoie de aciditate mare, şi după ce îl punem în sticle, stăm cu mari emoţii, pentru că nu ştim dacă o să înceapă să fermenteze sau nu. Dacă el nu începe să fermenteze în sticlă, este o mare problemă, că nu ai ce să îi faci ca să îl porneşti. Este momentul în care ai nevoie şi de un dram de noroc sau, ca un înger binevoitor să îşi înmoaie un deget în vinul tău, ca acesta să pornească noua viaţă, noua fermentaţie care să îl transforme în şampanie. Dacă începe să fermenteze şi totul este bine, atunci această sticlă nu va avea 3 bari ca presiune, ci chiar 4 sau 6. Peste 3 bari se consideră vin spumant, sub această limită este doar vin frizant. Măsurăm această presiune prin dop. Deci, este un proces lung, care necesită multă atenţie şi, poate de aceea, se spune că un vin se frământă de opt ori înainte de a ajunge un spumant bun.
- Oare în România, aceste vinuri rafinate sunt apreciate de consumatori la fel ca în Londra?
- Sigur că o şampanie sau un vin spumant sunt mai scumpe decât un prosecco făcut în tanc de inox, şi mulţi dintre patronii de magazine şi de restaurante care au venit la cramă noastră, ne-au întrebat ce să facă cu astfel de "fineţuri". Le-am zis gustaţi şi apoi discutăm. Aşa am vândut tot ce am făcut în prima ediţie, iar acum, crama este goală, pentru că am vândut absolut tot ce am avut. Calitatea şi-a găsit singură clientul şi tendinţa către produse de calitate este în creştere şi în România. De altfel, România are un potenţial enorm în viticultură şi asta este cunoscut şi recunoscut şi de investitorii europeni. Foarte multe crame de astăzi sunt ale italienilor şi ale francezilor, pentru că ei nu mai au unde să se extindă în ţara lor, iar aici este potenţial şi sunt creatori de vinuri care vin şi lucrează, atât pentru publicul românesc, tot mai cunoscător şi mai pretenţios, dar şi pentru iubitorii de vin din întreaga Europă.