Moldoveni cu obârşie muntenească
Intru pe strada Biserica Amzei. Dintr-o curte mascată de arbori înalţi şi arbuşti decorativi răzbate o muzică discretă, de club cu terasă. E sâmbătă dimineaţa, mesele sunt goale sub umbrelele larg desfăcute. Un şef peste chelneri mă lasă să fotografiez din curte. Ba încă mă invită să vizitez şi interioarele. Casa a fost renovată şi ornamentica păstrată. Un lucru bun. Consultând planul cadastral din 1911, descopăr că proprietar al casei era Eufrosina Lascăr Catargiu, soţia eminentului om politic. În 1911, însă, erau morţi amândoi, Lascăr decedase în 1899, iar Eufrosina în 1907. Probabil, municipalitatea nu actualizase încă datele succesorale. Catargiu a fost o veche familie boierească din Moldova, cu obârşie în Ţara Românească. Unii genealogi consideră că la începutul începuturilor ar fi fost un neam de tătari, alţii cred că numele li s-ar fi tras de la comerţul cu catâri. Cert este că un Catargiu valah a luptat împotriva lui Matei Basarab, dar fiind învins împreună cu ortacii săi, au fost nevoiţi să se refugieze în Moldova, la curtea lui Vasile Lupu. Boierul muntean a prins rădăcini în pământul moldav. Istoricii susţin că a intermediat căsătoria unui fiu al voievodului moldovean cu fata unui cazac. Mai târziu, un Ştefan Catargiu a ajuns om politic şi ministru, înainte de unirea principatelor. Lascăr a fost unul dintre fiii lui şi a reuşit să devină mult mai faimos şi să joace un rol decisiv în politica românească de după 1859, ajungând şef de guvern, lider al Partidului Conservator şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Un erou conjugal
Printre cei care au tras sforile şi s-au implicat direct pentru îndepărtarea lui Cuza din scaunul domnesc, s-a numărat şi Lascăr Catargiu. Conservator redutabil, a urzit, împreună cu liberalul C.A. Rosetti şi moderatul Ion Ghica, "monstruoasa coaliţie", care a dus, în final, la îndepărtarea domnitorului român. Politicianul conservator a făcut apoi parte din locotenenţa care a condus ţara după abdicare. Unii susţin că boierul ar fi nutrit înainte ambiţia de a fi fost ales domn al Moldovei, în ianuarie 1859, şi că i-ar fi purtat pică lui Cuza, care a avut atunci mai mult succes. Sunt însă memorialişti care resping o astfel de ipoteză, susţinând că dacă au existat astfel de ambiţii, au aparţinut mai degrabă Eufrosinei, soţia lui Lascăr, născută Ventura. Descrierea făcută de scriitorul Radu Rosetti în cartea "Din prima tinereţe. Amintiri", ed. Humanitas, este destul de explicită: "În schimbul bogăţiei sale, cucoana Frosa era urâtă şi, fără a fi rea, de un caracter absolut nesuferit. (...) Incultă, vanitoasă, capricioasă la culme, meschină, interesată, zgârcită, neurastenică, alcătuia un ansamblu al tuturor însuşirilor ce o soţie nu trebuie să le aibă". Mai departe, autorul se pune chezaş că, în ciuda acestor trăsături negative, Lascăr i-a fost credincios soţiei sale, în cei patruzeci de ani de căsnicie! Pe doamna Catargiu o regăsim şi într-o scurtă notă semnată de I.L. Caragiale, cu titlul "Sub ce regim trăim!". Potrivit unei ştiri, doamnei îi fusese furat un geamantan în timpul călătoriei cu trenul, prilej pentru scriitor să se întrebe şugubăţ: "Dacă bagajul soţiei primului ministru, care stă la putere prin voinţa regală, este expus la aşa accidente, ce trebue să sufere pe căile noastre ferate bagajele damelor din opoziţie, şi mai ales ale republicanelor?".
"Se pierde ţara"
Credincios i-a fost Lascăr şi regelui Carol I, colaborarea dintre politician şi monarh fiind de notorietate în epocă. Politicianul conservator era membru al locotenenţei care conducea ţara după abdicarea lui Cuza şi i-a înmânat puterea prinţului german sosit să inaugureze în România o epocă de dezvoltare economică şi culturală. Chiar în anul urcării pe tron a noului prinţ, 1866, Catargiu a devenit şeful Consiliului de Miniştri, dar şi-a dat demisia după numai două luni din cauza neînţelegerilor avute cu unii lideri liberali. Câţiva ani mai târziu, în timpul crizei dinastice declanşate de liberali, criză care era gata să-l facă pe prinţ să-şi ia lumea în cap şi să părăsească balamucul politic de la Bucureşti, politicianul conservator, Lascăr Catargiu, a reuşit un miracol: l-a convins pe Carol I să-şi scoată lucrurile din geamantane şi să le pună la loc în dulap. Au rămas celebre cuvintele spuse de omul politic în acele momente: "Aiasta nu se poate, Măria Ta, fiindcă se pierde ţara". Carol I l-a ascultat, şi-a scos din minte gândul abdicării şi s-a întors la treburile deloc uşoare ale ţării. Conducerea guvernului a fost preluată de conservatori, cu Lascăr Catargiu în frunte. Guvernarea conservatoare a durat până în 1876. Acelaşi memorialist citat mai sus ne asigură că "niciunul din miniştri n-a ieşit din guvern bucurându-se de o stare materială mai bună decât aceea ce o avea când a intrat într-însul". Din 1876 până în 1888, la putere fiind liberalii, Catargiu s-a retras la ţară, în Moldova, fără să renunţe însă la politică. A fost deputat şi senator, ranguri care, pare-se, nu i-au adus câştiguri financiare mulţumitoare, fiindcă i-a cerut un împrumut chiar lui Carol I, "cu dobânzi moderate şi cu facultate să-l ramburseze în mai multe rate". Omul politic îi era dator Majestăţii Sale cu bani, dar majestatea sa îi era datoare moral omului politic, care insistase, în 1871, să rămână pe tron. Într-un fel, noi, românii, îi suntem datori lui Lascăr Catargiu, fiindcă rămânerea pe tron a lui Carol I în 1871 a adus ulterior beneficii imense naţiunii noastre. Să nu evocăm decât obţinerea independenţei de stat şi ar fi de ajuns.
O casă cu noroc
În 1889, Lascăr Catargiu a venit din nou pe val, liberalii intrând în opoziţie. A fost şi şef de cabinet, şi ministru de interne, iar în plan politic, a condus Partidul Conservator între 1881-1895. În tinereţe a fost un protestatar, semnând, la Iaşi, o proclamaţie împotriva regimului despotic al domnitorului Mihail Sturdza. A intrat apoi în graţiile următorului domnitor şi a ajuns şef al Poliţiei din Iaşi! Mai târziu, din postura de ministru de interne, la Bucureşti, va declara, în contextul unor proteste de stradă, că "nu voi permite ca uliţa să facă legi". Cam asta spun şi actualii guvernanţi şi parlamentari ai puterii, când se trezesc cu mulţimile de protestatari pe străzi. Spre deosebire de păpuşarii jocului politic actual, Lascăr Catargiu a fost însă un om cumpătat, cinstit, "dispreţuitor al luxului, sobru în mâncare, simplu în îmbrăcămintea lui încă din tinereţe", după cum ne asigură memorialistul citat mai sus. Descrierea este susţinută şi de aspectul casei din strada Biserica Amzei, nr. 30, casă proiectată de arh. Alexandru Săvulescu şi construită în 1883, când omul politic era în opoziţie şi mai plătea încă rate Majestăţii Sale. Din fericire, această casă a rămas în picioare şi a fost restaurată, devenind... restaurant. Unora, mai conservatori, s-ar putea să nu le convină, imaginându-şi mai degrabă un muzeu în memoria lui Lascăr Catargiu, dar haideţi să vedem partea plină a paharului: în timp ce alte reşedinţe bucureştene au dispărut, casa aceasta parcă îşi trăieşte o nouă tinereţe, în straie noi. A avut mână bună boierul!