Sunătoarea
* Boli hepatice, boli ale vezicii biliare, colită cronică, gastrită, ulcer gastric
1. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sunătoare. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi, între mese.
2. Se ia de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, câte o jumătate de linguriţă de pulbere obţinută din flori de sunătoare uscate şi măcinate, cu puţină apă.
* Împotriva depresiei
1. Se pun 3 linguri de sunătoare într-un litru de apă. Se fierb timp de 10 minute la foc scăzut. Lăsaţi să se răcească, apoi strecuraţi. Beţi trei ceşti pe zi.
2. Se combină rozmarin, cimbru şi sunătoare în părţi egale. Luaţi o lingură din amestec şi turnaţi peste ea o cană cu apă clocotită, lăsaţi la infuzat15 minute. Beţi 2 ceşti pe zi.
* Răni, cicatrice, arsuri, vânătăi, eczeme, ulceraţii, piele uscată şi aspră
1. Într-un recipient de sticlă se introduc flori de sunătoare, fără să fie îndesate, se toarnă deasupra ulei de măsline, astfel încât să le acopere. Se închide ermetic şi se pune 2-3 săptămâni la loc cu lumină şi căldură. Uleiul va deveni roşiatic după un timp. La final, filtraţi şi stoarceţi bine florile, apoi depozitaţi uleiul rezultat într-o sticlă de culoare închisă, la loc rece. Ca tratament, se aplică ulei, prin masaj uşor, pe zona afectată.
2. Se fierb 300 g sunătoare în 2 litri de apă, vreme de 5 minute. Se lasă o oră la infuzat. Se strecoară decoctul şi se adaugă la apa din cadă. Nu staţi în ea mai mult de 20 de minute.
3. Peste 3 linguri de flori de sunătoare se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă să stea 15 minute, apoi se strecoară. Se fac comprese înmuiate în infuzie, care se aplică pe zonele afectate. Se ţin 15 minute.
* Sciatică, nevralgie
Se pun 300 g flori de sunătoare şi 200 g flori de gălbenele într-un litru de ulei de măsline. Se fierb la foc mic, timp de o oră. Se lasă să se răcească, se filtrează şi se toarnă într-un borcan etanş. Aplicaţi o cantitate mică pe zona afectată, prin masaj delicat, o dată pe zi.
Muşeţelul
* Gastrită, ulcer gastric şi duodenal, colită, infecţie urinară
Turnaţi o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de muşeţel. Lăsaţi la infuzat 15 minute, apoi strecuraţi lichidul. Se beau 3 căni pe zi, între mese.
* Digestie dificilă, balonare
Beţi după mesele principale câte o cană cu ceai preparat din o linguriţă flori muşeţel şi o linguriţă frunze de mentă. Se infuzează 15 minute.
* Răceală, gripă, sinuzită, bronşită, astm bronşic, traheită, laringită
2. Se pune pe foc o jumătate de litru de apă la care se adaugă 2 mâini de flori de muşeţel şi o mână de sare. Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc, şi se fac inhalaţii, cu capul acoperit de un prosop. Faţa să fie la o distanţă de 20-30 cm faţă de vas. Se inhalează aburii timp de 5-10 minute.
* Reumatism
Puneţi la macerat, vreme de 6 zile, 200 g flori de muşeţel uscat şi mărunţit, într-o jumătate de litru de ulei de măsline. Agitaţi de 5 ori în fiecare zi. După a şasea zi, strecuraţi preparatul şi puneţi-l la rece. Aplicaţi ulei de muşeţel în zonele dureroase, cu masaj blând, de 2-3 ori pe zi.
* Dureri menstruale
Opăriţi 100 g de flori de muşeţel cu un litru de apă clocotită. Lăsaţi ceaiul o oră la infuzat, apoi strecuraţi. Se bea pe parcursul unei zile. Concomitent, aplicaţi pe abdomen cataplasme călduţe cu flori de muşeţel.
* Insomnie, anxietate
Puneţi într-un litru de vin alb 4 linguri de flori de muşeţel uscate şi mărunţite. Se lasă la macerat 10 zile, apoi se filtrează. Se beau 2 pahare pe zi, din care ultimul, înainte de culcare cu o oră.
* Acnee, piele iritată
Puneţi 2 linguri de flori de muşeţel într-o cană cu apă care fierbe. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l acoperit o oră. Filtraţi şi aplicaţi comprese cu infuzia de muşeţel pe zonele afectate, timp de 15 minute zilnic.
Sânziana galbenă
* Hipertiroidie, noduli tiroidieni, afecţiuni ale coardelor vocale, ale laringelui şi limbii
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sânziene. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi. Pentru gargară, se prepară o infuzie mai concentrată: trei linguri de flori de sânziene se opăresc cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară pe parcursul unei zile. În paralel cu tratamentul de mai sus se aplică şi cataplasme: o mână de flori de sânziene (de preferat proaspete) se opăresc câteva secunde, se strecoară şi, când sunt călduţe, se pun direct pe gât, în dreptul tiroidei. Se acoperă cu un tifon şi se lasă o oră. Se repetă de 2-3 ori pe zi.
* Nisip la rinichi, la vezica urinară şi la vezica biliară, edem renal, cistită
1. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sânziene. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
2. Se lasă la macerat 150-200 g flori de sânziene mărunţite, într-un litru de apă rece, timp de 8 ore. Se strecoară şi se bea lichidul de-a lungul unei zile.
* Eczeme, ulceraţii, erupţii cutanate, răni, furuncule, cancer de piele
1. Se spală zonele afectate, apoi se aplică pe ele comprese cu infuzie concentrată de sânziene (3 linguri de flori se opăresc cu o cană de apă). Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
2. Florile de sânziene se spală şi, cât sunt umede, se dau prin storcător. Sucul obţinut se amestecă cu unt proaspăt, aflat la temperatura camerei, până ce se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Se păstrează la rece (nu mai mult de o săptămână). Se aplică pe zonele afectate.
Sulfina
* Hipertensiune arterială, ateroscleroză, flebită, tromboză, arterită, varice
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură de flori de sulfină. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
* Răni, furuncule, ulceraţii
Se fierb 200 g flori de sulfină în 2 litri de apă timp de 3 minute. Se lasă să stea 2 ore, apoi se strecoară şi se adăugă la apa din cadă. Nu staţi mai mult de 20 minute.
* Blefarită, conjunctivită, pleoape umflate, mucoasa oculară congestionată
Se toarnă o cană cu apă clocotită peste 2 linguri flori de sulfină. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se ţin comprese înmuiate în ceai rece pe ochi, câte 10 minute, de mai multe ori pe zi.