Scrub cu levănţică
Ingrediente: Flori uscate de levănţică, sare de mare sau grunjoasă, în cantitate egală.
Florile de levanţică se transformă în pulbere, într-un mojar sau râşniţă de cafea. Apoi pulberea se amestecă bine cu sarea, într-un castron. Pentru o singură utilizare, luaţi 2-3 linguri din preparat şi amestecaţi-l cu apă, cât să se formeze o pastă groasă. Aplicaţi-o pe faţă şi pe gât (curăţate în prealabil), prin masaj uşor. Clătiţi-vă apoi cu apă călduţă. Se poate utiliza şi pentru corp.
Scrub-ul se păstrează la rece, 2-3 luni, într-un recipient de sticlă, închis etanş.
Tonic pentru ten normal şi gras
Ingrediente: 3 linguri de flori de levănţică, o cană de apă, un sfert de cană de oţet de mere.
Turnaţi o cană cu apă clocotită peste florile de levănţică, acoperiţi vasul cu capac şi lăsaţi lichidul să se răcească. Strecuraţi şi amestecaţi cu oţetul de mere. Se şterge faţa cu un tampon de vată înmuiat în tonic, în fiecare seară, după demachiere. Este astringent, ajută la restabilirea pH-ului natural al pielii, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce ridurile fine. Se păstrează la frigider 4-5 zile, în recipient de sticlă.
Cremă de faţă cu ulei esenţial de levănţică
Ingrediente: 3 linguriţe ceară de albine, 3 linguri ulei de migdale (sau de măsline), 4-5 picături ulei esenţial de levănţică, conţinutul a două capsule de vitamina E.
Încălziţi pe aburi ceara până se topeşte, adăugaţi uleiul de migdale şi vitamina E, amestecând bine. Puneţi picăturile de ulei de levănţică şi mutaţi amestecul într-un recipient de sticlă sau porţelan, care se închide ermetic. Se poate păstra la frigider 2-3 luni. Aplicaţi crema pe faţă înainte de culcare. Este indicată pentru toate tipurile de piele, cu efect de revitalizare, regenerare, împotriva ridurilor.
Oţet aromatic de levănţică pentru păr
Ingrediente: 4-5 linguri de flori de levănţică mărunţite, o jumătate de litru de oţet de mere.
Se pun florile de levănţică într-un recipient de sticlă, se toarnă deasupra oţetul, şi se lasă la macerat 10-14 zile, agitând zilnic. La final se filtrează şi se păstrează la frigider. Se aplică după spălarea părului, prin masaj pe pielea capului. Se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi se clăteşte. Este un tratament ideal împotriva căderii părului şi a mătreţii.
Loţiune pentru păr cu levănţică şi rozmarin
Ingrediente: 3 linguri de flori de levănţică, 3 linguri de rozmarin.
Fierbeţi timp de trei minute levăn-ţica şi rozmarinul, în jumătate de litru de apă. Lăsaţi să se răcească, strecuraţi şi clătiţi apoi părul după fiecare spălare, de la rădăcină la vârfuri, masând ceaiul pe pielea capului. Nu clătiţi. Este foarte eficient pentru a stopa căderea părului şi mătreaţa.