Elixiruri cu levănțică

Iulia Vlad
- La cât de frumos miroase, stârnind suspine cu aroma ei, era imposibil ca Levănțica să nu ofere și leacuri de frumusețe și femeilor care cred în magia florilor scăldate în lumina biruitoare a verii -

Scrub cu levănțică

Ingrediente: Flori uscate de levăn­țică, sare de mare sau grunjoasă, în cantitate egală.
Florile de levanțică se transformă în pulbere, într-un mojar sau râșniță de cafea. Apoi pulberea se amestecă bine cu sarea, într-un castron. Pentru o singură utilizare, luați 2-3 linguri din preparat și amestecați-l cu apă, cât să se formeze o pastă groasă. Aplicați-o pe față și pe gât (cu­rățate în prealabil), prin masaj ușor. Clăti­ți-vă apoi cu apă căl­duță. Se poate uti­liza și pentru corp.
Scrub-ul se păstrează la rece, 2-3 luni, într-un recipient de sticlă, închis etanș.

Tonic pentru ten normal și gras

Ingrediente: 3 linguri de flori de levănțică, o cană de apă, un sfert de cană de oțet de mere.
Turnați o cană cu apă clocotită peste florile de levănțică, acoperiți va­­sul cu capac și lăsați lichidul să se răcească. Strecurați și amestecați cu oțetul de mere. Se șterge fața cu un tam­pon de vată înmuiat în tonic, în fiecare seară, după demachiere. Este astringent, ajută la restabilirea pH-ului natural al pielii, îmbunătățește circu­lația sângelui, reduce ridurile fine. Se păstrează la frigider 4-5 zile, în re­cipient de sticlă.

Cremă de față cu ulei esențial de levănțică

Ingrediente: 3 lingurițe ceară de albine, 3 linguri ulei de migdale (sau de măsline), 4-5 picături ulei esențial de levănțică, conținutul a două capsu­le de vitamina E.
Încălziți pe aburi ceara până se topește, adăugați uleiul de migdale și vitamina E, amestecând bine. Puneți picăturile de ulei de levănțică și mu­tați amestecul într-un recipient de sti­clă sau porțelan, care se închide er­metic. Se poate păstra la frigider 2-3 luni. Aplicați crema pe față înainte de culcare. Este indicată pentru toate ti­purile de piele, cu efect de revita­li­zare, regenerare, împotriva ridurilor.

Oțet aromatic de levănțică pentru păr

Ingrediente: 4-5 linguri de flori de levănțică mărunțite, o ju­mătate de litru de oțet de mere.
Se pun florile de le­vănțică într-un recipient de sticlă, se toarnă deasupra oțetul, și se lasă la macerat 10-14 zile, agitând zilnic. La final se filtrează și se păs­trează la frigider. Se aplică după spălarea părului, prin masaj pe pielea capului. Se lasă să acționeze o jumă­tate de oră, apoi se clătește. Este un tratament ideal îm­potriva căderii pă­rului și a mătreții.

Loțiune pentru păr cu levănțică și rozmarin

Ingrediente: 3 linguri de flori de levănțică, 3 linguri de rozmarin.
Fierbeți timp de trei minute levăn-țica și rozmarinul, în jumătate de litru de apă. Lăsați să se răcească, strecu­rați și clătiți apoi părul după fiecare spălare, de la rădăcină la vârfuri, ma­sând ceaiul pe pielea capului. Nu clă­tiți. Este foarte eficient pentru a stopa căderea părului și mătreața.