Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g macaroane scurte (penne), 18 roşii-cireaşă (sau 9 mai măricele), 12 fileuri de anşoa în ulei, o bulă mozzarella tăiată cubuleţe, 3 linguri capere, 2 linguri maghiran, 6 linguri ulei de măsline, 2 linguri oţet normal, 1 lingură oţet balsamic, sare, piper alb proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Sosul * Amestecaţi sarea, piperul, cele două feluri de oţet şi uleiul, bateţi-le bine cu furculiţa şi puneţi sosul astfel obţinut deoparte. Fierbeţi macaroanele în apă multă, cu sare, circa 10-12 minute, având grijă să fie fierte bine, nu "al dente" (la salate se folosesc pastele bine fierte), lăsaţi-le să se scurgă, vărsaţi-le într-un castron, amestecaţi-le imediat cu sosul preparat anterior şi lăsaţi-le să se răcească. Între timp, opăriţi roşiile, decojiţi-le şi adăugaţi-le la macaroanele cu sos, împreună cu fileurile de anşoa bine scurse, cu caperele şi cu cubuleţele de mozzarella (dacă roşiile sunt mai mari, tăiaţi-le feliuţe subţiri). Presăraţi deasupra maghiranul, amestecaţi uşor şi serviţi salata imediat. Dacă vreţi s-o serviţi mai târziu, ţineţi-o la rece, dar scoateţi-o din frigider cu cel puţin 30 de minute înainte de-a o pune pe masă. Un sfat util: pentru ca pastele să nu se lipească, amestecaţi-le întotdeauna cu sos (vinegretă, de roşii, cu iaurt etc.) înainte de-a se răci.
Salată Nicoise cu peşte proaspăt şi lipie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g peşte dezosat (alb sau roşu), 3 ouă, 6 roşii coapte, 1 ardei gras verde, 100 g boabe crude de fasole, 1 castravete, 100 g măsline, 10 fileuri de anşoa în ulei, 1 lipie mică tăiată cubuleţe, 2 cepe verzi, 1 legătură busuioc, 1 căţel de usturoi, 8 linguri ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: * Fierbeţi ouăle tari (10 minute), băgaţi-le sub un jet de apă rece şi lăsaţi-le să se răcească. * Încingeţi într-o cratiţă 2 linguri de ulei şi prăjiţi peştele - pe ambele părţi - circa 10 minute, la foc iute, pe urmă faceţi focul mai mic, adăugaţi sare şi piper, acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi peştele să se dunstuiască încă un sfert de oră. Când s-a răcit, îndepărtaţi pielea şi oasele şi rupeţi-l fâşii cu furculiţa. * Spălaţi roşiile şi ardeiul, tăiaţi roşiile în patru, iar ardeiul, curăţat de seminţe şi nervuri, cubuleţe. Curăţaţi castravetele (lăsând şi puţină coajă), tăiaţi-l în patru (pe lung) şi apoi bucăţi, după ce aţi eliminat seminţele. * Opăriţi boabele crude de fasole, înmuindu-le circa 2-4 minute în apă clocotită şi ţineţi-le apoi sub jetul de apă rece. Scurgeţi fileurile de anşoa, curăţaţi şi tăiaţi ceapa (mărunt), tăiaţi ouăle fierte în patru şi frecaţi interiorul castronului pentru salată cu căţelul de usturoi curăţat. * Spălaţi busuiocul, zvântaţi-l şi tăiaţi-l fâşii cu foarfeca. Puneţi în castron fâşiile de peşte, roşiile, ardeiul, castravetele, ceapa, fileurile de anşoa tăiate în trei, măslinele, boabele de fasole, busuiocul şi cubuleţele de lipie, săraţi, piperaţi, turnaţi deasupra uleiul de măsline şi amestecaţi uşor. În ultimul moment, adăugaţi şi ouăle fierte şi serviţi salata cât e proaspătă. Atenţie! Conform tradiţiei, nici o legumă din salata Nicoise nu trebuie fiartă sau prăjită.
Dulciuri de sezon
Clafoutis cu caise
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g caise fără sâmburi, 150 g zahăr pudră + 20 g pentru formă, 2 ouă întregi + 2 gălbenuşuri, 60 g maizenă, 250 ml lapte, 250 ml frişcă nebătută, 2 vârfuri de cuţit scorţişoară pisată, 50 g fistic (nesărat), 40 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare: Tăiaţi caisele în patru şi prăjiţi-le 5 minute, la foc iute, în untul topit, împreună cu 50 g de zahăr, amestecând întruna. Încingeţi cuptorul la 210°C, ungeţi forma cu unt, presăraţi-o cu cele 20 g de zahăr pudră şi aşezaţi în ea sferturile de caise. Diluaţi maizena cu laptele rece şi, separat, bateţi ouăle întregi şi gălbenuşurile cu zahărul rămas. Adăugaţi frişca şi scorţişoara, bateţi bine cu telul şi încorporaţi apoi puţin câte puţin laptele cu maizenă. Turnaţi aluatul peste caise, daţi prăjitura la cuptor şi lăsaţi-o să se rumenească frumos 30-35 de minute. După ce-o scoateţi, presăraţi peste ea fisticul mărunţit şi serviţi-o fierbinte, călduţă sau rece. Un sfat util: pentru ca aluatul să nu se lipească de pereţii formei, ungeţi-o cu ulei (dacă aluatul este sărat) sau cu unt (dacă aluatul e dulce).