Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g macaroane scurte (penne), 18 roșii-cireașă (sau 9 mai măricele), 12 fileuri de anșoa în ulei, o bulă mozzarella tăiată cubulețe, 3 linguri capere, 2 linguri maghiran, 6 linguri ulei de măsline, 2 linguri oțet normal, 1 lingură oțet balsamic, sare, piper alb proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Sosul * Amestecați sarea, piperul, cele două feluri de oțet și uleiul, bateți-le bine cu furculița și puneți sosul astfel obținut deoparte. Fierbeți macaroanele în apă multă, cu sare, circa 10-12 minute, având grijă să fie fierte bine, nu "al dente" (la salate se folosesc pastele bine fierte), lăsați-le să se scurgă, vărsați-le într-un castron, amestecați-le imediat cu sosul preparat anterior și lăsați-le să se răcească. Între timp, opăriți roșiile, decojiți-le și adăugați-le la macaroanele cu sos, împreună cu fileurile de anșoa bine scurse, cu caperele și cu cubulețele de mozzarella (dacă roșiile sunt mai mari, tăiați-le feliuțe subțiri). Presărați deasupra maghiranul, amestecați ușor și serviți salata imediat. Dacă vreți s-o serviți mai târziu, țineți-o la rece, dar scoateți-o din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de-a o pune pe masă. Un sfat util: pentru ca pastele să nu se lipească, amestecați-le întotdeauna cu sos (vinegretă, de roșii, cu iaurt etc.) înainte de-a se răci.
Salată Nicoise cu pește proaspăt și lipie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g pește dezosat (alb sau roșu), 3 ouă, 6 roșii coapte, 1 ardei gras verde, 100 g boabe crude de fasole, 1 castravete, 100 g măsline, 10 fileuri de anșoa în ulei, 1 lipie mică tăiată cubulețe, 2 cepe verzi, 1 legătură busuioc, 1 cățel de usturoi, 8 linguri ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: * Fierbeți ouăle tari (10 minute), băgați-le sub un jet de apă rece și lăsați-le să se răcească. * Încingeți într-o cratiță 2 linguri de ulei și prăjiți peștele - pe ambele părți - circa 10 minute, la foc iute, pe urmă faceți focul mai mic, adăugați sare și piper, acoperiți cratița cu un capac și lăsați peștele să se dunstuiască încă un sfert de oră. Când s-a răcit, îndepărtați pielea și oasele și rupeți-l fâșii cu furculița. * Spălați roșiile și ardeiul, tăiați roșiile în patru, iar ardeiul, curățat de semințe și nervuri, cubulețe. Curățați castravetele (lăsând și puțină coajă), tăiați-l în patru (pe lung) și apoi bucăți, după ce ați eliminat semințele. * Opăriți boabele crude de fasole, înmuindu-le circa 2-4 minute în apă clocotită și țineți-le apoi sub jetul de apă rece. Scurgeți fileurile de anșoa, curățați și tăiați ceapa (mărunt), tăiați ouăle fierte în patru și frecați interiorul castronului pentru salată cu cățelul de usturoi curățat. * Spălați busuiocul, zvântați-l și tăiați-l fâșii cu foarfeca. Puneți în castron fâșiile de pește, roșiile, ardeiul, castravetele, ceapa, fileurile de anșoa tăiate în trei, măslinele, boabele de fasole, busuiocul și cubulețele de lipie, sărați, piperați, turnați deasupra uleiul de măsline și amestecați ușor. În ultimul moment, adăugați și ouăle fierte și serviți salata cât e proaspătă. Atenție! Conform tradiției, nici o legumă din salata Nicoise nu trebuie fiartă sau prăjită.
Dulciuri de sezon
Clafoutis cu caise
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g caise fără sâmburi, 150 g zahăr pudră + 20 g pentru formă, 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri, 60 g maizenă, 250 ml lapte, 250 ml frișcă nebătută, 2 vârfuri de cuțit scorțișoară pisată, 50 g fistic (nesărat), 40 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare: Tăiați caisele în patru și prăjiți-le 5 minute, la foc iute, în untul topit, împreună cu 50 g de zahăr, amestecând întruna. Încingeți cuptorul la 210°C, ungeți forma cu unt, presărați-o cu cele 20 g de zahăr pudră și așezați în ea sferturile de caise. Diluați maizena cu laptele rece și, separat, bateți ouăle întregi și gălbenușurile cu zahărul rămas. Adăugați frișca și scorțișoara, bateți bine cu telul și încorporați apoi puțin câte puțin laptele cu maizenă. Turnați aluatul peste caise, dați prăjitura la cuptor și lăsați-o să se rumenească frumos 30-35 de minute. După ce-o scoateți, presărați peste ea fisticul mărunțit și serviți-o fierbinte, călduță sau rece. Un sfat util: pentru ca aluatul să nu se lipească de pereții formei, ungeți-o cu ulei (dacă aluatul este sărat) sau cu unt (dacă aluatul e dulce).