- Responsabilă de aproape 40% dintre cazurile de infertilitate feminină, blocarea trompelor uterine poate fi de multe ori reversibilă cu ajutorul remediilor naturale şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos -
Puţine femei se pot împăca cu gândul că nu vor fi niciodată mame, că nu-şi vor ţine niciodată în braţe propriul copil. Există multe cauze pentru care unele femei nu pot rămâne însărcinate, iar una dintre ele este un blocaj al trompelor uterine, cunoscut sub numele de factor de infertilitate tubară. De fapt, blocarea trompelor uterine cauzează aproape 40% dintre cazurile de infertilitate. Structura anatomică a trompelor uterine este extrem de fină. O multitudine de factori pot contribui la întreruperea parţială sau totală a acestei căi de întâlnire a ovulului cu spermatozoizii, iar procesul de concepere naturală devine imposibil. Blocajul poate apărea într-una sau în ambele trompe uterine şi poate fi cauzat de endometrioză, o boală inflamatorie pelvină, fibromul uterin, sarcina ectopică, ligaturarea trompelor uterine şi de complicaţii chirurgicale abdo-minale inferioare, cum ar fi o cezariană.
Blocajele trompelor uterine sunt de obicei asimptomatice, putând rămâne nediagnosticate până când fe-meia merge la medic pentru a afla de ce nu poate rămâne însărcinată. Există însă remedii naturale şi factori de stil de viaţă care pot ajuta la deblocarea trompelor uterine.
Uleiul de ricin
Pentru deblocarea trompele uterine, prima opţiune naturală este uleiul de ricin, bogat în acid ricinoleic, un element cu puternice efecte terapeutice. Acesta ajută la creşterea fluxului sanguin şi a circulaţiei limfatice în jurul trompelor uterine. De asemenea, stimulează sistemul limfatic, lucru important pentru eliminarea celulelor bolnave şi a ţesutului cicatricial. Terapia cu ulei de ricin este eficientă în tratarea unor afecţiuni cum ar fi chisturile ovariene, fibromul uterin şi endometrioza - fiecare dintre aceste boli putând provoca un blocaj la nivelul trompelor uterine.
Cum procedaţi:
Se înmoaie în ulei de ricin o bucată de pânză moale, curată, şi se încălzeşte în cuptorul cu microunde câteva secunde, cât să fie confortabil de caldă. Se aplică compresa pe abdomenul inferior, deasupra se pune o folie de plastic peste care se aşează o buiotă sau o sticlă cu apă fierbinte. Se stă aşa 30-60 de minute, apoi se scoate compresa şi se clăteşte uleiul cu apă călduţă. Pentru rezultate bune, procedura se face zilnic, timp de cel puţin 1-2 luni.
Notă: Nu folosiţi acest remediu dacă sunteţi la menstruaţie sau sunt şanse să fiţi însărcinată.
Yoga
Yoga ajută la canalizarea energiilor corpului într-un mod sistematic, ceea ce este important atât pentru reproducere, cât şi pentru starea generală de sănătate. O combinaţie unică de posturi, exerciţii de respiraţie şi meditaţie, yoga creşte oxigenarea şi circulaţia sângelui în tot corpul. De asemenea, ajută în lupta împotriva infecţiilor şi inflamaţiilor - principale cauze în blocarea sau deteriorarea trompelor uterine.
Practicând în mod regulat yoga, vă puteţi îmbunătăţi fertilitatea şi creşteţi şansa de a obţine o sarcină. Pentru deblocarea trompelor uterine, unul dintre cele mai bune exerciţii este Setu Bandhasana (vezi foto).
Cum procedaţi:
1. Întindeţi-vă pe spate şi îndoiţi genunchii pentru a plasa picioarele cât mai aproape de fese.
2. Inspiraţi adânc, apoi expiraţi şi ridicaţi pelvisul şi fesele de pe podea, menţinând coapsele paralele cu podeaua. Staţi în această postură timp de câteva secunde, timp în care inspiraţi adânc. Apoi, pe expiraţie, reveniţi încet în poziţia iniţială.
O altă postură yoga eficientă este Viparita Karani (staţi pe spate, cu picioarele sus, pe perete).
Notă: Femeile care suferă de leziuni la gât şi la spate nu ar trebui să facă yoga.
Acupunctura şi presopunctura
Acupunctura şi presopunctura sunt alte tehnici eficiente pentru a îmbunătăţi funcţionarea trompelor uterine. În presopunctură, experţii aplică presiune asupra punctelor specifice, de-a lungul corpului, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, fapt care ajută la descompunerea ţesutului cicatricial şi a adeziunilor din jurul trompelor uterine. Punctele care trebuie stimulate sunt Ren 14, Ren 12, Ren 6, Ren 4, Ren 3 şi St 30.
Notă: Pentru acupunctură, adresaţi-vă unui specialist.
Masajul abdominal
Masajul abdomenului ajută la deblocarea trompelor uterine şi îmbunătăţeşte starea generală de sănătate. Un studiu publicat în 2015 a constatat că masajul abdominal ajută în cazurile de infertilitate feminină atribuită trompelor uterine blocate, dereglărilor hormonale sau endometriozei şi creşte rata de succes la fertilizarea in vitro. În acest studiu realizat pe 1.392 de femei infertile, masajul abdominal a avut o rată de succes de 60% în deblocarea a cel puţin unui tub uterin, iar 57% dintre femeile ale căror tuburi s-au deschis au rămas însărcinate.
Cum procedaţi:
1. Întindeţi-vă pe spate şi puneţi o pernă mică sub spate.
2. Relaxaţi-vă şi masaţi uşor abdomenul inferior, folosind puţin ulei de măsline călduţ.
3. În timp ce masaţi, încercaţi să trageţi zona de sub osul pelvian (unde se află uterul) spre ombilic. Staţi în această poziţie cât număraţi până la 10.
Repetaţi această procedură zilnic, de 10-20 de ori.
Pentru rezultate mai bune, adresaţi-vă unui terapeut specializat în masaj abdominal.
Exerciţiile de stretching
Exerciţiile de stretching sunt cele mai indicate pentru a reduce ţesutul cicatrizat. Făcând zilnic exerciţii de întindere simple puteţi să înlăturaţi blocajele din trompele uterine şi să amelioraţi durerea pelvină cauzată de endometrioză.
Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în tot corpul şi ajută la reducerea inflamaţiilor şi a blocajelor. De asemenea, reduce excesul de fluide, deschizând astfel trompele uterine blocate din cauza acumulărilor de lichid sau de sânge.
Cum procedaţi:
* Se fierbe 1 lingură de rădăcină de ghimbir ras în două căni de apă, timp de 10 minute. Se strecoară şi se adaugă miere de albine. Se beau 2 sau 3 ceşti pe zi.
* De asemenea, puteţi mesteca feliuţe de ghimbir proaspăt, de mai multe ori pe zi.
Vitamina C
Când blocarea trompelor uterine este cauzată de o infecţie, vitamina C poate mări şansele de concepţie. În plus, fiind şi antioxidantă, vitamina C protejează corpul de radicalii liberi - molecule instabile care pot deteriora structurile celulare. Vitamina C este, de asemenea, esenţială pentru absorbţia de fier şi stimulează imunitatea.
* Mâncaţi alimente proaspete bogate în vitamina C, cum ar fi ardeiul gras roşu, pătrunjelul, citricele, broccoli (gătit la aburi).
* Dacă optaţi pentru un tratament cu vitamina C, consultaţi medicul pentru a vă prescrie doza şi durata tratamentului.
Vitamina D
Vitamina D - un hormon steriod produs la nivelul pielii ca urmare a expunerii la soare - este necesară pentru a ajuta organismul să producă hormonii sexuali care la rândul lor sprijină ovulaţia şi echilibrul hormonal.
* Expuneţi-vă la soare dimineaţa devreme, timp de aproximativ 10 minute zilnic, pentru a ajuta organismul dumneavoastră să producă vitamina D.
* Consumaţi alimente bogate în vitamina D, cum ar fi somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele şi lactatele.
* Puteţi opta şi pentru suplimentele alimentare cu vitamina D, dar numai după consultarea medicului.
Renunţaţi la fumat!
Fumatul afectează sănătatea oricărei persoane, dar e dăunător mai ales pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, deoarece nicotina face ca trompele uterine să se contracte. Prin renunţarea la fumat, puteţi îmbunătăţi starea de sănătate a trompelor uterine şi, în plus, veţi reduce riscul de sarcină ectopică sau avort spontan. Pentru a renunţa la fumat, nu ezitaţi să cereţi ajutorul medicilor, al familiei şi prietenilor.
Limitaţi consumul de alcool şi de cofeină!
Atât consumul de alcool, cât şi cofeina în exces vă pot reduce şansele de a rămâne însărcinată.
Conform unui studiu din 2011, publicat în British Journal of Pharmacology, cofeina reduce activitatea musculară în trompele uterine, coborârea ovulelor de la ovare la uter fiind astfel mult încetinită.
De asemenea, consumul ridicat de alcool poate duce la mai multe probleme de fertilitate: amenoree, reducerea concentraţiilor hormonilor, inhibarea ovulaţiei. În acelaşi timp, consumul exagerat de alcool în jurul datei ovulaţiei scade semnificativ şansele de concepţie.
Sfaturi suplimentare
* Pe timpul nopţii, aplicaţi o cataplasmă cu cărbune activ pe abdomen. Îndepărtează infecţia şi reduce inflamaţia.
* Evitaţi alimentele ambalate, cum ar fi produsele din carne non-organice, care conţin hormoni sintetici.
* Mâncaţi alimente bogate în antioxidanţi.
* Menţineţi o greutate sănătoasă. Femeile supraponderale - dar şi cele subponderale, în egală măsură - au adeseori probleme de fertilitate.
* Mâncaţi mai multe fructe şi legume proaspete, precum şi alimente bogate în fier, calciu, vitaminele B, seleniu şi acid folic.
* Beţi multă apă în fiecare zi, pentru a ajuta organismul să elimine toxinele.