1. Grădina de pe balcon
Un orăşean se poate transforma uşor într-un fermier ecologic, ne încredinţează specialiştii de la Universitatea Hohenheim (Germania). Tot ce are de făcut este să cultive legume, fructe şi plante bio în jardiniere dispuse vertical pe balcon, mărindu-i astfel de câteva ori suprafaţa.
2. Încărcătură completă
Spălatul rufelor reprezintă 22% din consumul total de apă al unei gospodării. De aceea, încercaţi de fiecare dată să umpleţi maşina de spălat la întreaga ei capacitate şi selectaţi un program eco. Dacă rufele nu sunt prea murdare, utilizaţi un program scurt, de numai 30 de minute, folosind un detergent concentrat.
3. Economii de energie
Becurile cu incandescenţă pot fi înlocuite cu lămpi compacte cu fluorescenţă, care economisesc peste două treimi din energia consumată. Aplicaţi fâşii de etanşare pe cadrele ferestrelor şi uşilor, pentru a opri circulaţia aerului şi a eficientiza astfel sistemele de încălzire din interiorul locuinţei. Nu ţineţi în permanenţă ferestrele rabatate, ci aerisiţi deschizându-le larg timp de trei minute.
4. Fiţi mai zgârciţi cu apa
Renunţaţi la baia generală în favoarea duşurilor şi, dacă se poate, reduceţi durata lor, pentru a economisi atât apă, cât şi energie termică. Procuraţi-vă un cap de duş economic, deoarece prin el curg în 10 minute cu 57 litri de apă mai puţin decât prin cel clasic. Şi, în loc să faceţi toaleta maşinii la dvs. acasă, mergeţi cu ea la o instalaţie de spălare a autovehiculelor. Veţi economisi în jur de 570 litri de fiecare dată.
5. Mâncaţi produse indigene
Alimentele care nu trebuie transportate pe distanţe lungi îmbunătăţesc bilanţul emisiilor de dioxid de carbon. Ar fi bine să nu mai cumpăraţi nici fructe care se aduc în ţară cu avionul, cum sunt papaia sau mango.
6. Beţi selectiv
Apa de la robinet produce sub 0,5 g CO2 pe litru, pe când apa minerală, de sute de ori mai mult. Cântăriţi şi decideţi. Pentru 1 kg de cafea măcinată trebuie prăjite 6,5 kg de boabe, în timp ce 1 kg de ceai negru sau verde necesită prelucrarea a numai 4 kg de frunze, din care cauză cafeaua se află la originea unor emisii de dioxid de carbon de patru ori mai mari, comparativ cu ceaiul. Prin urmare, n-ar fi o idee rea să n-o mai beţi zilnic - de altfel, veţi constata că, gustată mai rar, aroma ei vă face mai multă plăcere.