6 sugestii pentru un mediu echilibrat

Gilda Fildan
Cu foarte puțin efort, oricine poate realiza mult pentru protecția climei, începând chiar de la el de acasă.

1. Grădina de pe balcon

Un orășean se poate transforma ușor într-un fermier ecologic, ne încredințează specialiștii de la Universitatea Hohenheim (Germania). Tot ce are de făcut este să cultive legume, fructe și plante bio în jardiniere dispuse vertical pe balcon, mărindu-i astfel de câteva ori suprafața.

2. Încărcătură completă

Spălatul rufelor reprezintă 22% din consumul total de apă al unei gospodării. De aceea, încercați de fiecare dată să umpleți mașina de spălat la întreaga ei capacitate și selectați un program eco. Dacă rufele nu sunt prea murdare, utilizați un program scurt, de numai 30 de minute, folosind un detergent concentrat.

3. Economii de energie

Becurile cu incandescență pot fi înlocuite cu lămpi compacte cu fluorescență, care econo­misesc peste două treimi din energia consumată. Aplicați fâșii de etanșare pe cadrele ferestrelor și ușilor, pentru a opri circulația aerului și a efi­cientiza astfel sistemele de încălzire din interiorul locuinței. Nu țineți în permanență ferestrele ra­batate, ci aerisiți deschizându-le larg timp de trei minute.

4. Fiți mai zgârciți cu apa

Renunțați la baia generală în favoarea dușu­rilor și, dacă se poate, reduceți durata lor, pentru a eco­no­misi atât apă, cât și energie termică. Pro­curați-vă un cap de duș economic, deoarece prin el curg în 10 minute cu 57 litri de apă mai puțin decât prin cel clasic. Și, în loc să faceți toaleta mașinii la dvs. acasă, mergeți cu ea la o instalație de spălare a auto­vehiculelor. Veți economisi în jur de 570 litri de fiecare dată.

5. Mâncați produse indigene

Alimentele care nu trebuie transportate pe distanțe lungi îmbunătățesc bilanțul emi­si­ilor de dioxid de carbon. Ar fi bine să nu mai cumpărați nici fructe care se aduc în țară cu avionul, cum sunt papaia sau mango.

6. Beți selectiv

Apa de la robinet produce sub 0,5 g CO2 pe litru, pe când apa minerală, de sute de ori mai mult. Cântăriți și de­cideți. Pentru 1 kg de cafea mă­cinată trebuie prăjite 6,5 kg de boabe, în timp ce 1 kg de ceai negru sau verde necesită prelucrarea a numai 4 kg de frunze, din care cauză cafeaua se află la originea unor emisii de dioxid de carbon de patru ori mai mari, compa­rativ cu ceaiul. Prin urmare, n-ar fi o idee rea să n-o mai beți zilnic - de altfel, veți constata că, gus­tată mai rar, aroma ei vă face mai multă plă­cere.