1. Hrăniţi-vă cu mâncare adevărată
Prima şi cea mai importantă dintre reguli sună astfel: alegeţi, pe cât posibil, alimente neprelucrate. Adică pe acelea care nu vi se prezintă însoţite de o listă de ingrediente. De exemplu, leguminoasele, toate felurile de legume şi fructe, nucile, seminţele şi verdeţurile - prin urmare, ceea ce se poate numi mâncare adevărată. Să adăugăm şi unele produse care, deşi prelucrate, sunt totuşi sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, fulgii de ovăz, iaurtul, uleiul de măsline, ceaiul şi cafeaua. Am putea propune şi o completare la această regulă: intraţi mai des în bucătărie şi preparaţi-vă mâncărurile cu mâna dvs.
2. Creşteţi ponderea vegetalelor
A doua regulă importantă: consumaţi mai multe alimente vegetale şi mai puţine din cele de origine animală. A restrânge locul cărnii în meniu nu este o dovadă de sărăcie, ci de înţelepciune. Practic, toate vegetalele în forma lor naturală constituie o hrană foarte sănătoasă (deci nu chipsuri sau pufuleţi, nu făină albă sau zahăr). Cu excepţia cartofilor şi a orezului, ele nici nu sunt supuse unor restricţii cantitative.
3. Optaţi pentru peşte, şi nu pentru carne
Datorită conţinutului de acizi graşi Omega-3 şi a proteinelor de calitate, peştele gras este cel mai sănătos. Ne referim la somon, hering, ton, scrumbii, dar şi la fructele de mare - bineînţeles, nu şi în varianta prăjită. Ar fi indicat să mâncaţi peşte o dată sau de două ori pe săptămână. Nu mai mult decât o dată sau de două ori pe lună puteţi pune pe masă carne albă: pui sau curcan, crescuţi în condiţii ecologice. Carnea roşie de porc, vită sau vânat ar trebui consumată doar de câteva ori pe an, într-o formă cât mai puţin prelucrată. Hotdogii, salamul şi cârnaţii: niciodată.
4. Reduceţi zahărul la minimum şi evitaţi gustările procesate
A reduce la minimum nu înseamnă a elimina complet. Evitaţi chipsurile, biscuiţii şi mâncărurile gata preparate deoarece conţin, pe lângă o cantitate apreciabilă de zahăr, şi grăsimi trans, care vă pun în pericol sănătatea. Varza roşie ori sfecla roşie la borcan au şi ele un adaos de zahăr, dar cu toate acestea, sunt o alegere bună. Există şi alimente ce conţin zahăr în mod natural, de exemplu germenii de grâu, totuşi, ei sunt extrem de sănătoşi, fiindcă aici zahărul "vine la pachet" cu proteine, fibre şi vitamine.
5. Iaurt - da, brânză - ok, lapte - aşa şi aşa
Chestiunea esenţială nu este să decideţi între lactatele integrale ori smântânite, ci între produsele fermentate sau nefermentate. Alegeţi alimentele fermentate. Iaurtul şi kefirul sunt benefice tocmai datorită bacteriilor lactice, brânza este şi ea în regulă, indiferent dacă provine din lapte de vacă, oaie sau capră. Însă laptele dulce pare să fie mai puţin recomandabil pentru adulţi - nu beţi, în niciun caz, mai mult de două pahare pe zi.
6. Nu vă temeţi de grăsimi
Grăsimea în sine nu îngraşă. În special supraponderalii cu rezistenţă la insulină au de profitat de pe urma consumului de grăsimi sănătoase, respectiv de acizi graşi mono- şi polinesaturaţi. Mâncaţi în fiecare zi câte doi pumni de nuci, de asemenea, seminţe de in şi chia. Gătiţi adesea peşte, delectaţi-vă cu un avocado şi folosiţi frecvent uleiul de măsline.
7. Dieta Low Carb poate fi de ajutor contra greutăţii excedentare
Dieta cu un nivel scăzut al carbohidraţilor se dovedeşte deseori eficientă în reducerea greutăţii corporale. Se renunţă la "bombele" de carbohidraţi, cum sunt pâinea albă, cartofii şi orezul, acestea fiind înlocuite cu leguminoase. Sucurile de fructe sunt tabu, este de preferat ca fructele să fie mâncate întregi.
8. Folosiţi efectul proteinelor
Convingerea că toate caloriile ingerate sunt identice este falsă. Caloriile provenite din proteine satură mai bine decât cele din carbohidraţi şi grăsimi. Iar cine se satură mai repede şi pentru mai mult timp va mânca mai puţin. Aşadar, dacă doriţi să daţi jos nişte kilograme, ar trebui să mizaţi pe suplimentarea proteinelor: iaurt, brânză de vaci, peşte, leguminoase şi nuci. În ce priveşte ouăle, cuvântul de ordine este: maximum unul pe zi.
Nu numai ce mâncăm este important, ci şi când. Organismul valorifică diferit caloriile, în funcţie de momentul din zi când a avut loc aportul de nutrienţi. De aceea, o metodă simplă de a vă menţine supli ar putea fi aceea de a mânca doar de două ori, în limita anumitor intervale de timp, de pildă între orele 8 şi 20 sau 9 şi 19.
10. Omega-3 sporeşte senzaţia de saţietate
Supraponderalitatea provoacă inflamaţii în hipotalamus, acea zonă a creierului care este responsabilă pentru reglarea senzaţiei de saţietate. În consecinţă, suntem mereu flămânzi. Acizii graşi Omega-3, seminţele de in şi chia, uleiul de rapiţă şi peştele ne dau posibilitatea să ne simţim din nou sătui.
11. Uitaţi de tabletele cu vitamine
Organismul nu agreează substanţele izolate, ci preferă cocteilurile de nutrienţi, aşa cum se găsesc ele în alimentele aflate în starea lor naturală. De aceea, carenţele se compensează mai bine cu o alimentaţie echilibrată decât prin administrarea de suplimente. Însă şi această recomandare admite unele excepţii: vitamina D, în lunile de iarnă, vitamina B12 pentru vegetarieni şi vegani.
12. Mâncaţi cu plăcere
Savurarea mâncării şi sănătatea nu se exclud reciproc. Însă renunţarea la fast-food vă va răsplăti cu un plus de vitalitate, ajutându-vă să vă simţiţi excelent în pielea dvs. La urma urmei, fiecare trebuie să-şi găsească propria cale pentru a ajunge la o stare de bine - fără norme prestabilite.
AVERTISMENTE
Atenţie la pesticide!
Fructele şi legumele pe care trebuie să le evitaţi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat recent un raport asupra prezenţei pesticidelor în fructele şi legumele prezente la piaţă şi în supermarket, fără specificaţia "BIO". Rezultatul este înfricoşător. Aproape trei sferturi din fructe şi jumătate din legume conţin reziduuri de pesticide. Cancerul la pachet.
Fructe
88,4% dintre clementine şi mandarine
89% din coaja boabelor de struguri conţineau urme de pesticide
87,7% dintre cireşele analizate erau contaminate
Legume
74,5% dintre salate, verdeţuri, legume cu frunze
84,6% dintre tijele de ţelină conţineau urme de pesticide
72,7% dintre andive
Pentru a limita consumul de pesticide, se recomandă consumul fructelor şi legumelor "BIO".
Atenţie la suplimentele alimentare!
Zeci de studii recente au dovedit negru pe alb că administrarea de suplimente alimentare (multivitamine, seleniu, cantităţi mari de vitamina C) nu reduce riscul cancerului. La fumători, administrarea de beta-caroten în pilule şi de vitamina E e asociată, chiar, cu o creştere a riscului de a face mai ales un cancer pulmonar. Singura excepţie: vitamina D2. Mai multe studii au dovedit că lipsa acestei vitamine favorizează cancerul de colon, de sân şi de prostată.
Un sfat înţelept: nu compensaţi o alimentaţie sănătoasă prin suplimente. Cel mai sigur este să optaţi pentru o alimentaţie echilibrată, favorizând alimentele anticancer: cafeaua, ceaiul verde, cruciferele, cerealele complete, leguminoasele, roşiile, leuşteanul, nucile şi alunele, peştele gras, crustaceele.