Chiar dacă Paştele a trecut, bucuria Învierii vibrează încă în aerul primăverii. Magia ei patronează nu doar natura, care a explodat, ci şi sufletul omenesc, mai doritor, ca niciodată, de bucurie. Dovadă este şi evenimentul despre care vorbim, un concert de excepţie, în armonie cu anotimpul, care va fi susţinut în Sala "Auditorium" din incinta Palatului Regal din Bucureşti. Acustica specială a sălii va pune şi mai mult în valoare frumuseţea vocilor unuia dintre cele mai premiate coruri bărbăteşti din lume, "Corala Armonia". Şi pentru ca sărbătoarea să fie completă, corul Arhiepiscopiei Tomisului, dirijat de profesorul, muzicologul şi compozitorul Iulian Dumitru, va fi însoţit de trei dintre cele mai puternice şi frumoase voci feminine ale ţării: Paula Seling, Cornelia Rednic şi Lavinia Chifor.
Înfiinţată în 2001, de către Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, din Constanţa, Corala Armonia a devenit repede o "forţă" pe scena concertistică naţională şi internaţională. Compus din zeci de membri şi având un repertoriu bogat şi diversificat, care variază de la muzică religioasă sacră, la muzică populară prelucrată, şi până la compoziţii preclasice, clasice şi medievale, corul de la malul mării este, azi, unul dintre cele mai premiate din lume. A concurat la numeroase competiţii internaţionale şi a câştigat, de fiecare dată, cele mai înalte distincţii, printre care: Medalia de aur, la secţiunile Muzica religiilor şi Folclor (Ediţia a 7-a a Olimpiadei Corale Mondiale, desfăşurată în 2012 la Cincinnati, Ohio, SUA); Medalia de aur, la secţiunea Folclor, şi Medalia de argint, la secţiunea Muzică religioasă (Olimpiada Europeană de Muzică Corală, organizată în 2013 la Graz, în Austria); Medalia de aur şi Marele Premiu, la secţiunea "Cor bărbătesc" şi Medalia de aur, la secţiunea "muzică sacră" (Jocurile Corale Mondiale (World Choir Games) din 2014, de la Riga, Letonia). "Iniţial, am fost un cor religios. A cânta despre Dumnezeu este înălţător. Îţi înmoaie inima. Am avut succese extraordinare cu muzica religioasă, dar ne-am gândit să dezvoltăm şi latura de folclor românesc, care este, de fapt, un filon al muzicii religioase", declara iniţiatorul corului, Iulian Dumitru, într-un interviu.
Chiar această îmbinare de folclor şi muzică religioasă o veţi întâlni în cadrul noului lor concert bucureştean, accentuată prin prezenţa a două cântăreţe maramureşence de forţă, Cornelia Rednic şi Paula Seling, şi a bihorencei Lavinia Maria Chifor.
Paula Seling este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică pop de la noi. Vocea ei pură nu este însă singurul atu al artistei băimărene, care şi-a pus amprenta, în cei peste 20 de ani petrecuţi pe scenă, şi pe compoziţia muzicală. Paula a lansat până azi 13 discuri, a câştigat zeci de premii naţionale, şi în 2010 s-a clasat pe locul trei la Eurovision. În 2017, solista a aniversat 20 de ani de la debutul naţional la Festivalul Mamaia 1997, atunci când a câştigat "Trofeul pentru interpretare". Şi ca să marcheze cum se cuvine evenimentul, a dorit să susţină spectacolul aniversar alături de o orchestră simfonică. "Se pare că Dumnezeu a ascultat dorinţa mea, căci, la Sibiu, la Iaşi, la Craiova şi Bucureşti, am avut ocazia să susţin spectacole alături de Orchestra Operei sau a Filarmonicii din oraşele respective", declara artista. Tot anul trecut, Paula, împreună cu Ovi Jacobsen, fostul ei partener la Eurovision, în 2014, şi soţul ei, Radu Bucura, au pus temeliile unei emisiuni TV, intitulată "Duelul Pianelor", ce conţine multă muzică bună şi care acum tronează în programul de duminică al TVR 2. Luna aceasta, de Paşte, Paula şi-a continuat turneul aniversar, început anul trecut, şi a concertat în Moldova, la Botoşani, Rădăuţi, Paşcani şi la Iaşi, acompaniată de Orchestra Filarmonicii Botoşani. Iar dacă nu ştiţi, de ani buni, solista din Baia Mare cochetează şi cu muzica religioasă. În 2011, Paula a lansat un disc cu cântece creştine, intitulat "La umbra crucii Tale".
Cealaltă maramureşeancă invitată la concert este Cornelia Rednic. Vine din Sighetul Marmaţiei şi e cunoscută datorită duetului pe care îl formează cu soţul ei, Lupu Rednic. Ei au lansat împreună trei discuri de muzică populară maramureşeană, iar anul acesta au scos şi un DVD, "Maramureş, tărâm de basm", ce cuprinde videoclipuri cu piese muzicale originale. Dar pasiunea Corneliei pentru muzică este mult mai amplă. Ea a lansat şi singură un album cu şlagăre cunoscute de muzică uşoară şi două discuri de muzică armânească, alături de Gigi Sima şi formaţia Pindu, "Ascultă-mi gione armân" şi "Du-mi la fântână".
Mezina trioului feminin este Lavinia Maria Chifor, o tânără speranţă a folclorului bihorean. Lavinia are 23 de ani, s-a născut în Nojorid şi este absolventă a Liceului de Artă din Oradea, la secţia canto popular. Şi-a început cariera muzicală încă de pe băncile liceului şi a câştigat până astăzi o mulţime de premii naţionale de folclor. Tânăra bihoreancă are ambiţii mari, pe care le va duce cu siguranţă la îndeplinire, fiind abia la început de drum. "Îmi doresc foarte mult să ajung o artistă cunoscută a Bihorului. Să mă dedic trup şi suflet cântului bihorean", spunea ea.
(Concertul de primăvară de la sala "Auditorium" a Palatului Regal va avea loc duminică, 22 aprilie, orele 19. El va include piese religioase sacre şi muzică populară românească, prelucrată. Bilete pentru acest eveniment mai găsiţi pe myticket.ro la categoria VIP -150 lei.)