"Corala Armonia" și invitatele ei: Paula Seling, Cornelia Rednic, Lavinia Chifor

Dana Ene
Concert la Palat

Chiar dacă Paștele a trecut, bucuria În­vierii vibrează încă în aerul primăverii. Magia ei patronează nu doar natura, care a ex­plo­dat, ci și sufletul omenesc, mai doritor, ca nicio­dată, de bucurie. Dovadă este și evenimentul despre care vorbim, un concert de excepție, în armonie cu anotimpul, care va fi susținut în Sala "Auditorium" din incinta Palatului Regal din Bucu­rești. Acustica specială a sălii va pune și mai mult în valoare fru­mu­sețea vocilor unuia dintre cele mai premiate co­ruri bărbătești din lume, "Corala Ar­mo­nia". Și pen­­tru ca sărbătoarea să fie completă, corul Arhi­epis­copiei Tomisului, dirijat de pro­fesorul, mu­zicologul și com­po­zi­torul Iulian Dumitru, va fi în­soțit de trei dintre cele mai pu­ternice și frumoase voci fe­mi­nine ale țării: Paula Seling, Cor­nelia Rednic și Lavinia Chifor.
Înființată în 2001, de către Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, din Constanța, Corala Armonia a devenit repede o "forță" pe scena con­certistică națională și internațio­nală. Com­pus din zeci de membri și având un repertoriu bogat și diver­sificat, care variază de la muzică religioasă sacră, la mu­zică populară prelucrată, și până la com­poziții precla­sice, clasice și medievale, corul de la malul mării este, azi, unul dintre cele mai premiate din lume. A con­curat la nu­meroase competiții inter­naționale și a câștigat, de fie­care dată, cele mai înalte dis­tincții, printre care: Medalia de aur, la sec­țiunile Muzica religiilor și Fol­clor (Ediția a 7-a a Olim­pia­dei Corale Mon­­diale, des­fășurată în 2012 la Cin­cinnati, Ohio, SUA); Me­dalia de aur, la secțiunea Fol­clor, și Me­dalia de argint, la secțiunea Muzică reli­gioasă (Olim­piada Europeană de Mu­zică Corală, organizată în 2013 la Graz, în Austria); Medalia de aur și Marele Premiu, la secțiunea "Cor bărbătesc" și Medalia de aur, la sec­țiunea "muzică sacră" (Jocurile Corale Mondiale (World Choir Games) din 2014, de la Riga, Leto­nia). "Inițial, am fost un cor religios. A cânta des­pre Dumnezeu este înăl­țător. Îți înmoaie inima. Am avut succese extraordinare cu muzica religioasă, dar ne-am gândit să dezvoltăm și latura de folclor românesc, care este, de fapt, un filon al muzicii religioase", declara ini­țiatorul corului, Iulian Du­mitru, într-un interviu.
Chiar această îmbinare de folclor și muzică reli­gioasă o veți întâlni în cadrul noului lor concert bucureștean, accentuată prin prezența a două cântă­rețe maramureșence de forță, Cornelia Rednic și Paula Seling, și a bihorencei La­vinia Maria Chifor.
Paula Seling este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică pop de la noi. Vocea ei pură nu este însă singurul atu al artistei băimă­rene, care și-a pus amprenta, în cei peste 20 de ani petrecuți pe scenă, și pe com­poziția mu­zica­lă. Paula a lansat până azi 13 discuri, a câștigat zeci de premii na­țio­nale, și în 2010 s-a clasat pe locul trei la Eurovision. În 2017, solista a aniversat 20 de ani de la de­butul național la Festivalul Mamaia 1997, atunci când a câștigat "Tro­feul pentru inter­pre­­tare". Și ca să marcheze cum se cuvine eveni­men­tul, a dorit să susțină spec­tacolul aniversar alături de o orchestră simfonică. "Se pare că Dum­nezeu a ascultat do­rința mea, căci, la Sibiu, la Iași, la Craiova și București, am avut ocazia să susțin spectacole alături de Orches­tra Operei sau a Filar­monicii din orașele respec­ti­ve", declara artis­ta. Tot anul trecut, Paula, împre­ună cu Ovi Jacob­sen, fos­tul ei partener la Euro­vi­sion, în 2014, și so­țul ei, Radu Bucura, au pus te­me­liile unei emisiuni TV, intitulată "Duelul Pia­nelor", ce conține multă muzică bună și care acum tronează în programul de duminică al TVR 2. Luna aceasta, de Paște, Paula și-a continuat tur­neul ani­ver­sar, început anul trecut, și a concertat în Mol­do­va, la Botoșani, Rădăuți, Pașcani și la Iași, acom­pa­niată de Orchestra Filar­mo­nicii Botoșani. Iar dacă nu știți, de ani buni, so­lista din Baia Mare cochetează și cu muzica reli­gi­oasă. În 2011, Pau­la a lansat un disc cu cân­tece creștine, inti­tulat "La um­bra crucii Tale".
Cealaltă ma­ra­mu­reșeancă invitată la concert este Cor­nelia Rednic. Vine din Sighe­tul Mar­ma­ției și e cunos­cută dato­rită duetu­lui pe care îl for­­­mea­ză cu soțul ei, Lupu Rednic. Ei au lansat împreună trei discuri de muzică popu­lară maramu­re­șeană, iar anul acesta au scos și un DVD, "Mara­mureș, tă­râm de basm", ce cu­prinde videocli­puri cu piese muzicale originale. Dar pasiunea Corne­liei pentru muzică este mult mai amplă. Ea a lansat și singură un album cu șla­găre cunoscute de mu­zică ușoară și două discuri de muzică armâ­nească, alături de Gigi Sima și for­mația Pindu, "Ascul­tă-mi gione ar­mân" și "Du-mi la fân­tână".
Mezina trioului feminin este Lavinia Maria Chifor, o tânără speranță a folclo­rului bihorean. Lavinia are 23 de ani, s-a născut în Nojorid și este absolventă a Liceului de Artă din Oradea, la secția can­to popular. Și-a început cariera mu­zi­cală încă de pe băncile liceului și a câștigat până astăzi o mul­țime de premii națio­nale de folclor. Tânăra bihoreancă are ambiții mari, pe care le va duce cu sigu­ranță la îndeplinire, fiind abia la început de drum. "Îmi do­resc foarte mult să ajung o artistă cunos­cută a Bi­ho­ru­lui. Să mă dedic trup și suflet cântului biho­rean", spunea ea.
(Concertul de primăvară de la sala "Audito­rium" a Palatului Regal va avea loc duminică, 22 aprilie, orele 19. El va include piese religioase sacre și muzică populară românească, prelucrată. Bilete pentru acest eveniment mai găsiți pe myticket.ro la categoria VIP -150 lei.)